TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Szegedi kalászosok gyöngyszemei

Szegedi kalászosok gyöngyszemei

Növénytermesztés - 2017.09.17

Jól tudjuk, hogy a sikeres búzatermesztés legfontosabb feltételei a termesztési környezet, az időjárás és a biológiai alapok. Ez utóbbihoz a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. már évtizedek óta kalászos fajtáival és azok magas biológiai értékű vetőmagjával járul hozzá.

2016-ban országosan több mint 180 búzafajta volt hivatalos szaporításban. 
A kínálat nagy és a fajták cseréje olykor indokolatlanul is gyors. Ma már nem gyakori, hogy egy-egy fajta évekig, sőt évtizedekig a köztermesztésben maradna. A „maradók” csoportjába tartozik a 12 éve elismert GK Csillag és GK Békés, amelyek vetésterülete napjainkban is jelentős. Sikerük titka a kiegyenlített terméshozam, illetve az átlagosnál jobb, stabil minőség, összességében a gazdaságosság, piacosság. Fehérjehozam tekintetében a GK Pilis, a GK Futár, a GK Berény és a GK Ígéret eredményeit emelhetjük ki. Az utóbbi években a termelők igénylik a nagy termőképességre képes fajtákat, még akkor is, ha azok minősége kívánnivalót hagy maga után. A GK Szilárd nevű fajtánk (8,3 t/ha) kielégítheti az ilyen irányú igényeket úgy, hogy a minősége legrosszabb esetben is malmi marad.

Kínálatunk 2016-ban két új bőtermő búzafajtával bővült. A GK Arató elsősorban kiemelkedő terméspotenciálja alapján tarthat számot a termelők érdeklődésére. Egy olyan középkései érésű, szálkás kalászú fajtáról van szó, amely a NÉBIH hároméves kísérleteiben a hibrid búzák szintjén termett, 10,2%-kal haladta meg a kontrollok termésszintjét. Emellett ellenálló a sárgarozsdával és a kalászfuzáriummal szemben is.

A GK Bagó szálkás kalászú, korai őszi búzafajta elsősorban alkalmazkodóképessége és kiváló, stabil malmi minősége alapján érdemel figyelmet. Kitűnő reológiai mutatói és kiváló kenyérsütési minősége nagy termőképességgel párosul. Ez a fajtánk is az átlagosnál ellenállóbb a sárgarozsdával szemben, de a többi jelentős gombabetegséggel szemben is jó rezisztenciális tulajdonságokat mutat. Az idén 20 éves GK Bétadur a mai napig Magyarország egyik legnagyobb területen termesztett durumbúzafajtája. Kiváló termésbiztonságának és prémiumminőségének köszönhetően népszerűsége töretlen. Új fajtánk a GK Julidur. Termőképessége és kiváló minősége mellett elsősorban kitűnő rezisztenciális tulajdonságai érdemelnek figyelmet. 
A levélbetegségek közül a sárgarozsdával szembeni ellenálló képessége egyedülálló, de a többi betegséggel szemben is átlagon felüli ellenálló képességű.

A GK Szemes továbbra is a legnagyobb területen termelt őszi tritikáléfajta hazánkban, és a szintén rekordtermésekre képes GK Maros is hasonló pályát futhat be.

Őszi árpából elsősorban a GK Judyra hívnánk fel a figyelmüket, évek óta növekvő területen kiemelkedő eredményekkel termelik országszerte. A GK Impala őszi zabunk nemcsak szemtermésben, de takarmánykeverékekben is kiválóan teljesít.

Virágné Pintér Gabriella

Címkék: kalászos, gabona, hibridbúza, őszi búza, tritikálé, zab
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el hét vármegyében

Az elmúlt napokra jellemző tartós kánikula és csapadékmentés időjárás miatt 2023. augusztus 24-től Bács-Kiskun, ...