Lente Zoltán és Lente Ádám

Csemegekukoricában otthon vannak – Lente Zoltán és Lente Ádám

A csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle hazánkban. Az európai kontinensen Magyarország számít a legjelentősebb termelő országnak, 
az Egyesült Államok után pedig a világ második legnagyobb exportőrei is vagyunk.

Az alábbiakban egy olyan apa-fiú párossal merülünk el a témában, amelynek tagjai lényegében mindent tudnak a csemegekukorica termesztéséről és feldolgozásáról.
A csemegekukorica a kukorica egyik alfaja, és abban különbözik a takarmánykukoricától, hogy a négyes kromoszómáján egy recesszív gén található, amely csak részben engedi a keletkező cukrokat keményítővé alakulni. Termesztése az amerikai kontinensen 1779 körül kezdődött, de az igazi fejlődés az 1920-as években indult meg, amikor Észak-Amerikában széles körűen elterjedt, és a nemesítés eredményeként egyre több hibrid került köztermesztésbe. Magyarországon az 1900-as évek elején jelent meg, nagy területen csak az 1970-es évektől termesztik, ekkor nőtt meg jelentősebben 
a konzervipar csemegekukorica-igénye.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

Szerző: Tóth Krisztina AgrárUnió

Tags: zöldség, export, kukorica, vetőmag, csemegekukorica

  • 1
  • 2
  • 3

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom