Hirdetés
Karintia-kínálat a pannon régióra

Karintia-kínálat a pannon régióra

Növénytermesztés - 2017.06.24

Bőtermő és prémiumkalászosok, szója, repce, napraforgó A Mauthner-cégcsoporthoz tartozó Karintia Kft. idei kalászosroadshow-ján a pannon régióra nemesített, legmodernebb őszi kalászos fajtáit mutatta be, karöltve BASF, TimacAgro, Arysta és Agro.Bio együttműködő partnereivel.

Május 25. és június 6. között az országban öt helyszínen tartottak színvonalas szakmai bemutatót, amelynek kiemelkedő látogatottságát, a termelők érdeklődését fokozta a vendégelőadó dr. Nógrádi György egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő személye. Mert az agrárium szereplőinek a jó döntésekhez érdemes ismerni a „világ dolgait”.

A vasvári székhelyű Karintia Kft. – amely kiváló minőségű őszi és tavaszi vetőmagokat szaporít, dolgoz fel és forgalmaz, továbbá terménykereskedelmet folytat – 22 éve működik Magyarországon; 2000 óta a nagy múltú Mauthner-csoport tagjaként. Termény-exporttevékenysége főként Ausztriába, Szlovéniába, Svájcba, Szlovákiába, Németországba és Olaszországba irányul. Amint Bene Zoltán cégvezető elmondta, a Karintia területi képviselői hálózata 14 szakemberrel az egész országot lefedi, közvetlenül megszólítva a termelőket. A cég három nemesítőházán keresztül – amelyek szintén a Mauthner-csoport tagjai – első kézből jut a legmodernebb genetikát képviselő szaporítóanyagokhoz. Ezeket a pannon régióra nemesített bőtermő és prémium kalászos, valamint szója-, repce-, napraforgófajtákat az országban számos helyen kívánják bemutatni, ennek érdekében ezekből 
a kultúrákból jelenleg is több mint 50 helyszínen van beállított fajtakísérlet.

Ebből láthattak egy fajtabemutatót május 26-án a termelők, érdeklődők az idei Karintia-kalászosroadshow második állomásán, Szarvason. A város határában a Lestyan-Goda Pál vezette Nagyrét Farm Kft. gondozásában álló fajtakísérleti parcellákat Fejes Vilmos, a Karintia vetőmagüzletág-vezetője mutatta be. Két irányban, prémium- és bőtermő búzafajták nemesítésére kötelezte el magát a cég; az előbbiek közül a MIDAS és az ADESSO őszi búza, a bőtermők kategóriájában 
a GAUDIO, a PEDRO, a BALATON és 
a REBELL szerepelt a bemutatón. A Nagyrét Farm kiváló munkája nyomán a parcellák igazolni tudják az ezekben a fajtákban rejlő genetikai potenciált. A MIDAS kiemelkedő termésmennyiséggel hálálja meg az intenzív termesztéstechnológiát, betegség-ellenállósága és malmi értékei pedig kimagaslóak. A prémiumbúzák legújabb képviselőjére, az ADESSO-ra a rendkívül magas fehérje- és sütőipari minőség, jó télállóság, korai kalászhányás és érés jellemző. A bőtermőknél a BALATON 
a NAK termésversenyének győztese 10,2 tonna/ha-ral; kifejezetten a száraz pannon régióra nemesített, kiemelkedő terméspotenciálú fajta. A GAUDIO (a „szálkás BALATON”) a kategóriájában a legmodernebb genetikát képviselő, fiatal fajta. 
A bemutatón nem szerepelt, de külön említésre érdemes a Karintia prémium őszi durumbúzája, a szomszédos Ausztriában piacvezető, kiemelkedő beltartalmi értékekkel bíró AURADUR. Európában hiány várható a durum piacán, érdemes tehát a magyar gazdáknak „rástartolni”.

A fajtabemutatót a rendező társcégek előadásai követték a szarvasi rendezvényen. A BASF Hungária Zrt. szaktanácsadója, Zana József az aktuális növényvédelmi teendőkről, új és legújabb gombaölő szerekről – Systiva, Priaxor, Xemium – szólt. Dancs Tibor, az Agro.bio Hungary Kft. régióvezetője bemutatta a cég idei portfólióját. Kiemelte: nem kis mértékben függ a termés a talaj mikrobiológiai életétől. Az Arysta LifeScience Magyarország Kft. területi képviselője, Vasas László a cég termékpalettájáról, majd új fejlesztésekről beszélt.

A Karintia terménykereskedelemmel foglalkozó szakembere, Pirkó Péter a terménypiaci kilátásokat vázolta. A várhatóan depresszív árakra tekintettel a Karintia a kitörési pontokat keresi és ragadja meg. Ilyen lehetőség rejlik a söralapanyagokban – sörbúza, árpa – és a durumbúzában, amelyekkel a Karintia igen versenyképes ajánlattal kíván piacra törni. A búzánál a „bőtermő vagy prémium” dilemma helyett célszerű a kockázat csökkentése érdekében mindkettőt választani. Kőrösi Péter, a Karintia Kft. fejlesztésvezetője zárta 
a szakmai előadások sorát, ő a zöldítésről szólt; ehhez nyolc kedvező árú keverékkel áll rendelkezésre a cég.

Nógrádi György közgazdász, egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő előadásával zárult a Karintia szarvasi szakmai rendezvénye. A kiváló előadást megkülönböztetett figyelemmel hallgatták, majd számos kérdést tettek fel a résztvevők.

Bárándi gazdák mondták:

Mester József: „Érdemes volt eljönni, sok új dolgot hallottam, van, amit hasznosítani tudok a munkámban.”

Nagy Szabolcs: „Színvonalas rendezvény volt, Nógrádi György előadása mindkettőnknek nagyon tetszett.”
Szerző: AgrárUnió

Címkék: termelők, kalászosok, kalászos, vetőmag, bemutató, kalászosroadshow, Karintia
Kiemelt hírek