A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Karintia-kínálat a pannon régióra

Növénytermesztés - 2017.06.24

Bőtermő és prémiumkalászosok, szója, repce, napraforgó A Mauthner-cégcsoporthoz tartozó Karintia Kft. idei kalászosroadshow-ján a pannon régióra nemesített, legmodernebb őszi kalászos fajtáit mutatta be, karöltve BASF, TimacAgro, Arysta és Agro.Bio együttműködő partnereivel.

Karintia-kínálat a pannon régióra


Május 25. és június 6. között az országban öt helyszínen tartottak színvonalas szakmai bemutatót, amelynek kiemelkedő látogatottságát, a termelők érdeklődését fokozta a vendégelőadó dr. Nógrádi György egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő személye. Mert az agrárium szereplőinek a jó döntésekhez érdemes ismerni a „világ dolgait”.

A vasvári székhelyű Karintia Kft. – amely kiváló minőségű őszi és tavaszi vetőmagokat szaporít, dolgoz fel és forgalmaz, továbbá terménykereskedelmet folytat – 22 éve működik Magyarországon; 2000 óta a nagy múltú Mauthner-csoport tagjaként. Termény-exporttevékenysége főként Ausztriába, Szlovéniába, Svájcba, Szlovákiába, Németországba és Olaszországba irányul. Amint Bene Zoltán cégvezető elmondta, a Karintia területi képviselői hálózata 14 szakemberrel az egész országot lefedi, közvetlenül megszólítva a termelőket. A cég három nemesítőházán keresztül – amelyek szintén a Mauthner-csoport tagjai – első kézből jut a legmodernebb genetikát képviselő szaporítóanyagokhoz. Ezeket a pannon régióra nemesített bőtermő és prémium kalászos, valamint szója-, repce-, napraforgófajtákat az országban számos helyen kívánják bemutatni, ennek érdekében ezekből 
a kultúrákból jelenleg is több mint 50 helyszínen van beállított fajtakísérlet.

Ebből láthattak egy fajtabemutatót május 26-án a termelők, érdeklődők az idei Karintia-kalászosroadshow második állomásán, Szarvason. A város határában a Lestyan-Goda Pál vezette Nagyrét Farm Kft. gondozásában álló fajtakísérleti parcellákat Fejes Vilmos, a Karintia vetőmagüzletág-vezetője mutatta be. Két irányban, prémium- és bőtermő búzafajták nemesítésére kötelezte el magát a cég; az előbbiek közül a MIDAS és az ADESSO őszi búza, a bőtermők kategóriájában 
a GAUDIO, a PEDRO, a BALATON és 
a REBELL szerepelt a bemutatón. A Nagyrét Farm kiváló munkája nyomán a parcellák igazolni tudják az ezekben a fajtákban rejlő genetikai potenciált. A MIDAS kiemelkedő termésmennyiséggel hálálja meg az intenzív termesztéstechnológiát, betegség-ellenállósága és malmi értékei pedig kimagaslóak. A prémiumbúzák legújabb képviselőjére, az ADESSO-ra a rendkívül magas fehérje- és sütőipari minőség, jó télállóság, korai kalászhányás és érés jellemző. A bőtermőknél a BALATON 
a NAK termésversenyének győztese 10,2 tonna/ha-ral; kifejezetten a száraz pannon régióra nemesített, kiemelkedő terméspotenciálú fajta. A GAUDIO (a „szálkás BALATON”) a kategóriájában a legmodernebb genetikát képviselő, fiatal fajta. 
A bemutatón nem szerepelt, de külön említésre érdemes a Karintia prémium őszi durumbúzája, a szomszédos Ausztriában piacvezető, kiemelkedő beltartalmi értékekkel bíró AURADUR. Európában hiány várható a durum piacán, érdemes tehát a magyar gazdáknak „rástartolni”.

A fajtabemutatót a rendező társcégek előadásai követték a szarvasi rendezvényen. A BASF Hungária Zrt. szaktanácsadója, Zana József az aktuális növényvédelmi teendőkről, új és legújabb gombaölő szerekről – Systiva, Priaxor, Xemium – szólt. Dancs Tibor, az Agro.bio Hungary Kft. régióvezetője bemutatta a cég idei portfólióját. Kiemelte: nem kis mértékben függ a termés a talaj mikrobiológiai életétől. Az Arysta LifeScience Magyarország Kft. területi képviselője, Vasas László a cég termékpalettájáról, majd új fejlesztésekről beszélt.

A Karintia terménykereskedelemmel foglalkozó szakembere, Pirkó Péter a terménypiaci kilátásokat vázolta. A várhatóan depresszív árakra tekintettel a Karintia a kitörési pontokat keresi és ragadja meg. Ilyen lehetőség rejlik a söralapanyagokban – sörbúza, árpa – és a durumbúzában, amelyekkel a Karintia igen versenyképes ajánlattal kíván piacra törni. A búzánál a „bőtermő vagy prémium” dilemma helyett célszerű a kockázat csökkentése érdekében mindkettőt választani. Kőrösi Péter, a Karintia Kft. fejlesztésvezetője zárta 
a szakmai előadások sorát, ő a zöldítésről szólt; ehhez nyolc kedvező árú keverékkel áll rendelkezésre a cég.

Nógrádi György közgazdász, egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő előadásával zárult a Karintia szarvasi szakmai rendezvénye. A kiváló előadást megkülönböztetett figyelemmel hallgatták, majd számos kérdést tettek fel a résztvevők.

Bárándi gazdák mondták:

Mester József: „Érdemes volt eljönni, sok új dolgot hallottam, van, amit hasznosítani tudok a munkámban.”

Nagy Szabolcs: „Színvonalas rendezvény volt, Nógrádi György előadása mindkettőnknek nagyon tetszett.”

Szerző: AgrárUnió

Címkék: termelők, kalászosok, kalászos, vetőmag, bemutató, kalászosroadshow, Karintia