TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Gyökértől termésig aranyat ér

Gyökértől termésig aranyat ér

Növénytermesztés - 2017.04.10

A hazai szójafajták között minden gazda megtalálja a számítását A kedvező támogatási rendszernek köszönhetően folyamatosan emelkedik a szója vetésterületének aránya, illetve bővül az ezzel foglalkozó gazdák száma is.

A megnövekedett termelői igényeket számos cég széles termékpalettával igyekszik kielégíteni. Az alábbi körkép az általuk forgalmazott fajtákat, azok legfontosabb jellemzőit és a szükséges termeléstechnikai tudnivalókat foglalja össze.

Karintia

A fehérjefüggőség csökkentésének az élharcosa

„A hazai takarmányipar legfontosabb fehérjeforrása a szója, és mi még korántsem vagyunk önellátóak – tudtuk meg Bene Zoltántól, a Karintia ügyvezető igazgatójától. – Annak ellenére sem, hogy amíg 2014-ben a hazai vetésterület 40 ezer hektár körül mozgott, addig tavalya 62 ezer hektárról 180 ezer tonna feletti termést takarítottunk be. Úgy gondolom, mi is közrejátszottunk az elért eredményekben, hiszen nyolc éve vagyunk jelen Magyarországon a bőtermő fajtáinkkal, és folyamatosan felszólalunk különféle fórumokon, hogy a fehérjefüggőségünket csökkentsük és fellépjünk a hazai GMO-mentes termelés mellett. Kiváló genetikájú fajtákat hoztunk és a mai napig is hozunk az országba, amelyek a hazai szélsőséges körülményekhez rendkívül jól alkalmazkodnak. Teljes körűen szolgáltatunk. A gazdákat növényvédő szerrel, műtrágyával is ellátjuk, sőt a termést meg is vesszük tőlük. Egyre nagyobb a kereslet az olyan extra korai fajtákra, amelyek másodvetésben is megállják a helyüket úgy, hogy a termés mennyisége, minősége sem szenved csorbát. Három új fajtánk a szuperkorai éréscsoportból garantálja a korai betakaríthatóságot, így másodvetésre is és főnövényként is kiválóan alkalmazhatóak. A közepes éréscsoportba tartozó, bőtermő SIGALIA (00) és SINARA (00) rendkívül erős kezdeti fejlődéssel és jó gyomelnyomó képességgel bírnak. 
A rövid tenyészidőnek köszönhetően őszi növénykultúra biztonsággal vethető utánuk. Az ország déli területeire a bevált REGALE (I) két további fajtával egészült ki. Az ENERGY (0) az univerzalitásával, az ATLANTIC (I) a kiemelkedő terméspotenciájával érhet el idén is sikereket. Kiváló genetikáink többkomponensű oltással ellátott vetőmaggal párosulnak, ami a minőség egyik garanciája. Mint a fentiek jól tükrözik, fajtáink a teljes éréscsoportot lefedik, jelenleg az egyik legnagyobb fajtakínálattal rendelkezünk az országban.” Kiemelt feladatuknak tartják, hogy a magyar gazdákat segítsék szóját eredményesen termeszteni, hiszen még nem látható tisztán, hogy 2020 után hogyan alakul a támogatási rendszer.

„Az elmúlt időszakban Magyarországon kétszeresére emelkedett a szójával foglalkozó gazdák száma, az új belépőket meg kell tanítani, hogyan lehet gazdaságosan termelni. Amellett, hogy nekik segítünk, nem feledkezünk el a hosszú évek óta eredményesen gazdálkodókról sem, esetükben a jövedelmezőség optimalizálására törekszünk.” – mondta Bene Zoltán cégvezető.

Gabonakutató Nonprofit Kft.

Értékes hagyományok, legmodernebb utak

„A Pannónia kincse méltán az egyik legkedveltebb fajta itthon és külföldön is. Sikerének igazi titka a kiváló alkalmazkodóképességében rejlik – kezdi az intézet saját nemesítésű fajtáinak ismertetését Virágné Pintér Gabriella, a Gabonakutató kereskedelmi osztályvezetője. – Középérésű, ideális az ország klasszikus szójatermő területeire. Nem szükséges a fajtát túlsűríteni, már 500 ezer tő/ha beállt állományon is kiválóan terem, hiszen jól bokrosodik. Betegségekre nem fogékony, ha a gyomirtásra odafigyelünk, legtöbbször nem igényel más növényvédelmi beavatkozást. Ideális körülmények között termése meghaladja az öt t/ha-t. Ki kell emelni, hogy köldöke fehér, megegyezik a maghéj színével, ezért kiválóan alkalmas biotermesztésre, amit segít kiemelkedő betegség-ellenállósága. Beltartalmi értékeinek, magas fehérje- és olajtartalmának köszönhetően a humán élelmezésben is fontos szerepet tölt be. Vizsgálatok igazolták, hogy tofualapanyagként is jól használható. Állóképességének köszönhetően betakarításkor sem dől meg. Az Aires kiváló terméspotenciálú, alacsony tripszininhibitor-tartalmú fajta. Termesztését nem csak azoknak ajánljuk, akik feltárás nélküli takarmányozásban gondolkodnak, mivel kiváló állóképességgel és agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik. Korai, ezért jó előveteménye a kalászosoknak, még az ország északi területein is sikerrel termeszthető, garantáltan beérik. Növekedése félig determinált, sok korai fajtával ellentétben jól bokrosodik, ezért a javasolt tőszám 550 ezer növény hektáronként. Betegségekre nem fogékony, rövidebb tenyészideje ellenére termése jóval négy t/ha feletti. A Bahia jó talajokra, intenzív technológiához ajánlott, középérésű szójafajta. Folytonnövő, erős bokrosodási hajlammal. Már 500 ezres tőszámon is maximális termést ad. Alacsony tripszininhibitor-tartalma alapján direkt etetésre is alkalmas fajta. A növény barna szőrözöttségű, betegségekre nem fogékony. Kiváló alkalmazkodóképességét mind az aszályos 2015. évben, mind pedig az intenzív, csapadékos 2016-ban bizonyította. A NÉBIH kísérleteiben 2015-ben az elismert fajták között a legmagasabb termést adta. Tenyészideje alapján az ország teljes területén sikeresen termelhető. Az odafigyelést, jó technológiát jelentős terméstöbblettel hálálja meg.” Mint azt a kereskedelmi osztályvezető elmondta, a GK-szóják minőségét a zárt termelési rendszer garantálja 
a vetőmag-előállításban, illetve hogy kiváló régi partnerekkel dolgoznak együtt. 
„A feldolgozást, fémzárolást saját vetőmagüzemeinkben végezzük. A folyamatos kontroll mellett kizárólag készre oltott és gombaölő szerrel kezelt vetőmagot hozunk forgalomba. Ezzel biztosítjuk 
a tökéletes kelést, tőszámot és a gümőképződést. A magok felületére 2017-ben már az új HiCoat® Super oltóanyagot visszük fel, amely a vetésig garantálja a magas baktériumszámot. 2016-tól magra szereljük ki vetőmagjainkat. Az ajánlott vetőmagnorma nem haladja meg az 560 ezer darabot hektáronként. Kiszerelési egységeink között a korszerű papírzsák mellett kétféle big-bag zsákos egység is megtalálható.” A Gabonakutató nemcsak fajtát kínál, hanem területre és gazdálkodási színvonalra adaptált technológiát is, valamint a tenyészidőszak során folyamatos szaktanácsadást. A Gabonakutató fő profiljai között a nemesítés továbbra is kiemelt szerepű, azz egyik legfontosabb cél új, alacsony tripszininhibitor-tartalmú fajták elismertetése.

SAATEN-UNION

Új távlatok a szójatermesztésben

„A zöldítési és a fehérjeprogramokhoz illeszkedő, jövedelmező szójatermesztés csak a termőhelyi adottságoknak megfelelő fajták használatával valósítható meg” – hangsúlyozta Varga Gábor, a SAATEN-UNION Hungária Kft. termékfejlesztési vezetője. Mint elmondta, a köztermesztésben alkalmazott korszerű fajtákkal hektáronként három-négy tonnás vagy akár ennél magasabb termések is elérhetők az üzemi gyakorlatban. A biztonságos szójatermesztés szempontjából azonban az ellenőrzött minőségű, fémzárolt vetőmag használata is kiemelt jelentőségű. „A SAATEN-UNION európai viszonylatban is növekvő területen szerzett jó tapasztalatokat, egyszerre több szójafajtával. 
A hazai viszonyok közé is ajánljuk a termesztési körülményekhez jól adaptálható, eltérő érésidejű fajtáinkat. Szuperkorai szójafajtánk, az ADSOY az ország egész területén jövedelmező és megbízható megoldást nyújt. A szuperkorai fajták további előnye, hogy a hibridbúzát termesztők vetésforgójában is a kiváló, korai elővetemény lehetőségét kínálják. Korai érésű fajtánk az ORION, amely stabil és kimagasló termőképességével immár ötödik éve bizonyítja létjogosultságát hazánkban. Az ország egész területén a szójatermesztésre alkalmas, nagy szélsőségektől mentes termőhelyekre ajánljuk. A PEDRO kifejezetten produktív, nagy termőképességű fajta, amely minden évjáratban képes hozni magát. Jól tűri az aszályos periódust és jó termésstabilitású.Középérésű, így a hagyományos – dél dunántúli, dél-alföldi – szójás területekre, nagy terméselvárásokkal rendelkező, gyakorlott szójatermesztőknek ajánljuk. ORION és PEDRO fajtáink gabona- és precíziós vetőgéppel vetve is jó ütemben fejlődő állományokat képeznek. Habitusukból eredően még a 75 centiméteres sortávú vetésekben is szépen fejlődnek, jól kompenzálnak.” Mint azt megtudtuk, a SAATEN-UNION szójafajtái gombaölő szerrel és oltóanyaggal csávázva, 3 millió magot tartalmazó MaxiPack kiszerelésben kerülnek forgalomba.

Lajtamag Kft.

Koraitól a középérésűig

„A Lajtamag Kft. kínálatában mind a korai, mind a középérésű fajták keresettek – tájékoztatott bennünket Fodor Péter, a cég munkatársa. – Legismertebb fajta az ES MENTOR, jellegzetes, kompakt megjelenését az adja, hogy a felső nóduszokon a hüvelyek szinte csokorba rendeződnek. A termés jelentős része itt található, így egyszerűen betakarítható. Hektáronkénti fehérjehozama kiemelkedő, világos köldökű, humán felhasználásra is alkalmas fajta. Termés (t/ha): Hédervár 4,67, Margittasziget 4,52, Bóly 4,45. A SY ELIOT fajtánk rövid tenyészideje alapján az ország északi szójatermő régióiban is termeszthető, és még csapadékos évjáratban is biztonsággal beérik, deszikkálás nélkül betakarítható. Humán feldolgozásra kiválóan alkalmas, világos köldökű, lila virágú fajta. Terménye a szójatej- és tofu-előállító cégek kedvelt alapanyaga, tesztjeik alapján jó ízanyagú. Termés 2016-ban (t/ha): Hédervár 4,40, Margittasziget 4,84, Bak 3,59, Bóly 4,72. A KENT fajtán kedvező évjáratban stabilan 3-4 tonna/ha körüli termésátlagok elérésére is képes, amit deszikkálás nélkül be lehet takarítani. Kiemelkedő a szárszilárdsága, még a legviharosabb évjáratokban sem dőlt meg. Különösen a szklerotíniának ellenálló, világos köldökű, humán felhasználásra is alkalmas fajta, és magas fehérjetartalom és -hozam jellemzi. Jellegzetes, hegyes csúcsban végződő levelei alapján jól felismerhető, szép állományokat képez. Termesztését főleg a Nyugat-Dunántúlon és a csapadékosabb területeken ajánljuk. Termés 2016-ban (t/ha): Kaposszekcső 4,54, Hort 3,24. A középérésű STEARA több országos összevetésben hol az első helyen, hol az elsők között szerepelt. Több alkalommal meghaladta az 5,5-6 t/ha termésátlagot. Kiemelkedő termőképességű, fajtáink közül a leghosszabb tenyészidejű. Rendkívül jó hozamot biztosít az ország déli területein. A középérésű csoport elején érik, de termésmennyisége eléri vagy meg is haladja a későbbi fajtákét. Így a tenyészidő és a termőképesség kiváló kombinációját testesíti meg. Elhúzódó, csapadékos évjáratban deszikkálása ajánlott. Magja kisméretű, köldöke sötét színű. Termés 2016-ban (t/ha): Margittasziget 5,46, Bóly 6,04. Az SG EIDER magas terméspotenciállal rendelkezik, középérésű. Egyenletesen érik be, ezért jól betakarítható fajta, amit elősegít az is, hogy az alsó hüvelyek magasan, a talaj felett 15 cm körül helyezkednek el. Lila virágú, szára stabil, igen jó állóképességű, megdőlésre nem hajlamos. Betegségeknek ellenálló. Elsősorban az ország déli, fő szójatermő régióiba ajánljuk a termesztését. Csapadékos évjáratban a deszikkálást ajánlott betervezni. Világos köldöke humán feldolgozásra is alkalmassá teszi, illetve magas fehérjetartalma miatt igen kedvelt élelmezési alapanyag. Termés 
(t/ha): Margittasziget 4,86, Bak 3,60, Bóly 5,00. Bányai Tibor kiemelte, hogy 
a cégvetőmagjai kivétel nélkül csávázottak és oltóanyaggal kezeltek, hiszen csak így garantált a biztonságos csírázás és a gyökérgümők kialakulása.

BASF Hungária Kft.

A színvonal emeléséért

A technológiai színvonal emelésével nö--velhető a szójatermesztés jövedelmezősége. Ennek érdekében a BASF Hungária Kft. szakértő segítséget kínál a szójatermelőknek, megoldási javaslatokat biztosít sarkalatos termesztéstechnológiai pontokban, tudtuk meg Gódor-Horváth Boglárkától, a BASF Hungária Kft. termékfelelősétől. „Olyan fejlesztéseken dolgozunk, amelyek bevezetésével szeretnénk ezt a célt szolgálni. Az elmúlt években több gazdaság is belevágott a szójatermesztésbe, ahol a szója nem volt a vetésforgó része. 
A Rhizobium baktériumokkal oltott vetőmag használata kiemelt fontosságú, a tipikus szójatermesztő térségekben is érdemes használni, hiszen számos kísérlet igazolja, hogy az oltóanyaggal kezelt szója több termést ad. Az oltási technológia területén gazdákat segítő innovációnk a HiCoat® Super és Extender bevezetése. A HiCoat®Super nagy koncentrációjú, folyékony termék. Az egyedülálló Exten-der szintén folyékony, könnyen keverhető, megnöveli a baktériumok élettartamát 
a magon, és a kezelt vetőmag hosszú ideig – akár 90 napig – tárolható vetés előtt. A szója sikeres termesztésének nagyon fontos eleme a gyomirtás, amire a BASF hatékony, de kíméletes technológiát ajánl. Ennek első eleme a Spectrum®, a szója egyik legkíméletesebb alap gyomirtó szere, kiváló vízoldékonysággal, már kis mennyiségű bemosó csapadék esetén is hatásos. A technológia második eleme, az új, 2016-ban bevezetett Corum® posztemergensen alkalmazható, gyári kombinációban tartalmazza a már ismert imazamoxot és bentazont, amely a Dash® HC hatásfokozóval gyorsabb kezdeti hatáskifejtést és nagyobb gyomirtási hatékonyságot eredményez, mint ha a két hatóanyagot külön termékekkel kevernénk tankmixbe.” A termékfelelős elmondta, a BASF Hungária Agrodivízió YouTube-csatornáján több új videót is találhatnak az érdeklődők a szójáról. Különösen azoknak ajánlják ezeket, akik most szeretnének belevágni a szójatermesztésbe.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: szója, szójafajták
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A minőségi akvakultúra a vidékfejlesztés fontos pillére

A hazai akvakultúra fejlesztése magával hozza a helyi vendéglátás, valamint a gasztronómia fejlődését is, nagy ...