TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Hatékonyság, környezettudatosság

Hatékonyság, környezettudatosság

Növénytermesztés - 2017.04.06

Timac AGRO-rendezvények országszerte, izgalmas témákkal A Timac AGRO fokozott figyelmet fordít szolgáltatási tevékenységére, ezen belül a szakmai információ átadására. Ennek érdekében tavaly életre hívta februári rendezvénysorozatát, amelyet 2017-ben is 18 helyszínen rendezett meg országszerte.

A rendezvények egyik fő témáját a tápanyag-gazdálkodás adta, emellett azonban számos, a gazdálkodást érintő információval gazdagodhattak a rendezvények résztvevői. A Timac AGRO növénytermesztési termékei mellett bemutatkozási lehetőséget kaptak az állattenyésztési termékek és technológiák is, illetve a cég már több éve működő YIELD SERVICE ésYIELD SERVICE+ szolgáltatásai, ehhez kapcsolódóan pedig a precíziós gazdálkodás is terítékre került. Meghívott előadók révén a gazdák megismerhették a Limagrain aktuális vetőmagkínálatát.

A Takarékbank Zrt. képviselője pénzügyi kérdésekben tartott előadást, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrya – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége révén a gazdálkodást érintő, közérdekű információkkal is gazdagodhattak a termelők.

Versenyben maradni

A 2017. év kiemelt célja a Timac AGRO Hungária Kft.-nél a hatékonyságnövelés és a környezettudatosság, amelyek a versenyképesség és a fenntarthatóság alapkövei. Ez a két téma kifejezetten aktuális a tápanyag-gazdálkodásban, amelyben a rendszerváltás utáni visszalépést – szemben az agrotechnikával, a genetikai alapokkal, a növényvédelemmel – a mai napig sem sikerült behozni. A foszforfelhasználást tekintve például a mai napig negatív a hazai mérleg. A hatékonyság javítása, a tápelemek jobb hasznosulása révén egyben a környezet védelmét is segítheti. Ezen a téren ugyanis van mit javítani, hiszen két meghatározó tápelem, a nitrogén és a foszfor esetében is óriási veszteségekkel lehet számolni. Ezek a veszteségek megfelelő technológiával jelentősen csökkenthetők, amelyeket 
a Timac AGRO szakemberei be is mutattak a résztvevőknek.

Pazarlás helyett hasznosítás

A tápanyagok jobb hasznosulása technológiai fejlesztéssel, tudatos gazdálkodással érhető el. Ezt szolgálja a Timac AGRO intenzív és szerteágazó kutatómunkája, amely a talaj–növény–hatóanyag rendszer működésének jobb megismerésében fontos eredményeket tud felmutatni. Ezek a hatóanyag-fejlesztések a termékekben is testet öltenek. Kutatási tevékenységük a három fő tápelem, a nitrogén, foszfor és kálium mellett mezo- és mikroelemekre és a talaj–növény rendszerben nagyon fontos szerepet játszó talajéletre is kiterjed.

Jelenleg 200 hatóanyag-szabadalom kötődik a Timac AGRO nevéhez, amelyek a biostimulátoroktól az új TOP-PHOS foszformolekuláig igen széles kört ölelnek fel.

TOP-PHOS – a felvehető foszfor

A foszfor a növény minden életfolyamatában szerepet játszó elem, amelyet elsősorban a talajból vesz fel. A felvehetőségét azonban a talajtulajdonságok, kiemelten a kémhatás nagymértékben befolyásolja: semlegestől eltérő pH-érték esetében jelentős lekötődési veszteséggel kell számolni. Megoldást nyújtanak erre a problémára a Timac AGRO savanyú és semleges talajokra javasolt EUROFERTIL, illetve a lúgos talajokra javasolt DUOFERTIL termékei. Ezekben a foszfort egy új, speciális molekula foglalja magába, a TOP-PHOS, amely megóvja a lekötődéstől. A DUOFERTIL-ben lévő MPPA DUO és az EUROFERTIL-ben lévő PHYSIO+ gyökérstimulátor a növény tápanyagfelvevő képességét is fokozza. 
A savanyú talajokon ezenfelül egy speciális mészforma, a MESCAL alakít ki a felvételhez kedvező kémhatást a gyökérzónában. Az újítások eredményeként a kiadott foszfor jelentős veszteség nélkül hasznosul a növényekben, szemben a hagyományos hatóanyagú termékek 50%-os vagy az alatti hasznosulásával.

Ütemezett nitrogénadagolás

A nitrogén a növények által legnagyobb mennyiségben felhasznált és a termésmennyiségre legnagyobb hatást gyakorló tápelem, így műtrágyaként való visszapótlása is jelentős mértékű. A kijuttatott nitrogén hatóanyag átlagosan 40%-a azonban elillanás vagy kimosódás miatt elvész, ami a gazdasági káron túl a környezetet is terheli.

A Timac AGRO fejlesztései nagy előrelépést jelentenek ennek a problémakörnek a kiküszöbölésében: a szerves háló adta védelem a karbamidból felszabaduló ammónia elillanását akadályozza meg, az ütemezett átalakulás pedig a kimosódás mértékét csökkenti. A nitrogénformák szabályozott átalakulása – a veszteség csökkentése mellett – amiatt is fontos, hogy a termékek így jobban lekövetik a növények nitrogénfelvételi dinamikáját. A Timac AGRO szilárd nitrogéntrágyái MESCAL-t is tartalmaznak, amely kompenzálja a nitrogén savanyító hatását. A növények nitrogénhasznosítását 
a termékekben lévő biostimulánsok és 
a szinergista tápelemek (kén, magnézium) egyaránt segítik.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: biostimulátor, Timac AGRO
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„Nem kormányt akarunk buktatni, csak azt szeretnénk, ha végre ...

Háromnapos tüntetést hirdettek gazdák és méhészek Budapesten az Országház előtt, mert szerintük egyre nehezebb ...