TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 90.220,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 211.990,54 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 83.714,60 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 85.148,95 Ft (tonna)
Repcemag: 217.271,85 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.804,24 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 619 Ft
Benzin ára: 600 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 399,99
USD: 368,55
CHF: 416,63
GBP: 476,46
Hirdetés
Miért fogy a magyar burgonya? – A termesztési tényezők hatása a termésmennyiségre és -minőségre

Miért fogy a magyar burgonya? – A termesztési tényezők hatása a termésmennyiségre és -minőségre

Növénytermesztés - 2017.03.18

A dél-amerikai eredetű burgonya az egyik legfontosabb élelmiszernövényünk. Magyarországra 1650-ben került be, és közel 200 év kellett, hogy széles körben termesszék, Írországban viszont, mivel kevés volt a gabonatermő terület, nagyon gyorsan elterjedt. 
Az egyik legfontosabb nem gabonanövény, mivel sokféleképpen felhasználható, 
és a szénhidrát- és ásványianyag-tartalma is magas.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

A burgonyához kapcsolódó nevezetes dátum volt 1845–1847, amikor megjelent a burgonyavész vagy Phytophthora, amelynek következtében kétmillió ír éhen halt és másfél-két millió ember kivándorolt Amerikába. Az 1950-es években lépett fel a vírusos leromlás, 2002 pedig a baktériumos Ralstonia. Ennek következtében akár a szántóföldön, akár a tárolás alatt is felléphet az edénynyalábok mentén a baktériumos rothadás.




Szerző: Dr. Sárvári Mihály egyetemi tanár DE MÉK Növénytudományi Intézet

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új lehetőség a gazdálkodók számára az ökológiai célú vízpótlás ...

Év elejétől lehetővé vált a mezőgazdasági területek időszakos vízzel történő eláraszthatósága, az agrártárca ...