Miért fogy a magyar burgonya? – A termesztési tényezők hatása a termésmennyiségre és -minőségre

A dél-amerikai eredetű burgonya az egyik legfontosabb élelmiszernövényünk. Magyarországra 1650-ben került be, és közel 200 év kellett, hogy széles körben termesszék, Írországban viszont, mivel kevés volt a gabonatermő terület, nagyon gyorsan elterjedt. 
Az egyik legfontosabb nem gabonanövény, mivel sokféleképpen felhasználható, 
és a szénhidrát- és ásványianyag-tartalma is magas.

A burgonyához kapcsolódó nevezetes dátum volt 1845–1847, amikor megjelent a burgonyavész vagy Phytophthora, amelynek következtében kétmillió ír éhen halt és másfél-két millió ember kivándorolt Amerikába. Az 1950-es években lépett fel a vírusos leromlás, 2002 pedig a baktériumos Ralstonia. Ennek következtében akár a szántóföldön, akár a tárolás alatt is felléphet az edénynyalábok mentén a baktériumos rothadás.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

Szerző: Dr. Sárvári Mihály egyetemi tanár DE MÉK Növénytudományi Intézet

  • 1
  • 2
  • 3

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom