
Miért fogy a magyar burgonya? – A termesztési tényezők hatása a termésmennyiségre és -minőségre
Növénytermesztés - 2017.03.18
A dél-amerikai eredetű burgonya az egyik legfontosabb élelmiszernövényünk. Magyarországra 1650-ben került be, és közel 200 év kellett, hogy széles körben termesszék, Írországban viszont, mivel kevés volt a gabonatermő terület, nagyon gyorsan elterjedt. Az egyik legfontosabb nem gabonanövény, mivel sokféleképpen felhasználható, és a szénhidrát- és ásványianyag-tartalma is magas.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Belépés
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
A burgonyához kapcsolódó nevezetes dátum volt 1845–1847, amikor megjelent a burgonyavész vagy Phytophthora, amelynek következtében kétmillió ír éhen halt és másfél-két millió ember kivándorolt Amerikába. Az 1950-es években lépett fel a vírusos leromlás, 2002 pedig a baktériumos Ralstonia. Ennek következtében akár a szántóföldön, akár a tárolás alatt is felléphet az edénynyalábok mentén a baktériumos rothadás.
Szerző: Dr. Sárvári Mihály egyetemi tanár DE MÉK Növénytudományi Intézet
Címkék:
Változások a traktorok energiaellátásában (4. rész) – A New ...

Mikotoxinok a mezőgazdaságban: kihívások és megoldási ...

Akár 89,6 millió forint a fiatal gazdáknak!

Semmit sem teszünk az aflatoxin ellen?

Mi várható kukorica és cirok fronton?

A Spectrum® stabil alap a napraforgó gyomirtásában

Ügyfélkapu+ élmények – Jó tanácsok átregisztrálás elé

Kalászos gabonáink levélbetegségei – Milyen betegségekre ...

A mezőgépek veteránjai – Fendt dízel-ló

Ragadós száj- és körömfájás járvány kapcsán elrendelt hazai ...