Ki mint öntöz, úgy arat – „Mert a száraz talajban nem történik semmi”

A precíziós öntözés gyakorlati megvalósításáról tartott szántóföldi bemutatóval egybekötött szakmai tanácskozást a KITE Zrt. október 25-én. A szarvasi programon szó esett arról, hogyan növelhető a talaj termékenysége, milyen módon érhető el az optimális nedvességtartalom, és ennek megvalósításához miként járulhatnak hozzá a Valley márkájú öntözőrendszerek.

A hasznos ismeretekkel szolgáló, jelentős számú érdeklődőt vonzó rendezvényt Futó Zoltán, a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karának megbízott dékánja, valamint Hadászi László, a KITE Zrt. fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója nyitotta meg. A felsőoktatási intézmény és a nádudvari agrárintegrátor cég régóta együttműködik egymással, a közelmúltban például a szarvasi Tessedik Campus öntözésfejlesztését is közösen valósították meg.

A talajéletnek is alapja a víz

A tanácskozás nyitó előadását Dobos Endre, a Miskolci Egyetem tanszékvezető docense tartotta, aki szerint az öntözés a precíziós gazdálkodási rendszer alkalmazásával lehet igazán hatékony. Kiemelte ugyanakkor, hogy a talaj megismeréséhez elkerülhetetlen a szelvényásás, amely jól kiegészítheti az NDVI (normalizált vegetációs index) értékekből vagy az elektromos vezetőképességre utaló Veris-térképezésből származó információkat.

ontck

A Corner karral felszerelt körforgó a területek 95%-át képes öntözni

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

Szerző: AgrárUnió

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom