A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Jól termett a szója – Karintia-szójaroadshow Sárváron

Növénytermesztés - 2016.12.30

Az utóbbi években nagy lendületet kapott szójatermesztés több szempontból is kiváló lehetőséget jelent a vetésszerkezet színesítésére. Ennek megfelelően az elmúlt két évben sokan bővítették szójatermesztésüket, és sokan fogtak bele újonnan ennek a növénynek a termesztésébe.

Jól termett a szója – Karintia-szójaroadshow Sárváron


Számukra a Karintia Kft. rendszeresen rendez bemutatókat, szakmai tanácskozásokat, ahol a sikeres termesztést elősegítő információkkal látják el a gazdákat, és a vetőmagválasztástól és -kezeléstől kezdve a termesztéstechnológia minden fontos eleme figyelmet kap. Az információátadásból a Karintia szakemberei mellett a BASF, az Arysta és a Timac Agro munkatársai is kiveszik a részüket saját szakterületükön.

A legnagyobb fajtakínálat

A Karintia Kft. nyolc éve forgalmaz szójavetőmagot, és öt éve rendez roadshow-kat a gazdák tájékoztatására, a növény népszerűsítésére – mondta Bene Zoltán ügyvezető. A tevékenységét Vas me--gyében kezdő cég ma már országos lefedettségű, és a szójavetőmagok előállításában, forgalmazásában is élre állt a hazai piacon. Pozíciójához méltón a legnagyobb szójafajtakínálattal rendelkezik, köztük öt új fajtával.

A hazai szójatermesztéssel kapcsolatban az előadó kiemelte: a növény iránt a zöldítés, a termeléshez kötött támogatások révén is nagy az érdeklődés, 
a termesztése azonban nem „könnyű”. 
A 2015. évi 77 ezer hektár termőterülete 
 – feltehetőleg a termesztésbe újonnan belépők csalódottsága miatt – 2016-ban 61 ezer hektárra csökkent. Idén azonban az országos termésátlag megközelítette a 3 t/ha-t, ami minden bizonnyal ismét növelni fogja a termesztési kedvet: az előadó becslése szerint 2017-ben 80 ezer hektár fölé mehet a szója vetésterülete.

Első lépés: a minőségi vetőmag

Fejes Vilmos (Karintia Kft.) a szójatermesztés sikerét alapjaiban meghatározó kérdést, a fajtaválasztást és a vetőmagkezelést járta körül előadásában. A megfelelő fajta kiválasztásához a kft. a jövő szezonra egy bővebb és tenyészidőben is szélesebb kínálattal áll a gazdálkodók rendelkezésére öt új fajtája jóvoltából.

A cég által bevezetett öt új fajtából három igen korai (000), ezek a Viola, Sul-tana, Alexa, amelyek korai betakarításuk révén jó lehetőséget teremtenek a talajmunkákhoz. A rövid tenyészidő révén 
 – elsősorban a Viola – korán lekerülő őszi árpa után, másodvetésbe is vethetők, szeptember végére-október elejére tervezhető betakarítással. Az igen korai fajták habitusából adódóan a 600 ezer db/ha vetőmagmennyiséget ajánlotta az előadó.

A korai szójákat két ismert fajta, a Sigalia és a Sinara képviseli a Karintia kínálatában. A két bőtermő korai fajta kiváló szárszilárdságú. Elágazódásra nem hajlamosak, ezért a vetésük gabona-sortávra ajánlott, 550-600 ezer mag/ha vetőmagmennyiséggel. A szója vetése legalább 8, de inkább 10-12 °C talajhőmérsékletnél javasolt, jól elmunkált, egyenletes talajba: ezzel jó alapot teremthetünk az egyenletes keléshez, amivel sok további kellemetlenség elkerülhető. Az előadó univerzális fajtaként jellemezte mindkettőt, de inkább a Balaton vonalától északra javasolja a termesztésüket, mivel délebbre a középérésű fajtákban rejlő nagyobb terméspotenciál jobban érvényesül. A Sigalia és a Sinara előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy az alsó hüvely kötésének magassága 15-16 cm, így amit terem, azt be is lehet takarítani.

A középkorai Energy (0) fajta nemcsak gabona-, hanem 45 cm-es sortávra is vethető, ezzel lehetőség nyílik sorközművelésre. Megdőlésre, pergésre nem hajlamos, szárazságtűrése figyelemre méltó. Termesztése az ország egész területén javasolható, 45 cm-es sortáv esetén 450-500 ezres magszámmal vethető.

A középérésű fajtákat a Regale (I) és az Atlantic (I) képviseli, amelyek a Balaton vonalától délre perspektivikusak. Kapássortávon (45 és 75 cm) sikerrel termeszthető, gazdagon elágazódó szárú szóják, igen nagy termőképességűek. 
A fehérjetartalmában is kiemelkedő Regale termése több helyen is meghaladta az öt tonnát. Az Olaszországban már nagy sikerrel termesztett Atlantic pedig hat-tonnás táblaszintű termésekre is képes volt az idei évben.

A szója vetőmagja kíméletes kezelést igényel. Ezt messzemenően szem előtt tartva a Karintia Kft. készre oltott szójavetőmagot kínál a gazdálkodóknak, amire a vetőmagüzemben felviszik a növekedés serkentő anyagokat és a megfelelő Rhizobium törzset is. Fejes Vilmos kiemelte: fémzárolt és oltott vetőmag vásárlása célszerű, ugyanis a „házilag” elvégzett oltással akár 20-30 százalékkal is csökkenhet a csírázóképesség, és az oltás hatékonysága is kérdéses.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: