A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Hogyan válasszunk infravörös gabonaelemzőt?

Növénytermesztés - 2015.05.25

Mint minden jelentősebb beruházás előtt, így az infravörös gabonaelemző vásárlása előtt is törekszik az ember arra, hogy racionális szempontok alapján összehasonlítsa a kínálatot, és a lehetőségeinek lehető legjobban megfelelő üzleti döntést hozza. Az információk birtokában természetesen már egyszerű a döntés: a legjobb ár/érték aránnyal rendelkező készüléket célszerű választani. Az ár/érték arányból a különböző készülékek árait egyszerű beszerezni, de kérdés, hogy mi adja a gabonaelemző értékét, milyen technikai szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlás során? Ehhez adunk támpontokat a leendő vásárlók számára.

Hogyan válasszunk infravörös gabonaelemzőt?


A műszerek mérési pontosságát egyrészt az alkalmazott technológia, másrészt a kalibrációk (mérési függvények) robusztussága határozza meg. Technológiai szempontból egész szem mérésére a magvakat infravörös fénnyel átvilágító (transzmissziós), a mérési hullámhosszokat ún. rácsos monokromátorral kiválasztó műszerek adják a legjobb mérési pontosságot. A kalibrációk tekintetében azok a műszerek a legjobbak, amelyek a legnagyobb számú, különböző termőhelyekről és évjáratból származó minta felhasználásával készültek.
A Mininfra készülékek a fent említett fejlett technológiával készülnek, a kalibrációk készítése során pedig a hazai minták hangsúlyosan szerepelnek, így a Mininfra műszereket kiváló stabilitás és pontosság jellemzi.

Ergonómia, könnyű használat:
A kényelmi szempontoknál első helyen szerepel, hogy a műszer egész szemet elemez, vagy valamilyen minta-előkészítés (pl. darálás) szükséges a mérés előtt.
Az előkészítés körülményesebbé teszi a mérést, így olyan műszert érdemes választani, amely egész szemet mér.
Fontos a műszer egyszerű kezelhetősége, ami nagyméretű (lehetőleg érintő-) kijelzővel, áttekinthető menürendszerrel érhető el. Fontos a magyar nyelvű felhasználói felület és dokumentáció is. A Mininfra gabonaelemzők egész szemet mérnek, magyar nyelvű kezelőfelülettel és színes érintőképernyővel rendelkeznek, így rendkívül egyszerű a kezelésük.
Karbantartási költség:
A választásnál érdemes érdeklődni a különböző műszerek üzemeltetési költségei felől is, mert ez is jelentős tétel lehet. A Mininfra gabonaelemzők – a kalibrációk javasolt éves ellenőrzésén kívül – nem igényelnek rendszeres karbantartást, így az üzemeltetési költségei rendkívül alacsonyak.

Hazai gyártás/szerviz:
Különösen a betakarítás idején kiemelkedő szempont, hogy a szerviz mennyire elérhető. A Mininfra készülékek fejlesztése, gyártása és szervize is itthon történik, így a szakértelem és az alkatrészbázis mindig rendelkezésre áll. Ez garantálja a Mininfra készülékek mindenkori gyors és szakszerű hibaelhárítását.
Ha az ár mellett figyelembe vesszük a fenti szempontokat is, megállapíthatjuk, hogy a Mininfra gabonaelemzők igen jó ár/érték aránnyal rendelkeznek, így rendkívül versenyképes ajánlatot jelentenek a vásárlók számára.

Takács Dániel ügyvezető
Infracont Műszeripari Kft.


Címkék: