A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Nem „húz” a gabonapiac

Növénytermesztés - 2016.05.19

Összefogás nélkül nem fog menni. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint csakis az integráció lehet a jövő útja, és ezt előbb-utóbb kénytelen lesz mindenki felfogni. Egységes minőség, nagy mennyiség kell ahhoz, hogy a piacon komolyan „szóba álljanak” az emberrel. Vancsura József azt mondja: aki azonban ezt mégsem veszi tudomásul, nem maradhat versenyképes. A szakember idén közepes búzatermésre számít.

Nem „húz” a gabonapiac


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


vancsurajA tavalyi búzából még sok van a raktárakban, és ennek oka, hogy a kereskedők igen alacsony árat adtak a gabonáért. Vancsura József szerint a termelők igyekeztek minél később értékesíteni a búzát, abban bízva, hogy hátha emelkednek a felvásárlási árak. Ez azonban nem jött be, és a kivárásra játszók közül most sokan kénytelenek megszabadulni a terményüktől, főleg azok, akik forgóeszközhiányban szenvednek. 
A GOSZ elnöke hangsúlyozta: jelenleg a legjobb minőségű búzáért sem adnak többet 47–50 forintnál. A kereskedők a szerződések alapján folyamatosan teljesítettek, és minden előre lekötött búzát elvittek, és persze kívánatos lenne, ha emelkedne a felvásárlási ár, de jelenleg ez nem várható. „Tavaly márciusban ötven forintért lehetett lekötni a takarmánybúzát – magyarázza Vancsura József. – Aki akkor szerződést kötött, jól járt, hiszen most legfeljebb negyven forintot adnak érte, de az ár inkább még ezalatt van. Nem »húz« a piac, a befektetett költségek alapján magasabb árral kellene kalkulálni. De hát volt már ilyen a világtörténelemben máskor is, és valószínűleg még lesz hasonló helyzet a következő időszakban is.”

 

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: