TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Nem csak a vegetáció jár előbbre, a kártevők is hamarabb jönnek!

Nem csak a vegetáció jár előbbre, a kártevők is hamarabb jönnek!

Növénytermesztés - 2024.07.03

A növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók sikere az idei év extrém időjárási körülményei között is nagy mértékben függ a termést pusztító és a gazdálkodás jövedelemtermelő képességét rontó kártevők elleni, megfelelő időben történő védekezés sikerétől. Jól időzített, hatékony megoldásokra van szükség, amelyekkel még ebben a szélsőséges évjáratban is hatékonyan lehet beavatkozni.

A 2024-es év a vegetáció alakulása szempontjából extrémnek nevezhető Magyarországon, hiszen az átlagosnál magasabb hőmérséklet miatt a növények fejlődésének üteme lényegesen gyorsabb, mint a megszokott. Ez országos szinten 2-3 héttel előrébb hozza a mezőgazdasági munkákat, köztük a növényvédelmi kezeléseket mind a szántóföld, mind a zöldség- és gyümölcstermesztés tekintetében. Például a kukorica virágzása Magyarországon általában június legvégén - július elején indul, idén azonban az ország déli részében már június 18-20. körül elindult a címerhányás.

Az átlagosnál magasabb tavaszi hőmérséklet hozzájárul a kártevők korábbi rajzásához, így kártételük is hamarabb jelentkezik az állományban. Igaz ez a kukoricában nagy károkat okozó, hazánkban őshonos kukoricamolyra (Ostrinia nubilalis) is. A kukoricamoly lárvájának szemmel látható kártétele egy-két extrém esettől eltekintve nem látványos táblaszinten, azonban a Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat saját mérései alapján a fertőzés erősségétől függően a termés akár 10-15%-os csökkenését is okozhatja.

A kukorica másik fontos kártevője, a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) egy eredetileg a mediterrán térségből származó, magas hőmérsékletet kedvelő faj, amely az egyre enyhébb telek segítségével már Magyarországon is áttelel. A gyapottok-bagolylepke lárvája a fejlődő kukoricacső csúcsi részében, a bibeszálakban okoz látványos kártételt, rágásával utat nyitva a különböző gombafajoknak, amik megfertőzhetik a fejlődő kukoricacsövet és adott esetben toxintermeléssel szennyezik a betakarítandó termést. Ezért a gazdálkodóknak a fertőzés megelőzése érdekében olyan hatékony rovarölő szerre van szükségük, melynek használatával meg tudják védeni növényeiket e jelentős károkat okozó kártevőktől.

A Corteva a kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke és más rágó kártevők elleni védelem egyik kiváló eszközeként ajánlja a Suvisio® 200 SC rovarölő szert, amely hosszú hatástartammal, tojás- és lárvaölő hatással rendelkezik. A Suvisio® 200 SC rovarölő szer hatóanyaga klórantraniliprol, mely felszívódik a növényi szövetekbe, tehát a kijuttatás után érkező eső a hatást nem befolyásolja. A termék hatékonyan használható ezen kívül almában, körtében, birsben, naspolyában, szőlőben, dióban, vadgesztenyében, szabadföldi és hajtatott paprikában, paradicsomban, burgonyában, valamint zöldbabban, szárazbabban, sárgarépában, petrezselyemben és zellerben rágó kártevők ellen.

A Suvisio® 200 SC rovarölő szerről bővebb információt a vállalat tavaszi termékkatalógusának 44. oldalán találhatnak a termelők. A termék elérhetőségéről a Corteva területi képviselőinél és szaktanácsadóinál érdeklődhetnek, akiknek elérhetőségét itt találják.
Szerző: Bálint Sándor, a Corteva Agriscience magyarországi termékmenedzsere

Címkék: corteva agriscience, rovarölő szer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tápanyagutánpótlás, ősszel

A mezőgazdaságban lezajló gazdasági folyamatok minden termelőt arra ösztönöznek, hogy alaposan átgondolja és ...