TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Tápanyagutánpótlás, ősszel

Tápanyagutánpótlás, ősszel

Növénytermesztés - 2024.07.05

A mezőgazdaságban lezajló gazdasági folyamatok minden termelőt arra ösztönöznek, hogy alaposan átgondolja és esetleg újratervezze az őszi vetésű növények tápanyag-utánpótlását. Az előző évet súlytó aszály, a magas inputanyag-költségek és a lefele tartó terményárak miatt sokszor hallani, hogy csökkentik, esetleg teljesen elhagyják az őszi alaptrágyázást. Bár talajvizsgálati eredmény ismerete nélkül merészség lenne bármit is kijelenteni, pár szempontot érdemes figyelembe venni mielőtt döntést hozunk a tápanyag-utánpótlással kapcsolatban.

A mezőgazdaságban lezajló gazdasági folyamatok minden termelőt arra ösztönöznek, hogy alaposan átgondolja és esetleg újratervezze az őszi vetésű növények tápanyag-utánpótlását. Az előző évet súlytó aszály, a magas inputanyag-költségek és a lefele tartó terményárak miatt sokszor hallani, hogy csökkentik, esetleg teljesen elhagyják az őszi alaptrágyázást. Bár talajvizsgálati eredmény ismerete nélkül merészség lenne bármit is kijelenteni, pár szempontot érdemes figyelembe venni mielőtt döntést hozunk a tápanyag-utánpótlással kapcsolatban.

Az őszi búza tápanyagigénye, tápanyagfelvétele

Mivel az őszi búza termesztése nemzetgazdasági jelentőséggel bír, az elmúlt évtizedekben rengeteg szakember foglakozott termesztéstechnológiájának kutatásával, tanulmányozásával. Ezek a kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy intenzív termesztési körülmények között a fajtaválasztást és a növényvédelmet megelőzően a talajkondicionálás és a tápanyag-utánpótlás befolyásolják leginkább a terméseredményt.

A tápanyagutánpótlási terv elkészítésekor nemcsak a fajlagos tápanyagigényt kell kiszámítani, hanem érdemes figyelembe venni a búza tápanyagfelvételi dinamikáját is. A megfelelő gyökérrendszer kialakulásához, és a télállóság növeléséhez elengedhetetlen a könnyen felvehető foszfor jelenléte a talajban. Az őszi foszforutánpótlást továbbá az is indokolja, hogy a búza a tavaszi fejlődése során veszi fel foszforigényének több mint 50 százalékát, illetve a generatív részek fejlődésekor szintén jelentős a foszforfelvétel. Ugyanez a helyzet a káliummal is. Az őszi fejlődés során veszi fel káliumigényének 20-25 százalékát, és több mint 70 százalék felvétele a kora tavaszi időszakban történik. A búza nitrogénfelvétele ősszel mérsékelt, erre a makroelemre elsősorban a bokrosodás és a szárbaindulás időszakában van szüksége a növénynek.

A tápanyag-utánpótlás tervezésénél a talaj mikroelem-szolgáltató képességét is figyelembe kell venni, és érdemes olyan alaptrágyát használni, mely tartalmazza ezeket a létfontosságú elemeket. A kezdeti fejlődés időszakában, a gyökér és hajtásfejlődéshez elengedhetetlen a kén és a cink jelenléte.

TOP PHOS technológia

A foszformenedzsment a mezőgazdasági termelés legtöbbet vitatott kérdése, mivel ez a tápelem meghatározza a termesztett növények teljes életciklusát a kezdeti fejlődéstől a termésképződésig. A fenntartható foszformenedzsment valójában azt jelenti, hogy csökkentjük a foszfor-kimosódást és -lekötődést, valamint fokozzuk a növények foszforfelvételét és a tápelem beépülését.

A talaj oldható szervetlen foszfortartalmának szintje oly módon marad állandó, hogy a talaj szerves foszfortartalma fokozatos mineralizáció útján egészíti ki a veszteséget. A foszfor felszabadulásának sebessége a talajban lefolyó biológiai oxidációs folyamatok intenzitásától függ. Ezt az összefüggést vették figyelembe a TOP PHOS speciális alapanyag kikísérletezése során.

Az egyszerű szuperfoszfát (SSP) hatóanyagot kalciumionok közvetítésével huminsavhoz kötötték, abszorpciós komplexet létrehozva. Az így létrejött foszfor-humát-komplexek ellenálnak annak a folyamatnak, melynek során a talaj felvehető foszfátkészlete fel nem vehető alakba megy át. Ennek köszönhető, hogy a TOP PHOS technológiával készült EUROFERTIL és DUOFERTIL termékeinkből a növények számára nélkülözhetetlen foszfor folyamatosan, a talajoldat foszfortartalmának változása ütemében válik felhasználhatóvá.

A reakció közben felszabaduló huminsav fontos szerepet tölt be a kötött formában jelenlévő foszfátok felszabadításában is. Nagy abszorpciós képességüknek köszönhetően magukhoz vonzzák a talajban lévő foszfátokat, melyek így azonnal felvehetővé válnak a növények számára.

Növénykondicionálás vetéssel egy menetben

A tápelemek kijuttatása mellett fontos, hogy azok beépüléséről, és az anyagcsere-folyamatok zavartalanságáról is gondoskodjunk. A kezdeti fejlődés segítésének érdekében érdemes olyan alaptrágyát választani, melyben biostimulátor komplexe segíti a tápanyagok felvételét, beépülését. A TIMAC AGRO alap és startertrágyáiban lévő PHYSIO PRO biostimulátor komplex fő összetevője a magas aminopurin tartalmú barnaalga-kivonat, ami segíti a kalcium felvételét. Ennek köszönhetően a gyökérszőrök képződése intenzívebbé válik, így egyre nagyobb felületen képes a növény táplálkozni. A PHYSIO PRO biostimulátor komplex az élettani folyamatok katalizálásán keresztül hatékonyabb tápanyagfelvételt, -szállítást és -beépülést eredményez. A gyökér- és hajtásképződés támogatása pozitív hatással lesz az aminosavak képződésre, a fehérjeszintézis és a fotoszintézis folyamatára.

A mezőgazdasági termelés mindig összetett folyamat volt, amit rengeteg tényező befolyásol. A jelenlegi helyzetben sok a bizonytalanság, ami nem könnyíti meg a döntéseket. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a tápanyag-utánpótlás elhagyása vagy csökkentése nem vezet eredményre. Annak érdekében, hogy ne a tápanyag legyen a szűk keresztmetszet, kérjük, keresse szaktanácsadó kollégáinkat, vizsgáltassa meg talaja tápanyagkészletét, határozza meg az elérendő terméscélt, készíttessen tápanyagutánpótlási tervet.

A YIELD SERVICE szolgáltatásunk által optimalizált tápanyagkijuttatási gyakorlatnak köszönhetően, partnereink az előre tervezett tápanyagutánpótlási költségek megtartása mellett is tudják növelni a betakarított termés mennyiségét és minőségét.
 

Tápanyagutánpótlás, ősszelTimac AGRO Hungária Kft.,

06-23 /889-719

hu.timacagro.com

contact@hu.timacagro.com

Címkék: tápanyag utánpótlás, növénykondicionáló , timac agro
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csak precízen!

A preciziós gazdálkodás térhódítása az utóbbi időben egyre nagyobb léptékűvé vált, mely köszönhető az ezen ...