TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Nyári repcepiaci szemle – Új repcehibrid-generációk a hazai kínálatban

Nyári repcepiaci szemle – Új repcehibrid-generációk a hazai kínálatban

Növénytermesztés - 2024.06.27

A 2022-es aszályos évet követően, az agrárium főbb növénykultúrái közt a repce 2023-ban betakarított mennyisége is meghaladta az egy évvel korábbit. Noha tavaly, 2022-höz képest, országos szinten a betakarított terület némiképp szűkült (7,6 százalékkal), a begyűjtött olajos mag mennyisége 22 százalékkal múlta felül az előző évi értéket. A hektáronkénti termésátlag (közel 3,3 t/h) rekordközelinek számít, „csak 2016-ban volt ennél magasabb a hozam, amely a megelőző ötéves átlagot is 14 százalékkal haladta meg” – olvasható a KSH főbb növénykultúrák 2023-as terméseredményeit közlő adataiban. E sokoldalú, számos felhasználási lehetőséget kínáló növény termesztésének sikere, emelkedő terméshozamainak alapja a megfelelő vetőmag kiválasztása

. A repcevetőmag-előállítás forradalmát a repcehibridek megjelenése indította el, melyek a korábbi fajtarepcéket felváltva a télállóságban, a termésmennyiségben, a rezisztenciaszintekben, a pergésellenállásban, akár a gyomirtószer-toleranciában messze felülmúlják a fajtarepcéket. A 2022-es rendkívüli év megmutatta: az agrárium szereplői számára is létfontosságú a klímaadaptáció, melynek stratégiai elemei az új generációs vetőmagok. Az alábbiakban elsősorban (de nem kizárólagosan) az idei évtől forgalmazott őszi káposztarepce hibridek vetőmag-kínálatából válogattunk. 

Secure Install® és Gene Care® technológiák

Az RAGT Semences csoport magyarországi tagja, az RAGT Vetőmag 2006 óta számos faj vetőmagját kínálja a hazai gazdálkodóknak, köztük a korai és középérésű őszi káposztarepcéjét. A választék tükrözi az RAGT cég őszi káposztarepce hibridek kutatás-fejlesztésében elért legfrissebb innovációit. Az RAGT Vetőmag hibridenként folyamatosan monitoringozza és teszi közzé fajtakísérleti eredményeit, melyek dokumentálják, hogy ezek a hibridek – köszönhetően a genetikai tulajdonságaiknak − a lehető legjobban alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz és stabil termést adnak. A felmérések rávilágítanak, hogy a legkiemelkedőbb és a legbiztonságosabb terméshozamok azokon a területeken érhetők el, ahol az RAGT nemesítői által létrehozott Secure Install® és Gene Care® technológiákat alkalmazzák a gazdálkodók. A Secure Install® jelöléssel ellátott repcék a tél beállta előtt akár +12 százalékkal több biomasszát képesek előállítani, jobb őszi fejlődési erélyüknek köszönhetően pedig, akár 3,5 százalékkal nagyobb hozamot biztosíthatnak. A Gene Care® technológiával ellátott hibridek kiváló betegség-ellenállósággal rendelkeznek, stabilan termeszthetők tág környezeti adottságok között is, mindezt elsőrangú terméspotenciál mellett. A kínálatból meg kell említenünk Az RGT CADRAN-t és az RGT PARADIZZE-t − mindkettő az új fejlesztéssel ellátott, erős szálszilárdságú hibrid. De nem hagyható szó nélkül az RGT BLACKMOON, mely teljes tenyészidőszakában jelentős biomassza tömeget képez, kivételesen magas toleranciájú a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben, ezáltal a többi hibridhez képest átlagosan +4,2 százalékkal jobb terméseredményeket produkál, mely elismerésre méltó eredményeit folyamatos fajtavizsgálatok bizonyítják (2023-ban / Léh környéke: 4,85 t/ha, Nagyhegyes: 4,51 t/ha). Példának okáért, a repce általánosan elterjedt betegségével, a gyökérgolyvával fertőzött területekre a cég az RGT KOCAZZ-t ajánlja a gazdálkodóknak, mert fertőzés esetén is 1 t/ha-nál több termést képes elérni egy érzékeny fajtához képest, valamint a Verticillium-fajoknak kimagaslóan ellenáll, nagyon jó szemtermést, magas olajtartalmat biztosít.  

Tág adaptációs képesség

A DowDuPont vállalat mezőgazdasági divíziójaként, 2018-ban mutatták be a Corteva Agriscience™ márkát, mely 2019 óta már önálló vállalatként számtalan termékkel és megoldással − köztük vetőmagokkal, ezen belül a Pioneer® őszi káposztarepce hibridekkel − van jelen a globális mezőgazdaság piacán. Az őszi káposztarepce hibridek legújabb generációja (Next Generation hibridkör) a változó, nem ritkán kiszámíthatatlan időjárási feltételekre adott válasz. A középkésői érésű PT314-es és PT315-ös hibridek az elmúlt három ciklusban éppen a szélsőséges meteorológiai viszonyok között bizonyíthattak. 2021 ősze és 2022 júniusa között, kifejezetten csapadékszegény, sőt a periódus végén aszályos termesztési körülmények idején, a Corteva saját fejlesztői kísérleteivel igazolta, hogy versenytársai termékeihez képest a nevezett két hibridjük termőképessége markáns: a relatív termés 105−110 százalék közötti eredményeket mutatott. A következő, 2022/2023-as termesztési szezon az egy évvel korábbihoz viszonyítva csapadékos volt (a ciklus közepe táján az őszi vetésekre tekintve már-már akadályozó mennyiségű, a kórokozók szaporodásának kedvező), valamint jelentős hőmérséklet-ingadozásokkal is számolniuk kellett a gazdálkodóknak, akik mindezen körülmények dacára üzemi kísérleteikben látványos: 4,3−4,6 t/ha közötti termésátlagokat produkáltak. A szembeszökő és kiegyensúlyozott termésátlagok mögött a Corteva célzott biotechnológiai kísérleteinek eredményei állnak. A Corteva őszi káposztarepce hibridjeinek jellemzői: a kiváló pergésellenállás (melyet az ún. HMX-gén alapoz meg) és fejlődési erély (gyors őszi fejlődés és korai újraindulás tavasszal, korai virágzás mellett), valamint kimagasló kórtani tulajdonságok – különös tekintettel a fóma betegségre és a TuYV-rezisztenciára. E hibridek az olajtartalom tekintetében is elsőrangúak, és az ország teljes területére, bármely talajadottságra és termesztéstechnológiára ajánlottak.  

Rendkívüli szárstabilitás

A RAPOOL jövőorientált nemesítési programjából olyan új hibridgeneráció érkezik, amely megbízható agronómiai csomaggal rendelkezik, valamint az egészségesebb szárra – ami a szárstabilitás alapja – mint genetikai tulajdonságra törekedve elősegíti, hogy a repce jövedelmező kultúra maradjon. A RAPOOL portfóliójának legújabb tagja ennek a generációnak a képviselője. A JANOSH kiemelkedő tulajdonságai már a vetési időszakban jelentkeznek. Dinamikus őszi fejlődésének köszönhetően késői vetésre kifejezetten alkalmas. Jó a télállósága és a szárazságtűrése, ezért a gazdálkodók ideális repceállománnyal indíthatják a tavaszt. Az új hibrid kifejezetten jól hasznosítja a tápanyagot, így kevesebb nitrogén kijuttatásával csökkenthetők a termelés költségei. A betakarítás előtti hetekben jelentkezik igazán az az előny, amit átfogó betegség-ellenállósága (TuYV- és Rlm7 fómarezisztencia) és magas szintű szklerotínia-ellenállósága biztosít. Ennek eredménye rendkívüli szárstabilitása, ami egyrészt szélesebb körű rugalmasságot tesz lehetővé a gombaölő szerek használatában, illetve a növekedésszabályozásban. Másrészt költséghatékonyabb repcetermelést biztosít: a JANOSH üzemi körülmények között is egyértelmű hozamnövekedést ért el. A száregészség tehát tényleges termésstabilitást jelent. A kipergési veszteségektől sem kell tartani, ezért a betakarítása bátran ütemezhető akár a kalászosok utánra. Összefoglalva: a RAPOOL kínálata új tagjának megbízható agronómiai csomagja segít a gazdálkodók költségeinek csökkentésében. A gombölő szeres és regulátoros kezelésekben nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé, mint más hibridek. A JANOSH-sal garantált az egészséges repceállomány, aminek köszönhetően javul a termésstabilitás, nő a nyereségesség és a betakarítás ideje is későbbre tolható, ha a kalászosok aratását a gazdálkodók előbb szeretnék elvégezni.

A 2023/2024-es enyhe tél, a viszonylag bőséges (ám területileg egyenetlen eloszlású) csapadékkal záró tél és érkező tavasz, majd a hirtelen jött nyárias idő miatt, biztosat nem tudnak mondani az idei várható repcetermésről még a gazdálkodók, ugyanakkor jellemző az óvatos optimizmus, persze várjuk meg, milyen adatokat mutat majd a betakarítás, a repcemag-szárítás. 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: repce, repcehibrid, repcetermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fókuszban a tányérvédelem

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a ...