TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Lombtrágya nélkül a cél előtt adjuk fel gabonában a nyereséget

Lombtrágya nélkül a cél előtt adjuk fel gabonában a nyereséget

Növénytermesztés - 2024.03.28

A beszakadt terményárak miatt idén a gazdák igyekezték faragni a gabonaelőállítás önköltségén, ami sok helyen végül a lombtrágyák kispórolását jelentette a technológiából. A szomorú igazság, hogy ezzel maximum a bevétele csökkent a termelőknek, ugyanis a befektetés gerincét jelentő alaptrágyázás, növényvédelem megtörtént. A kritikus fejlődési fázisokhoz igazított ideális lombtrágyázás pedig már sokkal kisebb ráfordítás, mint hiányában tonnákban mérhető mínusszal zárni az aratást az alacsonyabb ezermagtömeg miatt. Megoldás? Helyesen értelmezett információk alapján jobb termékkel végezni a kezeléseket, azokból ugyanis a kevesebb is azonos hatásfokkal dolgozik.

Az olyan termelők, mint amilyen a Somogy vármegyében található Táska község határában dolgozó Gulyás Szabolcs is, mindehhez még azt is hozzáfűzik, hogy a jól alkalmazott lombtrágya akkor is működik, amikor a szilárd tápanyag bemosó csapadék híján csődöt mond. Elmondása szerint amióta olyan, speciálisan a kultúrák igényeire szabott lombtrágyával dolgozik, mint az IKR Agrár Kft. kínálatában elérhető Lovospeed, azóta előbb hagyna fel a szilárd tápanyag kijuttatásával, minthogy elengedné a folyékony tápanyagok „kezét”.

Lombtrágya nélkül a cél előtt adjuk fel gabonában a nyereséget

Annak jártunk utána, miért látja így mindezt a 150 hektáros területen dolgozó somogyi gazda.

Ha az időjárásban nem, de a lombtrágyázás hatékonyságában ma is bízhatnak a gazdák

Nem a jó gabona lombtrágya az igazán drága, hanem az, ha az elmarad. A Táska község határában 150 hektáros területen 12-18 aranykoronás homok- és homokos vályogtalajon dolgozó Gulyás Szabolcs szerint bár idén az égiek kedvezőbben mérték a csapadékot, mint az aszályos 2022-es évjáratban, annak eloszlása továbbra is kiszámíthatatlan maradt. A megtérüléshez pedig mit tehet a gazda, ha befolyásolni nem tudja az időjárást? Olyan technológiát választ, ami, amennyire csak lehet, a jobb minőséggel csökkenti a kitettséget. A gabonafélék esetében így került a látóterébe a Lovospeed lombtrágya is, ami akkor sem hagyta cserben, amikor csak néhány mm csapadékkal kellett kihúzni egy fontosabb fenológiai fázist is a táblákon.

„Furcsa világgal, furcsa tavaszi időjárással kell ma együtt élnie a gazdának. A kihívások ugyan nem akkorák, mint a 2022-es aszály idején, de idén se volt egyszerű a helyzet, hiszen amikor 2-3 mm csapadékot jósoltak, hirtelen leesett vagy 30 mm, vagy amikor 15-20 mm-t vártunk, végül érkezett 1-2 mm. A növényeink között meghatározó őszi kultúrák – őszi árpa, búza, repce –, valamint a napraforgó, kukorica és szemescirok termesztésében ezért is látom úgy, hogy nem lehetőség, hanem létszükséglet a folyékony tápanyagok alkalmazása. Volt olyan évünk, amikor a tavaszi fejtrágyázás után két hónappal is találtunk még műtrágyaszemcséket a földeken, nem érkezett ugyanis annyi bemosó csapadék, hogy feloldódjon. A mostani költségeken nem múlhat azon a termés, hogy lesz-e 15-20 mm eső a kritikus pillanatban. A növények tápanyagigényét ki kell elégíteni, de úgy, hogy ne legyen benne a kockázat, hogy a tápanyag végül csak elillan a növények alól, ha nem kedvezőek a feltételek. Ezért is tartom úgy, hogy ma jobb a folyékony tápanyagok felé billenteni az arányokat a technológiában. Ehhez tudatosan és idejekorán meg kell kezdeni a kezeléseket. Ez gyakorlatilag márciustól kijuttatva 4 kezelést jelent nálunk 10-15 liter/ha Lovospeed lombtrágyával. Olyan hatásos, hogy gyakorlatilag tavaly gond nélkül hagyhattam el a komplett szilárd fejtrágyázást tavasszal.”

A termelő szerint a Lovospeeddel végzett kezelések már 3-5 mm-es csapadékmennyiség mellett is jól kondicionálják az állományt, legyen szó bokrosodásról vagy a zászlóslevél megjelenéséről minden esetben látszott a kezelések pozitív hatása a növényeken.

„A Lovospeed összetételének, magas hatóanyag-tisztaságának köszönhetően már 3-5 mm csapadék mellett láthatóan segíti a növényeket. Akár eső híján is látszik a hatása, de ha megérkezik egy kezelés után a minimális csapadék, akkor a növények látványos haragoszöldre váltanak a kijuttatása után. Tavaly őszi árpában és búzában alkalmaztam, idén 40 hektáron csak őszi búzában, nem volt okom panaszra. 7,5 t/ha átlaggal arattunk tavaly is, idén is ez volt az üzemi eredmény. Természetesen ez sok mindenen múlik, de nem csak a tápanyagtól várjuk a csodát, amit lehet, azt magunk is megtesszük: keressük az optimális vetési időt, jól próbáljuk időzíteni a tápanyag-kijuttatást vagy épp a kultivátorozást, ma már az is számít ugyanis, ha jó ritmusban fejlődnek a növények, előbb össze tudnak zárni a sorok, kisebb lesz a kipárolgás, tovább tud táplálkozni a növény. Mi egyébként takarmánybúzát termelünk, ezt célozza a technológiánk, ami a gabonák esetében egy őszi alaptrágyázást takar az IKR Agrár Kft. által forgalmazott Hunfert NPK 8-24-24 műtrágyával, majd februárban egy 200-220 kg/ha fejtrágyázást 27%-os nitrogéntápanyaggal, és időjárás függvényében további fejtrágyázást, vagy már ezt kiváltó célzott lombtrágya-kezelést, ahogy arról szó volt.”

Lovospeed lombtrágya: kiváló gabonaterméshez tervezett tápanyag-összetétel, buktatók nélkül

Lombtrágya nélkül a cél előtt adjuk fel gabonában a nyereséget

De mi is teszi olyan hatékonnyá a már sokat emlegetett Lovospeed lombtrágyát? A magas hatóanyag-tisztaságú és kiemelkedő hatóanyag-tartalmú tápanyagot úgy alkották meg, hogy célzottan biztosítsa azokat a makro- és mikroelemeket, amelyek az őszi kultúrák és a kapás növények számára elengedhetetlenek a kirobbanó növekedéshez, a „jóllakott” állomány így minden idejét a termésképzésre fordíthatja.

A nitrogéntúlsúlyos lombtrágya a növekedéshez elengedhetetlen nitrogént mindhárom formájában biztosítja, jelentős magnézium-kiegészítése kedvez a zöldtömeg fejlődésének, fokozza a fotoszintézist, míg jelen van benne a kalászosok ezermagtömeg-emeléséhez lényeges mangán, cink és réz is. Kénkiegészítése kedvezően befolyásolja a fehérjeképződést is, de gyorsítja a levéltrágya tápanyagainak beépülését is, serkenti ugyanis a nitrogénfelvételt a növényi szervezetben.

„A gazdálkodónak céljaihoz kell tápanyagokat választani, mi takarmánybúzát termelünk egy megbízható Syngenta fajtával, a Faladóval, ehhez tökéletesen bevált az IKR Agrár Lovospeed lombtrágyája. A marcali területi központ tőlünk csak 13 km-re található, mindig szakszerű, rugalmas és gyors kiszolgálást biztosítanak, így szívesen megyek be, böngészem át a kínálatot, beszélem át a lehetőségeket. Amikor lombtrágyák terén felmerült a Lovospeed, kiderült, hogy a saját növényorvosom is ezt használja több éve. A személyes beszélgetések során ez addig nem volt téma, de akkor szerencsére meggyőzött, azóta is használom.”

Hogyan alkalmazzuk a Lovospeed lombtrágyát a kiváló terméshez?

  • Őszi gabonafélékben 3 leveles állapottól a virágzás végéig kijuttatható 12-20 l/ha dózisban, 2-6 ismétléssel.
  • Napraforgóban és kukoricában 4 leveles állapottól a napraforgó esetében csillagbimbós állapotig, a kukoricában a vegetációs időszak végéig kijuttatva 12-20 l/ha dózisban, 2-6 ismétléssel.

Borosan Forte lombtrágya – extra lökés a bórigényes kultúráknak a szép terméshez

Nem ez az egyetlen Lovochemie lombtrágya, amit sikerrel alkalmaznak a Massif Central Kft.-nél Táska határában. A bórpótláshoz ideális Borosan Forte lombtrágyát ugyancsak dicséri Gulyás Szabolcs.

„Az őszi káposztarepce mellett még napraforgót termesztünk, mindkettő kimondottan bórigényes növény. A Borosan Forte itt a bórpótláshoz jó árszínvonalon jelentett megoldást, ezért két alkalommal 2 l/ha dózisban kipróbáltuk: szárba induláskor, amikor a növény dinamikusan fejlődik és a sejtfalszilárdításhoz igényli a bórt, illetve csillagbimbós állapotban, a virágzás és a kötődés előmozdításához. Aratás előtt az állapot stabil, magas, a szárak erősek, a tányérok szépek, végül a betakarítás mondja meg, hogy mennyire sikerül telíteni azokat a tányérokat, milyen az olajszint, de bizakodóak vagyunk.”

Innovációban otthon vannak – hatékonyságra tervezett újító lombtrágyák az IKR Agrár Kft.-től

A Somogy vármegyei gazdával a kapcsolatot Virág József, az IKR Agrár Kft. agrárcentrumának vezetője tartja a térségben, aki 2021 szeptembere óta segíti a helyi gazdákat növényvédőszer, lombtrágya, vetőmagok kiválasztása és beszerzése terén, képzett növényorvosként mindezt akár szaktanácsadással kiegészítve.

„Az IKR Agrár Kft. az AGROFERT cégcsoporthoz tartozva két fontos értéket tesz elérhetővé minden termelőnek üzemmérettől függetlenül: a stabilitást és az innovációt. Országos lefedettséggel rendelkezünk, ami nemcsak növényvédőszer- vagy tápanyagraktárakat takar, de kiválóan működő tanácsadói hátteret és terménykereskedelmi tevékenységet is. Ezalól Zala és Somogy vármegye sem kivételek, itt is van terménytároló kapacitásunk, igyekszünk minden téren kiszámítható jövőt nyújtani a magyar agráriumban. Ehhez rendkívül fontos az innovatív technológiák kutatása. A múlt évben kapott saját üzletágat ez a terület, azóta dedikált szaktanácsadói csapat dolgozik a termékekkel, közülük ketten Marcaliban. Sok új fejlesztést mutattunk be, teszteltünk valós termelői technológiák részeként, így biztosan mondhatom, hogy kiváló minőségben, versenyképes áron képesek terméstöbbletet nyújtani alkalmazóiknak. Az olyan, ma már bizonyított lombtrágyák, mint a Lovospeed vagy a Borosan Forte is, így mutatkoztak be annak idején, egy cégcsoportban tevékenykedünk ugyanis a cseh piacon meghatározó Lovochemie műtrágyagyárral, ennek köszönhetően az ott kikísérletezett termésnövelő anyagok már a megjelenésük pillanatától elérhetőek a magyar partnereknek is. Hisszük, hogy a költséghatékonyság az oksági alapon végzett tápanyagpótlással kezdődik, amennyiben ehhez segítséget, termékeket keresnek a termelőpartnerek, keressenek minket bizalommal.”

Megtérülést nyújtó plusztermés extrém évjáratban is? Válassza az újító szemlélettel megalkotott Lovochemie lombtrágyákat az IKR Agrár Kft.-től!

Lombtrágya nélkül a cél előtt adjuk fel gabonában a nyereséget

www.ikragrar.hu

Címkék: lombtrágya, levéltrágya, ikr agrár
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mindenre jó bálázó

A szolnoki gyárban készülő a McHale körbálázóit világszerte becsülik. Számos hazai gazdálkodó is ismeri és ...