TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
MALAGROW NEXT25 - A JÖVŐ NÖVÉNYVÉDELME

MALAGROW NEXT25 - A JÖVŐ NÖVÉNYVÉDELME

Növénytermesztés - 2024.02.12

Az agrár inputanyag-kereskedelemben idén 25 éve működő Malagrow Kft. sajtótájékoztató keretében foglalta össze a hazai növénytermesztés legfontosabb kihívásait, és azon tényezőket, amelyek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ágazati jövőkép alakulásában.

Hirdetés

Napjaink kihívásai

Az ágazat gazdasági és termesztésitekintetben is komoly kihívásokkal szembesül, akár kertészeti, akár szántóföldi termesztés esetén. A problémák oka és mértéke gyakran eltérők, de a hatásaiknak ma már komoly nyomai láthatók az alkalmazott technológiákban és az inputanyagok felhasználásában.

MALAGROW NEXT25 - A JÖVŐ NÖVÉNYVÉDELMEPálinkó Zsolt, a Malagrow kereskedelmi vezetője kiemelte, hogy napjainkban a költségcsökkentő vagy költségracionalizáló gondolkodás jellemző, ezért a jelenlegitől sokkal extenzívebb termelési modell alakulhat ki, amely hatásai már ma is érződnek a termelés színvonalán, az inputanyag-felhasználásban, de hosszú távon az egész ágazat stabilitásátis veszélyeztetheti. A hazai gazdálkodás jövőképeattól függ, hogy tudunk-e mennyiségben és minőségben versenyképesek maradni a környező országokkal szemben, de ez nagyban függ az alkalmazott technológiák színvonalától. A termelőknek úgy kell csökkenteni költségeiket, hogy ne kockáztassák az eddigi eredményeiket.

A környezeti változások, mint például a szélsőséges időjárás, a talajminőség romlása és az elsivatagosodás, a Malagrow szerint többé-kevésbé sikeresen kezelhetők olyan technológiákkal idehaza, amelyek más országokban már jól beváltak, dea szaktanácsadás és a technológiai finomítások szintén kulcsfontosságúak az eredményekhez.

Mérgek nélkül…

Napjainkban egyre nagyobb a fogyasztói kereslet, az alacsony növényvédőszer-maradvány tartalmú termények iránt,mint jogos piaci igény. Ellenben kialakult egy tévhit, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű termés csak a hagyományos, kémiai növényvédelemmelérhető el gazdaságosan, így azonban többnyire nem teljesítik a hazai élelmiszer-kereskedelmi láncok előírásait a szermaradványok vonatkozásában. Évről évre csökken az engedélyezett hatóanyagok listája is, vagyis kérdés a növénytermesztés jövőjében, hogy megoldható-e a hatékony növényvédelem, a minőségi elvárásokkal együtt.

A BIO termesztés térhódítása logikus, de ezzel a módszerrel jelentős volumen előállítása nem lehetséges.

A hagyományos növényvédőszerek helyett alternatív növényvédelmi megoldások iránt komoly kétségek érezhetőek a szakma részéről, mert a gondolkodás hatóanyag alapú. Ezért tévhit alakult ki, hogy az alternatív szerek nem hatékonyak, nem lehet rájuk alapozni a növényvédelmet. Amikor a gazdák kénytelenek ezen termékeket használni, mégis sikereket érnek el.

MALAGROW NEXT25 - A JÖVŐ NÖVÉNYVÉDELMEDr. Takács József, a Malagrow szakmai vezetője hozzátette, hogy létezik egy köztes út is akialakult helyzetre: olyan növényvédelmi szemléletről és termékfelhasználásról van szó, amely egyesíti a hagyományos és alternatív növényvédelmet, lehetővé téve az egészséges, jó minőségű termést, gazdaságosan.

A Malagrow M-PROTECT portfóliója azért született, hogy felelősségteljes és hatékony növényvédelmi megoldást nyújtson.

Miért a Malagrow?


MALAGROW NEXT25 - A JÖVŐ NÖVÉNYVÉDELMEMalatinszki György, a Malagrow ügyvezetője elmondta, hogy az alternatív növényvédelem meghonosítása idehaza nehéz, sajátos szemléletet és módszert igénylő feladat, amelyre voltak már próbálkozások, de kevés sikerrel. Hasonlóan az élettani folyamatok szabályozásának meghonosításához – melyben a Malagrow úttörő szerepet töltött be – mély edukációt, szakmai nyitottságot és innovatív szemléletet igényel. A vállalat, a komoly szakmai támogatást igénylő technológiai elemek megismertetésére szakosodott, felkarolva ezt az alulértékelt, de nagyon fontos termékcsoportot. A Malagrow az idén egy új programot is indít, NEXT25 néven, amely céljaegy megújult növényvédelem és a komplex technológiák hazai termesztésbe integrálása.

 
 Szerző: AgrárUnió

Címkék: Malagrow
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Őszi kalászosok korán megjelenő gombabetegségei

„Kicsiben” kezdik, de megfelelő időjárás esetén nagy termésveszteséget okozhatnak