TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Őszi kalászosok korán megjelenő gombabetegségei

Őszi kalászosok korán megjelenő gombabetegségei

Növénytermesztés - 2024.01.26

„Kicsiben” kezdik, de megfelelő időjárás esetén nagy termésveszteséget okozhatnak

Az elmúlt két év gabonatermesztését nézve egyértelműen látható, hogy a gombamegbetegedések terén két alapvetően eltérő évjáraton vannak túl a gabonatermesztők. Míg a 2022-es év a vízhiányról és szárazságról szólt, addig a 2023-as a tavaszi csapadékról és egyes gombabetegségek tömeges fertőzéséről. De mit jelenthet mindez az előttünk álló év tekintetében?

Visszagondolva a 2023-as év gabonatermesztésére, sokunkban az úgy összegződhet, hogy „gombás” évjárat volt. A tavaszi, de különösen a májusban hulló bőséges csapadéknak köszönhetően rendkívül erős fertőzéssel jelentkezett több lombozatot károsító gombabetegség is. Most nem kizárólag a sokat emlegetett sárgarozsdára kell csupán gondolni, ugyanis a vörösrozsda ugyanúgy erős fertőzést okozott a búzatáblákon, mint az árpa törperozsda az árpákon. Ezen túl a ritkán jelentkező rinhospóriumos és ramuláriás megbetegedések is jelentős levélfelület elvesztéséért voltak felelősek. Mindez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű fertőzőanyag képződött, ami az idei évben is alapjául szolgálhat egy erőteljes fertőzési hullámnak.

A kórokozók számára kedvező időjárási körülmények a nyár és ősz során is fennmaradtak, egyes megbetegedések tünetei már a gondozatlan tarlókon tömegesen mutatkoztak. Ilyenek a gabonalisztharmat, a hálózatos levélfoltosság (1. kép) vagy egyes rozsdabetegségek, így az árpa-törperozsda és a vörösrozsda. Amennyiben a téli, valamint kora tavaszi időjárás kedvezően alakul e megbetegedések számára, erős fertőzési nyomással kell számolnunk.

Őszi kalászosok korán megjelenő gombabetegségei

1. kép: Hálózatos levélfoltosság tömeges tünetei árpa árvakelésen

A környezeti körülmények változása miatt ma már nehéz határozottan kijelenteni, hogy mely kórokozók minősülnek korainak, és melyek a később fellépők. Ezek a határok jórészt összemosódnak, sok kórokozó tünetei a vegetációs időszak nagy részében jelen vannak az állományokban, és a növényvédelmi beavatkozásokon túl csupán a környezeti körülmények határozzák meg azt, hogy milyen mértékű lesz végül a fertőzésük. Ennek ellenére emeljük ki azokat a kórokozókat, amelyek a kora tavaszi időszakban vagy akár már a tél végén jelen lehetnek a gabonatáblákon.

Őszi árpa

Az árpaállományokban a tél során több kórokozó is jelen van, ezek közül a leggyakrabban a hálózatos levélfoltosság (2. kép) tüneteire bukkanhatunk. Bár ez a betegség alapvetően melegkedvelő, az egyre enyhébb időjárású teleken fennmarad a növényeken, sőt, fertőzése akár erősödhet is.

Őszi kalászosok korán megjelenő gombabetegségei

2. kép: Hálózatos levélfoltosság korai tünetei az ősziárpa-állományban

Ez alapul szolgálhat a kora tavaszi időszakban a melegedő körülmények között felerősödő terjedésének, ami akár jelentős levélvesztéshez is vezethet. A téli időszak gyakori megbetegedése a barna levélfoltosság. Bár tüneteit rendszeresen láthatjuk a lombozaton, ritkán okoz olyan mértékű fertőzést, ami elérné a gazdasági kár szintjét, ráadásul hidegkedvelő kórokozóként a tavaszi melegedéssel meg is szűnnek a számára kedvező környezeti körülmények. Az árpatáblákon a téli időszakban egy rozsdabetegség, az árpa-törperozsda kórokozójának tüneteit is megtalálhatjuk, ami ekkor inkább a kórokozó fennmaradását, mintsem fertőzésének terjedését mutatja. Azonban az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy érdemes figyelemmel kísérni ezt a gombabetegséget is. Kedvező körülmények között, különösen a korai lombvédelmi kezelés elmaradása esetén ugyanis erőteljes fertőzési hulláma alakulhat ki, és ez a lombozat pusztulásán, az asszimilációs felület csökkenésén (3. kép) keresztül hatással lesz a termés mennyiségére is.

Őszi kalászosok korán megjelenő gombabetegségei

3. kép: Árpa-törperozsda tömeges fertőzését mutató, pusztuló lombozatú árpaállomány

Őszi búza

A búzatáblákon a legnagyobb veszélyt jelentő, korán megjelenő kórokozó a szeptóriás levélfoltosság (4. kép). Ha e kultúra levélbetegségeit nézzük, talán ez volt a tavalyi évben az egyetlen, amely annak ellenére, hogy a kora tavaszi állományokban megjelentek a tünetei, végül nem lépett fel erős fertőzéssel. Azonban úgy kell tekintenünk, hogy a kórokozó állandóan jelen van, ezért mindenképpen figyelemmel kell kísérnünk a tüneteit a lombozaton, mert a számára kedvező, mérsékelten meleg, egyben nedves, csapadékos tavaszi időjárási körülmények között rendkívüli intenzitással terjedhet az állományokban. Ha ez megtörténik, akkor tömeges levélpusztulás következhet be, ami az asszimilációs felület csökkenése miatt komoly hatással lehet a növények életfolyamataira és termésképzésére.

Őszi kalászosok korán megjelenő gombabetegségei

4. kép: Szeptóriás levélfoltosság tipikus tünetei őszi búza lombozatán

A tavalyi év egyik tanulsága a búzában megjelenő kórokozókkal kapcsolatban, hogy soha nem lehet elég korán elkezdeni a sárgarozsda-fertőzés jeleinek keresését. A kórokozóval szemben ugyanis kizárólag akkor lehet eredményesen védekezni, h a gombaölő szeres állománykezelést megelőző jelleggel végezzük el. Előrehaladott fertőzés esetén a hatékony védekezés megnehezül, olyankor szinte lehetetlen elkerülni a levélfelület kisebb-nagyobb mértékű pusztulását.

Gabonalisztharmat

A lisztharmatos (5. kép) megbetegedés minden őszi kalászosunkban, így árpában és búzában is megjelenhet az őszi és fennmaradhat a téli időszakban.

Őszi kalászosok korán megjelenő gombabetegségei

5. kép: Korai lisztharmatfertőzés tünetei a gabonatáblán

Korán bekövetkező fokozott fellépésére az előző évjárat is jó példaként szolgál, amikor különösen az árpatáblákon alakult ki erős fertőzése, ez végül sok területen vezetett a lombvesztéshez (6. kép). A kórokozó enyhe, erős fagyoktól mentes időjárás mellett gond nélkül telel át, majd a számára kedvező tavaszi körülmények között fertőzheti a felsőbb levélemeleteket is. Az egyéb kórokozók mellett a lisztharmat kissé kevesebb figyelmet kap, pedig erős fellépése hatással van a területről betakarított termés mennyiségére.

Őszi kalászosok korán megjelenő gombabetegségei

6. kép: Erős lisztharmatfertőzés miatt pusztuló levele

Kórokozókat támogató körülmények

A fentiekben említett kórokozók fellépését egyes körülmények kifejezetten támogatják. Ilyen az utóbbi években mind gyakoribb enyhe és nedves téli időjárás is, amely során egyre ritkábban következnek be azok az erős, egyben tartós lehűléssel, –10 °C alatti hőmérséklettel járó időszakok, amelyek érdemben lennének képesek mérsékelni a sikeresen áttelelő szaporítóképletek mennyiségét.

A kora tavaszi időjárás szintén hatással van arra, fellépnek-e a felsorolt gombabetegségek, és ha igen, fertőzésük milyen mértékű lesz. A száraz tavasz, az esetleges gyors felmelegedés a legtöbbjük esetében megakadályozza a járványszerű fellépést, így a károkozást. Amennyiben viszont a kitavaszodás vontatott, alacsony hőmérséklet mellett nedves és csapadékos körülmények állnak fenn, fokozott figyelemre és akár több lomvédelmi beavatkozásra is szükség lehet károsításuk megelőzésére.

Az időjárási tényezőkön túl azonban az alkalmazott termesztéstechnológia, különösen a talajművelés is kialakíthat olyan körülményeket, amelyek fokozzák a tavaszi fertőzés veszélyét. Mivel e kórokozók jelentős részben a fertőzött növényi maradványokon telelnek át, a nagy tömegű, talajfelszínen lévő szármaradvány fokozza a fertőzés veszélyét az érintett táblán, de az azt körülvevő területeken is.

A cikk során több alkalommal is hivatkoztunk az őszi kalászosok előző évi gombás megbetegedéseivel kapcsolatos tanulságokra. Mivel azok fertőzése nagy valószínűséggel szerepet játszott a helyenként váratlanul alacsony hozamokban, a legnagyobb tanulság az, hogy megjelenésüket nem szabad félvállról vennünk, az időben történő védekezés nem hagyható el.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: őszi kalászos, gombabetegségek, őszi árpa, őszi búza, gabonalisztharmat, hálózatos levélfoltosság, szeptóriás levélfoltosság, árpa törperozsda, lisztharmat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Corte SE

A gyomnövények jelentős mértékben csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét, ezért elengedhetetlen az ...