TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Flexibilis megoldás a kukorica-gyomirtásban – Változó körülmények között is minden elvárásnak megfelel a Diniro® Flex csomag

Flexibilis megoldás a kukorica-gyomirtásban – Változó körülmények között is minden elvárásnak megfelel a Diniro® Flex csomag

Növénytermesztés - 2024.01.21

A szántóföldi növénytermesztés egyik fontos jellegzetessége, hogy folyamatosan változó körülmények között kell működnie. Bár ez a kijelentés a leggyakrabban az időjárással kapcsolatban hangzik el, egyre inkább igaz a jogszabályi környezetre is. 2023-ban mindkettőt megtapasztalhatták a kukoricatermesztők, ami főként a gyomirtás terén okozott számukra nehézséget. Ebben a helyzetben debütált az FMC-Agro új gyomirtószer-csomagja, a Diniro® Flex. Alkalmazásának első éves tapasztalatairól Ary Krisztina, a cég területi szakmérnöke számolt be.

Új helyzet a kukorica gyomirtásában

A változó jogszabályi környezet új helyzetet teremtett a közelmúltban a kukorica gyomirtásában, megszületett a terbutilazin-rendelet. Az új felhasználási keretek között e hatóanyagot háromévente egy alkalommal lehet ugyanazon a területen felhasználni, maximum 850 gramm hektáronkénti mennyiségben. Ez a korlátozás minden olyan növénykultúrát (kukorica, napraforgó, cirok) érint, amelyben ez a hatóanyag alkalmazható. A terbutilazin népszerű a gazdálkodók körében, nagy területen alkalmazzák/alkalmazták többek között az FMC-Agro Diniro® Gold gyomirtószer technológiát is, így a korlátozással érintett terület mérete is jelentős. Ezért is nagy az igény az új, hasonló hatékonysággal bíró megoldásokra. Ebben a helyzetben vezette be az FMC-Agro a kukorica-gyomirtás piacára új ajánlatát, a Diniro® Flex kereskedelmi csomagot.

A Diniro® Flex alkalmazásával terbutilazin használata nélkül is elérhető a gyommentes kukoricaállomány.

Flexibilis technológiai megoldás

A Diniro® Flex csomagot több gyomirtó készítmény és hatóanyag együttese alkotja. Névadója a Diniro®, amely nikoszulfuron, dikamba és proszulfuron gyári kombinációja. Ezt a petoxamid-tartalmú Successor® 600 egészíti ki, amely a csomagban az engedélyezett legmagasabb, 2 literes hektáronkénti dózissal szerepel. Mindezeket a Trend® 90 nedvesítőszer tesz teljessé. Ez a markáns hatású, széles hatásspektrumú kombináció hatékonyan alkalmazható a vegyes gyomösszetételű területeken kiemelkedően magas petoxamid-tartalmának köszönhetően még abban az esetben is, ha azokon nagy a magról kelő egyszikű gyomnövények általi nyomás. Hatóanyagainak összetett hatásmódja lehetőséget ad arra, hogy egyszerre jelentsen gyors, posztemergens megoldást a már kikelt és hosszan fennálló, tartamhatással bíró preemergens megoldást a később kelő gyomnövényekkel szemben. A csomagban lévő készítmények kijuttatását egy menetben, a kukorica 3, a magról kelő kétszikűek 2-6, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles állapotában kell elvégezni. Kellő mennyiségben hulló bemosó csapadék esetén a kombináció talajon keresztül jelentkező, tartós csírázásgátló hatást biztosít. Ez a kedvező tulajdonsága komoly előnyt jelent az utólagos gyomkelés, az utógyomosodás elkerülésében.

A Diniro® Flex gyomirtó csomag piacra történő bevezetésének évében komoly nehézségekkel szembesülhettek a kukoricatermesztők állományuk gyommentesen tartásában. Az elmúlt évektől csapadékosabb tavaszi időszak, különösen az esős május jelentősen rontotta egyes tartamhatással nem rendelkező gyomirtási technológiák hatékonyságát. A csapadékos évjárat a korán elvégzett posztemergens kezelésekben részesített táblákon tartamhatás hiányában erős utógyomosodást eredményezett. Azokban az esetekben pedig, amikor az állománykezelésben megszokott 5-7 leveles fejlettséget várva megérkezett a májusi csapadék, és a felázott talajok miatt csak jelentős késéssel, erősen túlfejlett gyomok ellen lehetett elvégezni a gyomirtó kezelést, a hatékonyság drasztikus romlása volt megfigyelhető.

A Diniro® Flex azonban ilyen körülmények között is bizonyította, hogy kiemelkedően hatékony és biztosan kifejti hatását. Kísérleti eredmények igazolják, hogy rugalmas kijuttatási idejének köszönhetően még enyhén megkésett kezelések is gyommentes állományokat eredményeztek. A legjobb eredmény a kísérleti területen a május 11-én, korai posztemergens kezelésként történő kijuttatása során született.  Ekkorra a kísérleti területen már nagy számban jelentek meg mind az egy-, mind a kétszikű gyomnövények, amelyek a kezeléskor optimális fejlettségi állapotban voltak (1. kép).

Flexibilis megoldás a kukorica-gyomirtásban – Változó körülmények között is minden elvárásnak megfelel a Diniro® Flex csomag

1. kép: A kezeléshez optimális korú egy- és kétszikű gyomok

A lombozaton keresztül jelentkező hatás a korai gyomkonkurencia gyors kikapcsolását jelentette, míg a kombináció tartamhatása a hosszan fennálló gyommentes állapotot biztosította (2. kép), ami egészen a betakarításig megfigyelhető volt (3. kép).

Flexibilis megoldás a kukorica-gyomirtásban – Változó körülmények között is minden elvárásnak megfelel a Diniro® Flex csomag

2. kép: Kontakt és tartamhatás egy kezeléssel

Ezek között a körülmények között a kukorica töretlenül fejlődhetett, szemben a kezeletlen kontroll gyomsűrűjében szenvedő növényekkel (4. kép). A Diniro® Flex már bevezetésének első évében bebizonyította, hogy használatával a terbutilazin hatóanyag kényszerű elhagyása ellenére is elérhető a kiemelkedő gyomirtó hatás.

Flexibilis megoldás a kukorica-gyomirtásban – Változó körülmények között is minden elvárásnak megfelel a Diniro® Flex csomag

3. kép: A Diniro® Flex tökéletes gyomirtó hatást biztosít

Flexibilis megoldás a kukorica-gyomirtásban – Változó körülmények között is minden elvárásnak megfelel a Diniro® Flex csomag

4. kép: A kezeletlen állományban a kukoricát elnyomták a burjánzó gyomok

A gondos tervezés aranyat ér

A terbutilazin felhasználásának adminisztratív korlátozása arra kényszeríti a gazdálkodókat, hogy újragondolják gyomirtási technológiájukat, azonban nem kell eltekinteniük annak használatától, kellő tervezés mellett a továbbiakban is van rá lehetőségük. Az FMC-Agro kínálatában a terbutilazint a Successor® TX készítményben találhatják meg, amelyben kombinációs partnere a petoxamid. Ez a gyomirtó szer az egyik eleme a Diniro® Gold kereskedelmi csomagnak, amelyben ezen túl a nikoszulfuron, dikamba, valamint proszulfuron hatóanyagok gyári kombinációjából álló Diniro®, valamint a hatáskifejtést segítő Trend® 90 nedvesítőszer is megtalálható.

A hatóanyagok ilyen kombinációja markáns gyomirtó hatást és széles gyomirtási spektrumot eredményez. Ez egyaránt igaz a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényekre, sőt, olyan nehezen irtható évelő gyomokra is, mint a mezei acat vagy a fenyércirok. Lombozaton keresztüli hatásával megoldja a már kikelt gyomnövények jelentette problémát, és talajon érvényesülő, hosszan fennálló csírázásgátló tulajdonságának köszönhetően hatékonyan és tartósan kezeli az utógyomosodás kérdését is. Mindennek köszönhetően a Diniro® Gold alkalmazása „időjárásálló” megoldást jelent, mivel összetett hatásmódjának köszönhetően hatása kevésbé függ a kezeléskori körülményektől.

A Diniro® Gold alkalmazása „időjárásálló” megoldást jelent, mivel  összetett hatásmódjának köszönhetően hatása kevésbé függ a kezeléskori körülményektől.

A csomagot alkotó szerek kijuttatását egy menetben, a kukorica 4-5, a magról kelő gyomnövények 2-6 leveles állapotában kell elvégezni, így „középposzt” technológiának tekinthető. Ezzel az időzítéssel, mivel már kikelt gyomnövényeket is kezelünk, mérsékelhető a preemergens vagy korai posztemergens kezelések egyik kockázata, a bemosó csapadék késése miatti hatáscsökkenés. Ugyanakkor tartamhatásának köszönhetően elkerülhető a későbbiekben csírázó és kelő gyomnövények miatti utógyomosodás.

A Diniro® Flex és Diniro® Gold csomagok további előnye biztonságos alkalmazhatóságuk. Hatóanyagaik ugyanis nem jelentenek kockázatot a kultúrnövény számára, kukoricára kifejtett hatásuk a javasolt fejlettségi állapotban történő kijuttatásukkor mérsékelt.

A Diniro® csomagok mindegyikére igaz, hogy kiváló hatékonyságuknak, tartós hatásuknak, valamint biztonságos felhasználásuknak köszönhetően helyük van az ország minden kukoricatábláján. Alkalmazásukkal elérhető a gyommentes állapot, ami elengedhetetlen a jó termés eléréséhez, valamint a jövedelmező kukoricatermesztéshez.


 Szerző: AgrárUnió

Címkék: fmc-agro, gyomirtó szer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Generációváltás a drónos növényvédelemben - DJI Agras T25 és T50

A permeteződrónok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időben. A jól bevált DJI Agras T10-es és T30-as ...