TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Jövedelmező gazdálkodás minden évjáratban – A szója még 2023-ban is eredményt termel

Jövedelmező gazdálkodás minden évjáratban – A szója még 2023-ban is eredményt termel

Növénytermesztés - 2023.11.08

A szója betakarítása a végéhez közeledik. A középérésű szóják jó része még a szántóföldön van, de a korai, igen korai fajták aratása már befejeződött. (A cikk készítésekor, a szerk.).  Az eredmények lényegesen jobbak, mint egy évvel korábban, amikor az aszály hatalmas károkat okozott.

Az idei évben sok helyen ideális időpontban érkezett a csapadék, az ország nyugati részén talán túl sok is. Az eredmények ennek megfelelően a legtöbb helyen 3 tonna felettiek. Sokan 4 t/ha termést takarítanak be, de az országos átlag is 3 t/ha fölött alakulhat.

Nehéz másfél év van a hátunk mögött. A termelési költségek elszálltak, a terményárak bezuhantak, ebben a helyzetben nagyon meg kell gondolni, hogy melyik növénnyel érhető el eredmény. A szója egészen biztosan azon néhány kultúra közé tartozik, ami 3 t/ha terméssel és a termeléshez kötött támogatással idén is eredményt termel. Az év során a legkésőbb a szójaterményár-esés indult el, aki tudott, egy-két hónapja még 160-170 ezer Ft/t áron köthetett le szóját, ma már az ár sajnos ennél alacsonyabb. Ami viszont mindenképpen segít, az az idei évben megemelkedett, 92 000 Ft/ha támogatási összeg. Ettől az évtől átcsoportosítás történt a szemes fehérjenövények javára, így jelentősen emelkedett a takarmányborsó- és a szójatámogatás összege. Ez érzékelhető az élénk keresletben az őszi takarmányborsó-vetőmagok esetében. Ami szintén fontos érv a szója mellett, hogy lényegesen kevesebb műtrágyát igényel, és a növényvédelme is olcsóbb.

Évek óta mondjuk és bizonyítjuk, hogy a szója lényegesen kisebb termésveszteséggel vészeli át az aszályt, mint a kukorica. Ez többek között a kukorica nagyobb tömege miatt, valamint a virágzási idő jelentős eltérése miatt van. A szója folyamatosan virágzik, így kedvezőtlen időjárás esetén kimarad egy két kötés, de ha újra érkezik egy kis csapadék, a virágzás és ezzel a terméskötés is újraindul. Ezzel kompenzál a növény. Fontos lehet még a jövőben a növények UV-ellenállósága, ebben szintén jobban szerepel a szója.

Az Isterra fajtakínálata

Kínálunk igen korai, korai és középérésű fajtát is. Van közöttük humán felhasználásra is alkalmas világos köldökű szója, akár közvetlenül is etethető fajta, de elérhető a kiemelkedő termésszintű, intenzív anyag is. A fajtáinkat már az ország teljes területén teszteltük nagyüzemi körülmények között, és két éve már több ezer hektáron bizonyítanak.

ES LIBERATOR

Jövedelmező gazdálkodás minden évjáratban – A szója még 2023-ban is eredményt termelKínálatunk igen korai fajtája az ES Liberator, amely tenyészidejét (00) meghazudtolóan kiemelkedő terméssel rendelkező szója. 

Nagyon korán, szeptember első napjaiban betakarítható. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42-44%-os nagyüzemi eredmény sem, amit 3-4 t/ha termés mellett ért el. Nagy termésének egyik oka a kiugróan magas, 220-230 grammos ezerszemtömege. Vetését 600 ezer mag/ha normával ajánljuk. A tőszámkísérletekből az látszik, hogy gabona- vagy dupla gabonasortávon érdemes vetni. Gyomirtó szerekre nem érzékeny. Érése egyöntetű, ezért – és tenyészideje miatt is – korán, veszteség nélkül takarítható be.
 


 

Jövedelmező gazdálkodás minden évjáratban – A szója még 2023-ban is eredményt termel
RADIOSA

Elismeréskori terméseredménye 4,83 t/ha volt, a standard fajták szintje felett 5%-kal. Intenzív szója, ami a korai (0) csoport közepén érik. A 2020/21/22. évi Magyar Szója-kísérletekben is kiválóan szerepelt. Termése 3 év átlagában a legmagasabb volt a 6 helyes kísérletekben. Közepes magasságú, kiváló állóképességű, generatív szója. Kimagasló termésének titka, hogy sok oldalhajtást fejleszt, ezért vetését elsősorban 25–45 cm-es sortávra ajánljuk. Magja sárga, a köldökének színe megegyezik a maghéj színével. A Radiosa termése humán felhasználásra is alkalmas. A fajta a KITE kizárólagos forgalmazásában érhető el. Sikeresen 500-550 ezer mag/ha vetőmagmennyiséggel termelhető.

Jövedelmező gazdálkodás minden évjáratban – A szója még 2023-ban is eredményt termel

ES GENERATOR

Jövedelmező gazdálkodás minden évjáratban – A szója még 2023-ban is eredményt termelA középérésű csoport (1) egyik új, kimagasló termőképességű fajtája. Az ES Generator 2021-ben kapott állami elismerést hazánkban. A Nébih kísérleteiben a termése 4,7 t/ha, a standard fajtákat több mint 9%-kal előzve meg. A 2021. év Magyar Szója-kísérleteinek a győztese, 2022-ben is az egyik legmagasabb termésű fajta. Az intenzív körülményeket kedveli. Szárszilárdsága nagyon jó. Az alsó hüvelyek a talajtól átlagosan 13 cm-re helyezkednek el, ezzel csökkentve a betakarítási veszteséget.  A 2023. évi nagyüzemi eredményei 4 t/ha felettiek. Az ország középső és déli területén javasoljuk vetését, 450-500 ezer mag/ha vetőmagnormával. 2022-ben több helyen 4-5 t/ha termést adott nagyüzemben is.

Vetőmagjaink nagy része már a raktárakban van, kiváló minőségben sikerült betakarítani. A fémzárolt tételek oltva és gombaölő szerrel csávázva, magra kiszerelve kerülnek forgalomba. Kiszerelési egységeink egynegyed hektáros zsákos, illetve 5 hektáros BB-es formában kerülnek szállításra.


Jövedelmező gazdálkodás minden évjáratban – A szója még 2023-ban is eredményt termel

Virágné Pintér Gabriella 
kereskedelmi vezető

Címkék: szója, szójatermesztés, isterra
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ha kombájnvásárlás, csak a CLAAS jöhet szóba

Többféle kombájnmárka kapható apiacon, de van, akikizárólag, hosszú évek tapasztalata alapján a CLAAS-ra ...