TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről - A repce őszi gyomirtásáról

Hírek, információk a szántóföldről - A repce őszi gyomirtásáról

Növénytermesztés - 2023.09.19

A szántóföldi növénytermesztésben jelenleg az őszi kultúrákat, a repcét, valamint az őszi kalászosokat érintő vízhiány miatt aggódhatnak a gazdálkodók. A helyzet az ország nagyobb részén kedvezőtlen, a talajok felső rétegéből hiányzó több tíz milliméternyi csapadék miatt csak nehezen, sőt, sok helyen még egyáltalán nem indultak kelésnek a repceállományok. Ugyanez a vízhiány az őszi kalászosok magágykészítési munkálatait is nehezíti, sokszor nehéz kialakítani a megfelelő talajállapotot.

Ezek a gondok egyúttal növényvédelmi problémákhoz is vezethetnek. A vontatottan, egyenetlenül kelő repceállomány mindig jobban ki van téve a rovarkártételnek. A vetőmagra felvitt rovarölő készítmények az idő előrehaladtával veszítenek hatékonyságukból, ami a felszívódó hatású készítményekre is igaz. Ennek következtében nagyobb szerep hárulhat az állománykezelésekre, amelyekkel a kártevők számára egyébként kedvező száraz és meleg körülmények között kell majd megóvni a kelő állományokat.

De, a magágykészítés nehézségei növényvédelmi szempontból az őszi kalászosokra is hatással lehetnek. A mind gyakrabban alkalmazott őszi gyomirtás jó hatásfokához ugyanis elengedhetetlen az aprómorzsás, rögöktől mentes talajfelszín. Ennek hiányában kialakulhat az a „rögárnyék hatás”, amely nagyban ronthatja a beavatkozás gyomirtó hatását.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.09.14.

Hírek, információk a szántóföldről - A repce őszi gyomirtásáról

A repce kártevőit rendszeresen megtaláljuk az árvakelésű növényeken is. Így történt ez a káposztamollyal is, amelynek kifejlett egyedeire és lárváira is rábukkanhattunk a tavalyi év hasonló időszakában. Akkor még nem tudtuk, hogy ez a kártevő hosszú évek legerősebb kártételével fog majd jelentkezni az ősz során. Sokáig tömegesen repültek a molyok és a lárvakártétel is igen erős volt, amely ráadásul hosszú időn át elhúzódott, még novemberben is találhattunk táplálkozó lárvákat.

NapiKép 2022.09.15.

Hírek, információk a szántóföldről - A repce őszi gyomirtásáról

Az előző évi aszály hatásairól már több képet is mutattunk itt, a KárKép Hírlevélben. Azonban a tavalyi felvételek között böngészve mindig megdöbbentő, ha az egyébként kifejezetten „aszályálló” napraforgónál is komoly károkat mutató fotók kerülnek elő. A virágzat és a tányér részleges, vagy teljes elhalásával járó „bract necrosis” sajnos jelentős károkat okozott, ami akár táblaszintű elhalással is járhatott. Előfordult, hogy a súlyosan károsodott táblát csak azért nem zúzta le a gazdája, hogy ne kelljen hosszabb távon szenvednie az árvakelésű napraforgótól. A megmaradó tányérok termésnek ugyan kevés kaszatot képeztek, ami árvakelésnek azonban mégis sok lett volna.

NapiKép 2022.09.16.

Hírek, információk a szántóföldről - A repce őszi gyomirtásáról

A kukoricacsövet fertőző gombabetegségekről többször is esett már szó e felületen. Azonban a szóba jöhető kórokozók közül kevésszer kerül említésre az egyik aszpergilluszos megbetegedés, az Aspergillus niger. Ennek sötét, majdnem fekete penészgyepét is rendszeresen megtalálhatjuk a csöveken, ami könnyen megkülönböztethető a másik faj, az Aspergillus flavus olívazöld színétől. Bár az A. niger aflatoxint nem termel ugyan, azonban mégis toxintermelő kórokozóként tarthatjuk számon, mert fumonizinekkel és ochratoxinokkal szennyezheti a kukoricaszemeket.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.09.13.

Hírek, információk a szántóföldről - A repce őszi gyomirtásáról

A szántóföldi növénytermesztésben jelenleg nem a növényvédelmi problémák okoznak gondot, hanem a sok területen kifejezetten erős aszály. Ez az egyre súlyosbodó vízhiány komolyan hátráltatja a repce csírázását és kelését, a kisebb csapadékmennyiség érkezése miatt pedig nagyon könnyen előfordulhat az „alászáradás” jelensége. Ez akkor állhat elő, amikor a lehulló, kisebb mennyiségű eső(k) annyira átnedvesíti(k) ugyan a magágyat, hogy a mag csírázni kezdjen, azonban a további csapadék elmaradása és a magágy újbóli kiszáradása miatt a csíra elhal, az állomány kiritkul. Ennek a veszélye a szárazabb területeken jelenleg is fennáll.

NapiKép 2023.09.16.

Hírek, információk a szántóföldről - A repce őszi gyomirtásáról

A napraforgótarlókon több olyan kórokozó nyomaira is rátalálhatunk, amelyek akár felelősek is lehetnek a sok helyen vártnál alacsonyabb terméseredményért. Ezek egyike a fehérpenészes szár- és tányérrothadás, amely elsősorban a hűvösebb és nedvesebb évjáratokban és égtájakon jelentkezhet olyan erős, járványszerű fertőzéssel, amelynek már hozamcsökkentő hatása is lehet. A kórokozó jelenlétére a kivilágosodó szár, az azon megjelenő sötétebb színű koncentrikus mintázat, valamint a szár belsejében fellelhető fekete szkleróciumok utalnak.

NapiKép 2023.09.17.

Hírek, információk a szántóföldről - A repce őszi gyomirtásáról

Az idei év, szemben a tavalyival, kevéssé kedvezett a kukoricacsövet fertőző gombabetegségeknek. Ez összefüggött a lepkekártevők lárváinak jelenleg mérsékeltebbnek tűnő kártételével, valamint a kórokozók számára jellemzően kedvezőtlenebbül alakuló környezeti körülményekkel. Azonban a penészgyep hiánya nem jelenti azt automatikusan, hogy ne történt volna meg a szemek megbetegedése. Jelenleg egyáltalán nem ritka, hogy a csöveken fakuló, kivilágosodó szemeket találhatunk, amelyek a „csillagseprű” tünetét mutatják. Ez a virágzás időszakában bekövetkező fuzáriumos fertőzés következménye.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook-bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről - A repce őszi gyomirtásáról

Az elmúlt héten a legnagyobb olvasottságot elérő bejegyzés a güzüegerekkel, a „güzühordással”, valamint e kis rágcsálónkhoz kapcsolódó téli időjósló megfigyeléssel foglalkozott. A bejegyzés IDE kattintva olvasható.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről - A repce őszi gyomirtásáról

A repce őszi gyomirtása ma már a termesztéstechnológia egyik gyakran alkalmazott eleme. Ennek jelentőségét nem csupán a jó képet mutató állományokban érdemes kiemelnünk, egy esetleges rosszabb kelés, gyengébb tőállomány esetén is jó szolgálatot tesz. Hiszen ez utóbbiakban kevéssé tud érvényre jutni a tenyészidőszakban az állomány gyomelnyomó hatása, így fokozottan ki vannak téve a felgyomosodás veszélyének. Heti cikkajánlónkban egy korábbi, e témával kapcsolatos írásunkat ajánljuk olvasóink figyelmébe, amely IDE kattintva olvasható.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: repce, káposztamoly, bract necrosis, napraforgó, fehérpenészes szár- és tányérrothadás, aspergillus niger, vízhiány, csillagseprű, güzü, güzüegér, güzühordás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán ...

A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar ...