TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Repce Komplett – A teljes értékű őszi megoldás repcében

Repce Komplett – A teljes értékű őszi megoldás repcében

Növénytermesztés - 2023.09.04

A repcetermesztés alapköve a sikeres gyomirtás elvégzése, hiszen alapvető fontosságú, hogy a repcenövényünkkel együtt csírázó és azonos talajmélységből vizet, valamint tápanyagokat felvevő gyomok jelentette konkurenciát minél előbb megszüntessük.

Hirdetés

A pre-, valamint korai posztemergens repcegyomirtási szegmens koronázatlan királya a Butisan® Complete. Mind megbízhatóságban, mind hatékonyságban felülmúlhatatlan, hiszen a benne lévő három hatóanyag hasonló hatásmechanizmussal rendelkezik, mégis eltérő pontokon hat. A Butisan® Complete hatóanyagai, a metazaklór, a dimetenamid-P, és quinmerak egymás hatását kiegészítve tökéletes hatékonysággal irtják az összes fontos, repcében károsító gyomnövényt.

Az időjárási körülmények szélsőséges kihívások elé állíthatják a jól bevált gyomirtási technológiáinkat is. Így történt 2020 őszén is a tiszaalpári kísérleti helyszínünkön, ahol a Butisan® Complete-tel történt preemergens kezelés után 24 napig egy csepp eső sem hullott. A szárazság következtében a gyomok kelése a vetést követő bő egy hónap múlva tudott megindulni.

A Butisan® Complete preemergensen és korai posztemergensen kijuttatva egyaránt kiváló megoldás repcéink gyomirtására. Kijuttatását nem szükséges közvetlenül a várt bemosó csapadék érkezéséhez időzíteni, hiszen hatóanyagai az optimálisnál később érkező csapadék hatására is aktivizálódnak (1. kép).

Repce Komplett – A teljes értékű őszi megoldás repcében

1. kép: Butisan® Complete 2,5 l/ha hatékonysága extrém későn érkező bemosó csapadék esetén

A következő fontos építőelem az őszi regulátor. A kezelésnek kettős célja van, hiszen egy jó regulátor véd a gombabetegségek ellen is.

2022 őszén a sok csapadék miatt repcéink fejlődése robbanásszerű volt. A Caramba® Turbo egyértelműen kiemelkedett a piacon lévő szerek közül, hiszen mindkét hatóanyaga csökkenti a megnyúlásos növekedésért felelős gibberellin hormon termelését. A metkonazol mellett a termékben egy ízig-vérig regulátor hatóanyag is megtalálható, nevezetesen a mepikvát-klorid, amely szélesebb hőmérsékleti tartományban fejti ki hatását, mint az azolok. A kezelés következtében a föld feletti részek visszafogottabb növekedésével párhuzamosan erőteljesebb gyökérképződés valósul meg, így a növény hatékonyabban képes felvenni a vizet és a tápanyagokat, valamint a kezelés hatására képződő vastagabb gyökérnyak hatékonyabban képes tárolni a különböző tápanyagokat.

A télre így felkészített repcenövények kevésbe vannak kitéve a kifagyásnak és a túlzott téli levélvesztésnek, valamint a bőségesen feltöltött tápanyagraktárakból a Caramba® Turbóval kezelt állomány lényeges előnyre tesz szert a tavaszi indulás során.

A tavasszal jelentkező fómás szárrák jelentős termésveszteséget képes okozni, az ősz folyamán a repce levelén kifakuló, kerekded, nagyszámú apró, fekete piknídiumot tartalmazó foltok formájában megjelenő fertőzésből indul ki. Ezért fontos, hogy már ősszel megakadályozzuk a kórokozó felszaporodását (2. kép)

Repce Komplett – A teljes értékű őszi megoldás repcében

Repce Komplett – A teljes értékű őszi megoldás repcében

2. kép: Kezeletlen kontroll (balra), Caramba® Turbo 1 l/ha hatása ősszel (jobbra)

A Caramba® Turbo a piacon lévő regulátorok közül kiemelkedő hatékonysággal bír mind a fóma elleni védelemben, mind pedig a növekedésszabályozó hatékonyságában, köszönhetően annak, hogy a benne lévő rendkívül jó hatóanyagok remek formulációba vannak „becsomagolva”.

A BASF kínálatában a Repce Komplett csomagban a Butisan Complete és a Caramba Turbo jelentős árkedvezménnyel vásárolható meg.

Németh Balázs
fejlesztőmérnök

Címkék: repce, repcetermesztés, basf, gyomirtás, legulátor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

BuXa csomag – Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek ...