TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Isterra agrotechnikai rendezvények, tapasztalatok 2023

Isterra agrotechnikai rendezvények, tapasztalatok 2023

Növénytermesztés - 2023.08.25

Több helyszínen, komplex rendszerben végzett kísérleteinkből a gazdálkodók profitálnak a legtöbbet

A cikk írásakor javában benne vagyunk az őszikalászos-bemutatókban. Mögöttünk van már mind a négy saját rendezvényünk, melyek a hagyományainkhoz híven nem csak a fajták ismertetéséről szóltak. Komoly feladatnak tekintjük az agrotechnikai kísérletek beállítását és az ehhez kapcsolódó bemutatók szervezését. Természetesen a cél, hogy bemutassuk a fajtáink legfontosabb tulajdonságait, előnyeit, de azzal is tisztában vagyunk, hogy sikeresebb lehet a termelés, ha mindezt egy komplex rendszerbe helyezzük. Ezért minden bemutatóhelyszínen nagy hangsúlyt fektettünk a termesztéstechnológia legfontosabb elemeire, a vetésidőre, a tőszámra és a vetésmélységre. Mindezek mellett fontos szerepet kap rendezvényeinken a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem is.

Csárdaszálláson, Majson, Bölcskén és Kaposváron is komoly érdeklődés mellett mutathattuk be újdonságainkat, a már jól ismert és nagy területen termesztett fajtáinkat, és ismertettük az előző év eredményeit. Mindegyik helyszín egy kicsit más, de abban megegyeznek, hogy a különböző agrotechnikai elemek hatását mutattuk be a fajtáinkon.

Csárdaszálláson a teljes fajtasorunk árpával, tritikáléval és durumbúzával kiegészítve sávosan kezelve került bemutatásra.

Isterra agrotechnikai rendezvények, tapasztalatok 2023

Csárdaszállás, 2023. 06. 02.

Partnereink, a BASF Hungária Kft. és a Yara Hungaria Kft. már harmadik éve működnek közre ebben a sikeres rendezvényben. Itt mindenki jól láthatta a kezeletlen kontrollparcellákon, hogy betegség-ellenállóságban milyen jól vizsgáztak a fajták. Sárgarozsdás fajtát a kezeletlen részen sem lehetett találni. Több helyszínen állítunk be tőszámkísérletet, ezek az eredmények már több évre visszamenőleg elérhetőek, így megbízható adatokkal rendelkezünk búzáink tőszámreakciójáról.

Isterra agrotechnikai rendezvények, tapasztalatok 2023

Csárdaszállás – tőszámkísérlet bemutatása

Majson a tápanyag-utánpótlásra helyeztük a hangsúlyt, a Complice fajtát teszteltük a Yara, a Timac Agro műtrágyáival és a Natur Agro mikrobiológiai készítményeivel. Itt többszöri felvételezés és levélanalízis is történt. A bemutatón mindezek mellett megtekinthették a fajtasort az újdonságainkkal.

Bölcskén egy csodálatosan szép és egészséges állományban a UPL növényvédelmi technológiája és a búzáink voltak a központban. Itt az eső beleszólt a szántóföldi bemutató szokásos menetébe, de a legbátrabbak így is megnézték a sort. Ezen a területen különösen szembetűnő volt az okszerű technológia. A kezeléseket jó időben elvégezve, sokat spórolva is gyönyörű búzát lehet termelni. A fajták talpig zöldek, teljesen egészségesek voltak.

Isterra agrotechnikai rendezvények, tapasztalatok 2023

Basilio őszi búza Bölcskén fajtakísérletben

Utolsó rendezvényünk Kaposvár, a Kapostáj Zrt. területén már másodszorra elvetett vetésidő-, tőszám- és vetésmélység-kísérlet. Itt is a komplett technológia jegyében működtünk együtt a Timac Agro, Yara, BASF és a Huminisz munkatársaival.

Isterra agrotechnikai rendezvények, tapasztalatok 2023

Fajtabemutató Kaposváron, 2023. 06. 12.

Ezt a kísérletet már tavaly is beállítottuk, így nagyon jól össze lehetett hasonlítani a két teljesen eltérő évjáratra adott reakciókat. Soha nem látott kalászszámokat felvételeztünk. A Basilio 880, míg az új Ampleur fajtánk 930 kalászt hozott négyzetméterenként. Ezt az eredményt a korai (október 10.) vetésnél mértük, 4,5 millió vetett magnál. Ebben az évben sokkal szembetűnőbb volt a késői (november 2.) vetés negatív hatása. Ez nemcsak a kalászszámban és később a termésben jelentkezik, hanem az állomány általános állapotában is. A vetésfehérítő kártétele itt sokkal szembetűnőbb. A Basilio nagyon magas kalászszámot produkált, és késői vetésben, alacsony tőszámon is jól kompenzált. Ez a korai vetés alacsony tőszámánál is szembetűnő. Az Ampleur, az egyik legújabb fajtánk érte el a legmagasabb kalászszámot, de alacsony tőszámon már jelentősebb volt a visszaesés. Ami nagyon érdekes, hogy ez a fajta volt az egyetlen, ami 6 cm vetésmélységnél hozta a legtöbb kalászt. Érdekesek lesznek a betakarítási eredmények.

Isterra agrotechnikai rendezvények, tapasztalatok 2023

Ezek a bemutatók a fajtáink ismertetése mellett azt a célt is szolgálják, hogy meghallgassuk, megbeszéljük a termelői tapasztalatokat, kölcsönösen tanulva, fejlődve induljunk neki az őszi vetéseknek.

Legfontosabb tapasztalatok:

  • A fajtáink kiválóan vizsgáztak a sárgarozsdajárványban, nem kellett Isterra búzát plusz kezelésben részesíteni.
  • A korai vetés előnye egyértelmű, de nagyon fontos a változó, egyre melegebb őszi időjáráshoz igazítani a vetés időpontját (október 5–20-ig).
  • A fajták kompenzálóképessége kiváló, alacsony tőszámnál jelentősen nőtt a kalászméret.
  • Korai vetésnél, amennyiben hosszú, meleg az ősz, elengedhetetlen lesz a rovarölő szeres védekezés. A vírusvektorokkal, kabócákkal, levéltetvekkel szemben nem tudjuk másképp megvédeni az állományokat.
  • A késői vetés a kalászszám jelentős csökkenése mellett egyértelműen együtt jár a búzák általános állapotának gyengülésével. A vetésfehérítő kártétele sokkal erősebb ebben az esetben, ami a végén mázsákban vagy akár tonnákban is mérhető.

Köszönjük, hogy ilyen sokan ellátogattak rendezvényeinkre! A betakarítás után jelentkezünk az eredményekkel.

Virágné Pintér Gabriella
kereskedelmi vezető
www.isterra-seeds.com

Címkék: isterra, kalászos, gabona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Galandféreg által okozott, potenciálisan halálos betegség ...

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris ...