TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

Növénytermesztés - 2023.06.15

Hagyomány a KITE Zrt. életében, hogy május-június fordulóján a cég szántóföldi bemutatókon ismerteti legújabb fejlesztéseit és korszerű digitális megoldásait. Idén május 31-én Nádudvaron, június 2-án Dalmandon került sor a bemutatóra, melynek egyik különlegessége volt az Európában most először bemutatott John Deere See & Spray okos permetező.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is szép számmal érkeztek érdeklődők a KITE Zrt. bemutatóira, mely ezúttal az „Irányt mutatunk 2.0” nevet kapta. A program elnevezése hűen tükrözi a 2011-es sárbogárdi „Irányt mutatunk” szántóföldi bemutató irányelvét, mely 10 éve a precíziós gazdálkodás bevezetésével szintén útmutatással szolgált a gazdatársadalom számára. Erről már Szabó Levente a KITE Zrt. vezérigazgatója osztotta meg gondolatait.

Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

Majd azzal folytatta, hogy jelenleg a mezőgazdaság ismét egy új korszak előtt áll, melynek kihívásait az Európai Unió által meghatározott European Green Deal és az annak részét képező Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiák jelentik. Mindkét esetben a cél a műtrágya és az inputanyagok felhasználásának csökkentése, mely előmozdíthatja, hogy az élelmiszerek környezetbarát előállítással egészségesebben kerüljenek az asztalra.

Hadászi László a KITE Zrt. innovációs főigazgatója elmondta, hogy számos új kihívással kell szembenéznie a mezőgazdaságnak, amire a KITE lehetőségként tekint. Ilyen az Agro-ökológiai Program, mely a klímaváltozás, környezetvédelem és a fenntarthatóság fogalmak köré összpontosul.  A fenntarthatóság és a hatékonyság nem zárja ki egymást – hangsúlyozta a főigazgató – de meg kell ragadni azokat a digitális megoldásokat, amelyek e kettőt összehangolják.

Kiemelte, hogy a termésbiztonság nem fontosabb az élelmiszerbiztonságnál. A lenagyobb változásra a növényvédelemben kell számítani, bár a kémiai gyomirtás nem fog teljesen eltűnni, egyre nagyobb szerepet kap a pontos időzítés a megfelelő előrejelzések és a szaktanácsadás.

 Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

A sajtótájékoztatót követően az érdeklődők két külső szántóföldi helyszínre látogattak ki, ahol a gyakorlatban is láthatták hogyan lehet eredményesen és költséghatékony módon megfelelni az új szabályozási és támogatási szabályoknak. A legújabb hibridek/fajták, technológiai fogások és inputanyagok repce, szemescirok, kukorica, napraforgó, kalászos és szója növényállományokban kerültek bemutatásra.

Szakemberek bemutatták a legmodernebb biológiai lehetőségeket, melyek új irányt mutatnak a növénytermesztés területén. A program részét képezte a talajkímélő, talajélet fenntartó talajművelési módok összehasonlítása a KITE kísérleti területén, ahol hosszú távú hatásokat láthattunk 6 év tükrében. Mindez kiválóan szemléltette, hogyan hat a talajunk egészsége a gazdálkodásunk teljes egészére.

Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

A rendezvényen résztvevők azokra a kérdésekre is választ kaptak, hogyan lehet többet kihozni a növényekből okos megoldások segítségével és kevesebb inputanyag felhasználással. Továbbá hogyan lehet fenntartható módon, a biológiai hatásokra alapozva egészséges növényállományt létrehozni és azt fenntartani, majd minőségi termést betakarítani.

Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

Nem maradhatott el a színvonalas gépbemutató a talajműveléstől a betakarításig, mely az elhangzottakat támasztotta alá a gyakorlatban. Kiemelkedő technológiai felszereltséggel bírt az Európában először Nádudvaron debütáló John Deere See & Spray okos permetezője, valamint a legújabb John Deere 8R 410 EVT elektromechanikus váltóval szerelt traktor.

Európában elsőként mutatták be szántóföldi körülmények között a John Deere See & Spray gyomfelismerő rendszerrel felszerelt 612R önjáró permetezőjét. Ez 4500 literes permetlétartállyal, 36 méter széles szórókerettel és 9.0 literes John Deere motorral rendelkezik.

Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

A permetlé-kijuttatás pontosságát két opció adja. Egyik az ExactApply névre hallgató fúvókavezérlő rendszer. Ez abban segíti a gazdákat, hogy sebesség függvényében váltja a fúvókákat, hogy mindig az ideális szórásképe legyen a fúvókáknak. Ha pedig pulzáló módban használjuk, akkor állandó nyomáson és állandó cseppmérettel tudjuk kijuttatni a vegyszert, hogy az a lehető legkedvezőbb feltételek mellett tudjon felszívódni.

A másik opció a kamerás gyomfelismerő rendszer. Ennek három fő egysége van:

  • A szórókereten méterenként elhelyezett kamerák (ezeknek a gyomok feltérképezése a feladatuk).
  • A kamerák képét feldolgozó hardver egységek, amik extrém gyors adatfeldolgozásnak köszönhetően lehetővé teszik, hogy akár 20 km/h munkasebesség mellett is tudjon működni a rendszer.
  • A 4600-as Command Center vezérlő, ami segítségével finomhangolhatjuk a rendszert, ugyanis 1-től 5-ig terjedő skálán állíthatjuk be a felismerendő gyomnövények méretét (legérzékenyebbre állítva a köröm nagyságú gyomokat is diagnosztizálja és lepermetezi). Továbbá a kijuttatás hosszát is tudjuk állítani, tehát, hogy a fúvóka milyen hosszan juttassa ki a permetlevet.

Ezzel az új See&Spray opcióval a gazdák a felhasznált vegyszereket jelentős mértékben tudják csökkenteni, mivel csak oda juttatnak ki permetlevet, ahol éppen szükséges, csökkentve ezzel a környezetterhelést is.

A John Deere 8R 410 EVT traktor 410 LE névleges teljesítményű. Intelligens teljesítményvezérlésnek köszönhetően további 10% extrateljesítmény érhető el TLT-vel végzett vagy szállítási feladatok során.

A kategóriájában egyedülálló önhordó alváz szerves része ILS független mellsőkerék felfüggesztés. A traktor a legújabb fejlesztésű fokozatmentes eAutoPowr részben elektromos, részben mechanikus erőátviteli rendszerrel van felszerelve. Ez a sebességváltó a hagyományos hidraulikus és mechanikus hajtást ötvöző IVT nyomatékváltók továbbfejlesztett változata, ahol a hidraulika szivattyút, illetve a hidromotort, egy generátorral és egy elektromos motorral váltottak ki. Az eredmény 23%-kal kisebb zajszint, egyenletesebb megbízhatóbb működés, és magasabb hatásfok. A kiállított erőgép össztömege 18 tonna volt.

További bemutatott gépek:

John Deere 6R 195

Prémium univerzális traktor, közepes alvázas 6 hengeres, megfelel a precíziós gazdálkodási rendszer minden követelményének. Megfelelő választás egy ilyen ISO munkagép kiszolgálására, mint a 1725NT vetőgép, mivel mind hidraulika teljesítményben, mind pedig intelligens megoldások terén (ISO kommunikáció, automata kormányzás RTK pontossággal, távdiagnosztika) alkalmas a vetőgép teljes körű vezérlésére. Ápoló kerekezéssel szerelve, a talajtaposási kár csökkentése végett.

Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

John Deere 1725NT + KITE JET 1200

Nyolc soros függesztett szemenkénti vetőgép. Az egyenletes vetési mélységet az aktív talajnyomás-fokozó rendszer garantálja, ami folyamatosan, akkora erővel feszíti a vetőkocsikat a talajra, hogy a nyitócsoroszlyák a beállított vetési mélységben haladjanak (akár 15km/h vetési sebesség mellett is).

A precíz maglehelyezés a kefés maglehordó rendszer feladata. A vetőmagot a vetőtárcsától egészen a magárokig kontrollált pályán, ejtés és pattogás mentesen szállítja, ez a precíz tőtávolság-tartás lelke.

A KITE Jet tartály segítségével vetéssel egy meneteben tápoldatot juttathatunk ki sor mellé vagy magárokba, de akár a sávgyomirtás is kivitelezhető.

John Deere 6R 145

Prémium felszereltségű kis alvázas 6 hengeres crop care traktor, alkalmas minden intelligens munkagép kiszolgálására, ami a növényápolásban leggyakrabban használatos (egyszerűbb magágykészítő, kisebb vetőgép, műtrágyaszóró, sorköz kultivátor, permetező).

John Deere R952i

900-as permetező család tagja, 5200 L tartály, 27m-es keret.

Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

Intelligens funkciói: kormányzott hátsó híd a taposási kár csökkentésére, PowrSpray folyadék rendszer 2db nagy teljesítményű centrifugál szivattyúval, nyomógombos vezérlés és automatikus tartályfeltöltés, ultrahangos keretszintezés, hogy a szórókeret mindig ideális magasságban legyen a tökéletes szóráskép miatt (független szárnyvezérlés), fúvókánkénti szakaszolás az átfedés- és kihagyásmentes kijuttatásért.

John Deere 6155M

Univerzális, közepes alvázas 6 hengeres, közepes felszereltségű traktor, viszont a kedvezőbb árfekvése ellenére AT és ISO Ready, hogy az intelligens gépeket teljes mértékben ki tudja szolgálni.

Rauch Axis H 30.2

A műtrágyaszóró a precíziós követelményeknek minden téren megfelel, ugyanis szakaszolható, differenciálható és előírástérkép alapján is képes végrehajtani a műtrágya kijuttatást.

A munkagép lelkét a fokozatmentesen állítható súber, röpítőtárcsa fordulat, és feladási pont változtatás jelenti. Ezen paraméterek változtatásával érhetjük el, hogy átfedés- és kihagyásmentesen legyen kiszórva az inputanyag. A röpítő tárcsák tengelyében elhelyezett nyomatékmérő szenzorok segítségével folyamatos visszacsatolásunk van a tárcsákra ráfolyó műtrágya mennyiségről, így extrém gyorsan reagál a gép a dózisváltoztatásokra.

John Deere 7R 290 traktor

A modell 290 LE névleges teljesítményű. Terheléskor 10% extra teljesítményt biztosít, az IPM intelligens teljesítményvezérlő rendszerrel pedig további 10% többletteljesítmény érhető el TLT-vel végzett, illetve szállítási feladatokhoz. Az erőátvitelről az e23-as sebességváltó gondoskodik, amely terhelés alatt kapcsolható. A navigációt műholdvevő antenna, illetve az ülés kartámlájába integrált monitor biztosítja. A kiállított erőgép össztömege 12,5 tonna.

Köckerling ALLROUNDER FLATLINE 750 könnyű szántóföldi kultivátor

A FLATLINE, az ALLROUNDER gépcsalád továbbgondolt, továbbfejlesztett változata.

A 13 cm-es kapaosztású gép művelőelemei, 6 sorban kerültek elrendezésre. A gép a szármaradványokra kevésbé érzékeny, ugyanakkor finomabb szerszámosztással alkalmasabb a magágykészítő műveletekre. A választható munkaszélesség 6, 7.5, valamint 9 méter.

A száraprító henger alkalmazása biztosítja a kiváló szármaradvány-kezelést, de bármikor cserélhető hidraulikus mellső simítóegységre.

A mélységállítás hidraulikus, elöl kerekek, hátul a visszatömörítő STS henger segítségével.

A henger után rugós pálcasor található, szimpla vagy dupla kivitelben.

Köckerling VECTOR 460 szántóföldi kultivátor

A német Köckerling gyár alapművelésre is alkalmas nehéz szántóföldi kultivátora a VECTOR, mely 4,6-tól 9 m-es munkaszélességig hat modellváltozatban érhető el. A gép munkaszélessége 4,6 m, ami egy könnyen és gyorsan felszerelhető szárnybővítéssel 6,2 m-re bővíthető. A gépen négy gerendelyén 17 rugós biztosítású merev száras kapa található 27 cm-es húzástávolsággal. A visszatömörítést 530 mm átmérőjű dupla STS (Soil To Soil) henger végzi. A hengereket egy sor állítható rugó-előfeszítésű szalmaterítő fésű követi, melynek használata egyenletes talajfelszínt eredményez.

Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

ORTHMAN 1tRIPr sávművelő

Feladata, hogy redukálva a talajművelést csupán egy ca. 35 cm-es sávban végzi az alapművelést, ezáltal időt és költséget takarítunk meg, nem mellékesen a művelt sávok közti részben maradt mulcs, jótékony hatással bír a talajnedvesség megőrzésére, szerves anyag utánpótlására.

A gépcsalád 6, 8, 12, és 16 soros kivitelekben létezik, akár merev, akár hidraulikusan csukható változatban.

Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

DRÓNOK:

Mavic 3 Multispectral különleges felvételező drón

A Mavic 3 Multispectral különleges növényvédelmi felvételező drón többcsatornás felvételező kamerájának köszönhetően olyan emberi szem számára nem látható tartományokban rögzít adatokat, melyek döntéseinket nagymértékben támogathatják precíziós törekvéseink során. Hagyományos és multispektrális ortofotók és differenciált előírástérképek adatainak rögzítése és feldolgozása, 42 perces repülési idő ás RTK támogatás biztosítja a magas szintű műszaki tartalmat.

Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

Agras T30 kijuttató drón

A piacon legnagyobb tartálykapacitással rendelkező (30l) tartálytérfogatú differenciált kijuttatásra és szakaszolásra is alkalmas fejlesztett eszköz. RTK támogatással és fejlett szoftveres háttérrel segíti a felhasználót a minél hatékonyabb munkavégzés érdekében. Az iparágban elérhető legnagyobb területteljesítmény az eszközhöz kapható gyorstöltővel és kiegészítő áramforrással szavatolható. Más precíziós eszközökből kinyert adatok a drónban tovább használhatók, mint például előírástérkép és tábla határvonalak. A drón mellett a kiegészítő eszközök és a háttértámogatás is elérhető a KITE Zrt. szolgáltatási csomagjában. 

A legújabb hibridek/fajták:

Őszibúza portfólió

A KITE Zrt. által ajánlott nagy termőképességű malmi és takarmányminőséget adó búzafajták és hibridek, valamint a prémium minőséget biztosító fajták genetikailag rendelkeznek azon tulajdonságokkal, melyek szükségesek a kívánt 8-10 t/ha-os termés eléréséhez.

A KITE Zrt. őszibúza-portfóliójának prémium minőségű termést adó fajtája az Aurelius, mely közép-korai érésű, kiemelkedő állóképességgel és kiugró terméspotenciállal rendelkező fajta. Erős szára, gyökérzete és kitűnő betegség-ellenálló képessége által kifejezetten ajánlható intenzív technológiai színvonalon történő termesztésre is. Az Aurelius nyersfehérje- és nedvessikér-tartalma: 14-15%, illetve 32-35% körül alakul, sütőipari minőségi csoportja A1-A2.

A Basilio igen korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú őszibúza-fajta. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,5 t/ha-os (Debrecen 10,9 t/ha) termésátlagot ért el. Műtrágya-reakciója kiváló. Stabil malmi minőséget ad, jellemző paraméterei – fehérjetartalom: 12,5-13,5%, sikértartalom: 28-30%, alvegráfos W érték: 220 x10-4J feletti. Talaj- és klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó, alacsony növekedésű, kiváló szárszilárdságú fajta. Sárgarozsdával, levélrozsdával és szárrozsdával szemben ellenálló.

A Gabrio szálkás kalászú, korai érésű malmi búza. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,2 t/ha-os (Debrecen 11,5 t/ha) termésátlagot ért el. Rövidebb szára miatt megdőlésre nem hajlamos, intenzív körülmények közé ajánlott fajta, kiváló nitrogén-hasznosító képességgel. Fehérjetartalma: 11,5-13,0% közötti az alkalmazott technológia intenzitásától függően.

A Premio középérésű, szálkás kalászú, vitathatatlanul bőtermő fajta. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,9 t/ha-os (Bóly 11 t/ha) termésátlagot ért el. Műtrágya-reakciója kifejezett, termésgörbéje nem laposodik el. Kifejezetten tömött kalászokkal rendelkező, erős szárú fajta, melynek köszönhetően megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. További erénye nagyon jó betegség-ellenállósága. Mind beltartalmát, mind reológiai tulajdonságait tekintve malmi minőségű termést ad.

A Cellule rendkívül magas termőképességű, középérésű, szálkás malmi búza. A KITE Zrt. legnagyobb mennyiségben értékesített őszibúza-fajtája. A cég négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,9 t/ha-os (Debrecen 12 t/ha) termésátlagot ért el. Közepes magasságú szalmája van, kiválóan bokrosodik, magas hektolitersúlyú szemeket nevel. Termése közepes fehérjetartalmú (12,5% fölötti). Jól alkalmazkodik a legkülönbözőbb talajviszonyokhoz is.

A Frenetic korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú őszibúza-fajta. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,5 t/ha-os (Debrecen 11,3 t/ha) termésátlagot ért el. Kiválóan bokrosodó, stabil malmi minőséget adó fajta, A2-es sütőipari besorolással. Jellemző minőségi paraméterei – fehérjetartalom: 12,5-14,0%, sikértartalom: 28-30%, alvegráfos W érték: 270x10-4J. Kalászfuzáriummal és levélrozsdával szemben jól ellenálló, míg sárgarozsdával és szárrozsdával szemben kiemelkedően ellenálló.

A KITE Zrt. kínálatában újdonságnak számító Artimus igen korai érésű, szálkás kalászú őszibúza-fajta. Magas termésátlagát kiváló szárazságtűrésének és kiemelkedően magas hektolitertömegének köszönheti. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteiben, a helyszínek átlagában a 2022-es aszályban 8,3 t/ha-os termés ért el. A helyszínek közül kiemelkedik az Iregszemcsén elért 12,7 t/ha-os eredménye. Átlagosnál tömöttebb kalászokkal és szintén az átlagosnál magasabb kalászonkénti szemszámmal rendelkezik. Éréscsoportján belül korán kalászol és korán érik. Állományát tekintve kifejezetten alacsony termetű fajta, mely mellett jó szárszilárdságának köszönheti megdőléssel szembeni magas ellenállóképességét. Jó télállósággal rendelkező fajta. Minőségi paramétereit tekintve átlagostól magasabb fehérjetartalommal rendelkezik magas esésszám és kiemelkedően magas hektolitertömege mellett. Betegségekkel szembeni ellenállósága jó. Vetése az őszi búza optimális vetésidejében ajánlható.

Az SU Alvius a járóbúzák legújabb és legkorszerűbb képviselője. Ősszel a komolyabb fagyok beálltáig vagy akár tavasszal is vethető. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,1 t/ha-os (Debrecen 10,8 t/ha) termésátlagot ért el. Szálkacsonkos, közép-korai érésű, A1-es malmi minőséget biztosító járóbúza-fajta. Az SU Alvius nagyon jó levélegészségi állapotot és átlag feletti bokrosodóképességet mutat.

A Marcopolo közép-korai érésű, szálkás kalászú, új őszibúza-fajta a KITE Zrt. kínálatában. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,3 t/ha-os (Debrecen 11,9 t/ha) termésátlagot ért el. Kifejezetten jó évjárati stabilitás, kiemelkedő hidegtűrés és alkalmazkodóképesség jellemzi. Alacsony, erős szárú fajta, megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. A vörös- és sárgarozsdával, üszöggombával és kalászfuzáriózissal szembeni ellenállósága kiváló. Sütőipari szempontból a malmi értékcsoportba sorolható.

Az SU Liborius egy új nemesítésű, rekordtermésekre képes, intenzív termesztésre ajánlott, középérésű tritikáléfajta. A NÉBIH fajtaregisztráció két évében termésgyőztes volt, a vizsgálati csoportot rel. 114,2%-os teljesítménnyel nyerte meg. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,8 t/ha-os (Debrecen 13,9 t/ha) szemes termésátlagot ért el. Szenázsalapanyagként hasznosítva 38-40 t/ha-os zöldtömeg elérésére képes. Állóképessége jó, megdőlésre nem hajlamos, erős szárú fajta.

A Leopard egy középérésű, kétsoros, őszi vetésű takarmányárpa, a bőtermő őszibúza-fajtákat is meghaladó termésátlag-potenciállal. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,8 t/ha-os (Hajdúböszörmény 11 t/ha) szemes termésátlagot ért el. Magas ezermagtömegű és hektoliter-súlyú szemeket nevel. Igen produktív bokrosodás és nagyon jó télállóság jellemzi. Szárszilárdsága kiváló, megdőlésre nem hajlamos fajta. Az árpa törperozsdával és a rinhospóriumos levélfoltossággal szemben nagyon jó ellenállóképességgel rendelkezik.

Az SU Sensation egy új nemesítésű, közép-korai érésű, hatsoros őszi takarmányárpa. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,9 t/ha-os (Bólyban 12,1 t/ha) termésátlagot ért el. Kiváló alkalmazkodóképesség, jó szárszilárdság jellemzi. Termése stabilan magas hektolitersúllyal és magas ezermagtömeggel rendelkezik. Kiemelendő, hogy teljes körű vírusrezisztenciával rendelkezik az árpa sárga mozaik és sárga törpülés vírussal szemben (BaYMV1-2., BaYDV). Fenti képessége miatt a korai vetések árpája lehet.

A SY Dooblin korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú, hatsoros, takarmányminőséget adó őszi hibrid árpa. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,7 t/ha-os (Bozzai 11,9 t/ha) termésátlagot ért el. Kiváló a bokrosodóképessége, erős a kalászorsója. Intenzív termesztéstechnológiába ajánlott hibrid árpa. Az árpa számára optimális vetésidőhöz viszonyított kései vetéseket is jól tolerálja, ajánlott vetőmagnormája: 200 csíra/m2.

Gépújdonságok, korszerű digitális megoldások, valamint a legújabb hibridek és fajták a KITE Zrt. bemutatóján

Repce portfólió

A Temptation közép-kései érésű, kiváló hozampotenciállal és magas olajtartalommal rendelkező repcehibrid, mely kiemelkedő teljesítményt nyújt változó körülmények között is, magas hozamstabilitást eredményezve.

A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2020-ban rendkívül magas, 5,44 t/ha-os termésátlagot ért el. Kiemelkedik Taktaharkányban (6,93 t/ha) és Békéscsabán (6,34 t/ha) mutatott teljesítménye, mely értékek jól mutatják a hibrid terméspotenciálját.

Állóképességére, szárazságtűrésére 2022-es eredményei hívják fel a figyelmet, hiszen a tavalyi aszályban a Temptation 4 t/ha fölötti átlageredményt ért a kísérleti helyszínek átlagában.

A növényvédelmi kihívásoknak megfelelve a hibrid a tarlórépa-sárgaság vírussal szemben ellenálló, és az őszi fómás fertőzésre sem érzékeny.

Erős őszi fejlődés, jó télálló képesség jellemzi, hosszú virágzási ideje által jól illeszthető a változó betakarítási feltételekhez. Kiemelkedően regenerálódik, rendkívül sok oldalágat fejleszt és jól kompenzál, állománya magas.

Közepes technológiai színvonalon is gazdaságosan termeszthető, de kiváló tápanyagreakciója miatt az intenzív területeknek is kiváló hibridje. Robusztus termetű, nagy szárstabilitású hibrid, mely nehezebb talajokon és széles sortávon is sikeresen termeszthető.

A DUKE kiemelkedő hozamú, korszerű, korai érésű, rendkívül magas olajtartalmú hibrid. A fajtaregisztrációs hazai vizsgálatok során a sztenderd hibridek termésszintjét 9%-kal múlta felül. A NÉBIH 2018-2019-es eredményei alapján éréscsoportjában magasan a legjobb olajtartalmat érte el.

2021-ben a KITE Zrt. kisparcellás kísérleteiben 5,99 t/ha-os, míg a 2022. évi aszályban 4,34 t/ha-os eredményt ért el a termőhelyek átlagában. Állománya közepes magasságú, megdőlésre nem hajlamos.

A hibrid széles körű védelemmel ellátott a kórokozókkal szemben, és az RLM7-es rezisztenciagénje kiválóan védi az őszi fómafertőzések ellen. Tarlórépa-sárgaság vírussal szembeni ellenállóképessége következtében nemcsak a vírus károsítása csökken, hanem plusz vigorának köszönhetően aszály idején több tartalékkal rendelkezik, fokozva ezzel termésstabilitását.

A hibrid későn is vethető, ekkor nincs szükség erőteljes regulálásra. Korán vetve azonban 4-6 leveles állapotban regulátorral kell kezelni az állományát. Betakarításának tervezhetőségét segíti a kipergés-ellenállósága, becői jobban ellenállnak a külső fizikai behatásoknak, minimalizálva ezzel a pergési veszteséget. Elsősorban jobb talajadottságok esetén intenzívebb technológiákhoz javasoljuk.

LG ASPECT

Új termék. Korai éréscsoportba tartozó, tarlórépa-sárgasággal (TuYV) szemben rezisztens új, technológiailag nagy alkalmazkodóképességű hibrid.

A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2020-ban 5,19 t/ha-os terméshozamot ért el úgy, hogy Taktaharkányban 6,07 t/ha-os eredménnyel került betakarításra. Ugyanezen kísérletünkben 2021-ben Békéscsabán 6,2 t/ha-os eredményével hívta fel magára a figyelmet a hibrid. A 2022. évi aszályban pedig 4,51 t/ha-os eredményt ért el a termőhelyek átlagában. 

Erénye genetikailag rögzített pergéssel szembeni ellenállósága. Termésének olajtartalma magas (46,98% NÉBIH). Gyors őszi fejlődésű, a téli időjárásnak jól ellenálló hibrid, kitűnő termésbiztonsággal.

Betegség-ellenállósága a mai kor követelményeinek megfelelő, hiszen a tarlórépa-sárgaságot okozó vírussal szembeni rezisztenciával is rendelkezik.

Kifejezetten jól tűri a megkésett vetéseket is. Nem igényel magas tőszámot (korai vetésben: 35-40, optimális vetésidőben: 40-45, míg késői vetésben 50-55 tő/m2). Regulátor alkalmazása mind ősszel, mind tavasszal ajánlott. Mind laza, mind nehéz, problémás talajokon sikeres a termesztése. Extenzívtechnológia-tűrése a mai hibridek közül kiemelkedő.

DK EXPECTATION

A Mind növényvédelmi, mind termőképességi szempontból a mai kornak megfelelő új hibrid a DK Expectation. Közép-korai érésű, ám érésidején belül korai virágzású, hagyományos gyomirtású repcehibrid. Terméseredményeit tekintve kiemelendő, hogy a 2022. évi aszályban 4,30 t/ha-os terméseredményt ért el a kísérleti helyszínek átlagában, a helyszínek közül pedig kiemelkedik a Taktaharkányban elért 5,92 t/ha-os eredménye.

Kifejezetten intenzív őszi fejlődés jellemzi, mely mellett kiváló télállóságú hibridről beszélünk, magas szintű tavaszi regenerálódóképességgel. Növénymagassága átlagos. Megdőléssel szemben jó, kipergéssel szemben kiváló állóképességgel rendelkezik, mely által betakarítása rugalmasan tervezhető.

Olajtartalma 45% körül alakul. Általános betegségekkel szembeni ellenállósága kiváló (poligénes RLM7 fóma rezisztencia), mely mellett kiemelendő tarlórépa-sárgaság vírussal (TuYV) szembeni rezisztenciája.

Kifejezetten jól tűri a megkésett vetéseket is. Nem igényel magas tőszámot, cél a tavaszi 20-30 növény/m2 növényállomány beállítása. Erőteljes tél előtti fejlődése miatt az őszi regulátoros kezelése ajánlott.

A Feliciano KWS repcenemesítés egyik legfrissebb vívmánya: 2019-ben EU listán elismert hibrid. Piacra kerülésével a Feliciano KWS óriási genetikai előrehaladást testesít meg, melyet terméseredményei is alátámasztanak. 2021-ben a kísérleti helyek átlagában 5,1 t/ha-os eredményt ért el úgy, hogy Békéscsabán 6,5 t/ha-os rekordtermés született. A 2022. évi aszályos esztendőben a Feliciano KWS 4,1 t/ha-os kísérleti átlagot ért el, 6,1 t/ha-os taktaharkányi legmagasabb értékével.

Az új RlmS fóma rezisztenciagén maximális védelmet nyújt a fóma azon rasszaival szemben is, amelyek más rezisztenciagéneket már legyőztek. A hibrid tarlórépa-sárgaság vírussal szembeni ellenálló képességgel rendelkezik A hibrid az objektív termőképesség tekintetében is előrelépést jelent, hiszen termésátlaga a legjobb ismert hibridekével is versenyképes.

Középérésű, magasabb növésű hibrid, erőteljes őszi és tavaszi fejlődési eréllyel. Ezen tulajdonsága rendkívül nagy segítség a repce tavaszi kártevőivel szembeni védekezésben. Állományában sem a téli kifagyástól, sem a tavaszi megdőléstől nem kell tartani. Termesztését az ország egész területén ajánljuk, ott is, ahol eddig a fóma ellehetetlenítette az eredményes repcetermesztést.

(Forrás: KITE Zrt.)

Címkék: bemutató, traktor, john deere, munkagép, hibrid, búza, repce, drón, kite zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) - A ...

A hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseolina széles körben elterjedt, polifág kórokozó. ...