TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,90000
USD: 357,25000
CHF: 402,54000
GBP: 465,46000
Hirdetés
Macerás a mák termesztése, de a jövedelmezősége miatt nagyon vonzó lehet

Macerás a mák termesztése, de a jövedelmezősége miatt nagyon vonzó lehet

Növénytermesztés - 2023.05.30

Az étkezési mák kereskedelmi céllal történő termesztése esetén a termesztő köteles a föld fekvése szerinti illetékes vármegyeszékhely szerinti járási hivatal részére a rendeletben szabályozott adatokról bejelentést tenni.

A mák termesztése kapcsán a legtöbben arra gondolnak, hogy tilos a mák termesztése. De mi is a pontos helyzet?

Ipari mák termesztése kizárólag a külön jogszabály szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által kiadott tevékenységi engedéllyel, valamint évenként megújítandó eseti termesztetési engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezettel megkötött szerződés alapján végezhető.

A termesztő, többek között, köteles a Nébih által rendszeresített formanyomtatvány szerinti nyilvántartást vezetni.

A jelentési kötelezettségének időpontjai:

  • őszi vetésű ipari/ étkezési mák esetében a vetési évben november 30-ig;
  • tavaszi vetésű ipari/étkezési mák esetében a vetési évben április 30-ig.

A termesztető köteles a vetőmaggal kapcsolatos számlák másolatát a vármegyeszékhely szerinti járási hivatalnak a bejelentéssel egyidejűleg megküldeni. Abban az esetben, ha az őszi vetésű étkezési/ipari mák kipusztul, akkor a föld fekvése szerint illetékes járási hivatalnak a vetést követő év április 30-ig jelentenie kell a kipusztulással érintett terület azonosítóit (település neve, földrészlet helyrajzi száma, alrészlet megjelölése, fizikai blokk és parcella azonosító), nagyságát, valamint a kipusztult állomány fajtáját.

Abban az esetben, ha az általános termesztési gyakorlattól eltérő különleges esetet észlel, így különösen a zöld tok megkarcolását, a tokok károsítását, lopását a rendőrségnek, ezt a termesztővel szerződésben álló termesztetőnek haladéktalanul írásban bejelenteni.

A betakarítást követően az illetékes vármegyeszékhely szerinti járási hivatal felé kell bejelenteni a mákszalma és a betakarított mákmag mennyiségét. A mákszalma megsemmisítéséről szintén nyilvántartást kell vezetni.

Az illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatal a termesztő költségére elrendelheti az étkezési máktábla talajba forgatással történő megsemmisítését, amennyiben az étkezési mák termesztése a rendelet alapján bejelentési kötelezettség alá tartozik, és a termesztő a bejelentési kötelezettségének határidőre nem tett eleget, illetve azt legkésőbb a mák virágzásának befejezését megelőző tizenöt napig nem pótolta, vagy a termesztő valótlan adatokat jelentett be.

(Forrás: Nébih – Fotó: andreas N/Pixabay)

Címkék: mák, termesztés, nébih, előírások, jövedelmezőség, lopás, termesztő, bejelentés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ultrasekély tarlóhántás - LEMKEN Koralin 9

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...