TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Mitől lehet tökéletes ajándék egy sárgadinnye?

Mitől lehet tökéletes ajándék egy sárgadinnye?

Kertészet - 2023.04.19

Bármekkora mértékben emelkedik idehaza a gyümölcsök ára, még mindig nem kézenfekvő dolog az, hogy desszert, virág vagy egy palack bor helyett pl. almát vigyünk ajándékba. Nem így Japánban.

A távol-keleti országban, bármilyen meglepő is, egy darab sárgadinnyét kapni a lehető legnagyobb megtiszteltetések közé tartozik, bár azért nem akármilyen gyümölcsről van szó. A japánok ősidők óta hagyományosan évente kétszer ételt ajánlottak fel az isteneknek és imádkoztak a jó termésért.  Úgy hitték, hogy a szentélynek felajánlott étel megosztása biztosítja a kapcsolatot az istenekkel és az ősökkel.

Ez a szokás vezetett egy másik tradícióhoz, miszerint a felajánlásokat a rituálék résztvevőivel, a családtagokkal, a közösség tagjaival is megosztották. Ilyen múlt mellett nem meglepő, ha a gyümölcsöt ajándékként kezelik.

Természetesen az „össznemzeti” tökéletesre törekvés ebben is megmutatkozik, erre a legjobb példa a Sembikiya, amely Japán legrégebbi gyümölcsboltja. Amellett, hogy méltán gazdag múltra tekinthet vissza, árairól is híres, gyakorlatilag a világ legdrágább gyümölcseihez lehet itt hozzájutni.Leghíresebb termékük a sárgadinnye, amelyről azt mondják, hogy ez a gyümölcsök királya, és íz, illat és megjelenés szempontjából a legmagasabb rangú a sokféle dinnyefajta között. A Sembikiya üzleteiben kizárólag Shizuokában termesztettet kínálnak. Ezt a vidéket általában több napfény éri, mint Japán más területeit, így folyamatosan meleg az időjárás.

Ebben eddig nincs meglepő, de ennél azért többről van szó: annak érdekében, hogy a gyümölcs ne szívja magába a felesleges nedvességet, minden egyes dinnyét a föld fölé függesztenek, az üvegházban a levegő hőmérsékletét ennek megfelelően szabályozzák.

Azáltal, hogy megakadályozzák, hogy a dinnye felesleges nedvességet szívjon magába, gazdag íze és illata lesz.  Egy szárról csak egy gyümölcs terem, az összes többit még korai szakaszban eltávolítják. Az egyre való korlátozás megakadályozza a tápanyagok szétszóródását a talajból és a szárból, és lehetővé teszi, hogy azok mind ebben az egy termésben koncentrálódjanak.

(Fotó: JamesDeMers/Pixabay)

Címkék: japán, sárgadinnye, tradíció, ajándék, gyümölcs, drágulás, rituálé
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előnnyel a munkaerőpiacon

Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke – ezek egyebek mellett a duális képzés ...