TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
6000 forint egy kiló magyar eper, az import ennek a harmada – de miért?

6000 forint egy kiló magyar eper, az import ennek a harmada – de miért?

Kertészet - 2023.04.06

Számos összetevője van annak, hogy miért találkozhatunk ezekben a napokban horror árakkal a magyar piacokon. Miért drágább a hazai eper például a görögnél? Van rá magyarázat.

Tavasszal az egyik legkorábban megjelenő gyümölcsünk a földieper. Sokan alig várják már a tél elmúltával, hogy egy jót falatozhassanak belőle, így április táján azonban riasztó árakkal találkozhatnak a piacokon, boltokban. Jelenleg 6000 forint a magyar eper kilója, miközben az importé (főleg a görög) ennek a harmada.

A Portfolio.hu világította meg ennek a hátterét, rámutatva, hogy a 6000 forint nem is olyan sok, bár a fogyasztók számára kétségkívül bosszantó. Miért lehet ennyivel drágább a hazai a külföldinél? A görögöknek kétségtelenül éghajlati előnyeik vannak, nagyobb mennyiségben termelnek és szállítanak. A magyar termesztők ezzel szemben a háborús félelmek miatt tavaly nyáron kevesebbet palántáztak, emiatt most kínálati hiány van hazaiból, és az energiaárak elszabadulása sem kedvezett az epertermesztésnek.

Mindezzel együtt nekünk is van néhány versenyelőnyünk: az intenzív, üvegházi termesztés tompítja a klímaváltozásból adódó negatív hatásokat, és az sem elhanyagolható, hogy sok gazdaság termálvízre alapozta az energiaellátását, ami mára kifizetődőnek bizonyult.De a magyar eper nem emiatt finomabb a külföldinél, hanem azért, mert 90 százalékos érettségi állapotban szedik le, míg az importot 70–80 százalékos állapotban, nehogy tönkre menjen a szállítás alatt – ha úgy tetszik tehát, akkor ez egy „érzéki csalódás”.

A magyar termesztők számára előny a viszonylag kis szállítási költség (az üzemanyagárak is megugrottak egy év alatt), rövidebb az értékesítési lánc, a korán megjelenő és ízletes izraeli epret például túlságosan is nagy költség ide hozni.

A Portfolio.hu elemzése szerint nem kell attól tartani, hogy idén nem lesz elegendő eprünk, sőt a magyar kínálat sem fog drasztikusan visszazuhanni, de az importnak mindenképpen ki kell egészítenie a hazai kínálatot. Jó hírrel is szolgáltak: ahogy haladunk előre, hétről hétre úgy fog csökkenni majd a gyümölcs ára, mert az üvegházak mellett a szántóföldekről is elkezdik betakarítani.

(Fotó: Couleur/Pixabay)

Címkék: földieper, magyarország, termesztés, üvegház, szántóföld, piac, drága, import
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Térképre kerültek a hazai ősgabona termékelőállítók - ...

Csaknem hatvan helyszín került fel arra a térképre, amely a vásárlók számára mutatja, hogy hol találhatóak meg ...