TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Igen népszerűvé vált ez a gyümölcs, de egyre nehezebb a termesztése

Igen népszerűvé vált ez a gyümölcs, de egyre nehezebb a termesztése

Kertészet - 2023.03.01

Az elmúlt években slágergyümölccsé vált az áfonya jelentős beltartalmi értékei miatt, azonban a termesztés nehézségei és költségei igencsak megnövekedtek.

Az áfonyatermesztők számos kihívással néznek szembe. Az ágazat vezetői ezekről fognak beszélni a 11. Nemzetközi Áfonya Konferencián Lengyelországban, melyet 2023. március 9-10. között tartanak.

Az áfonyaágazatban nehéz túlélni, bár a fogyasztás az utóbbi években drámaian megnőtt e bogyós gyümölcs egészségügyi előnyei miatt, de a termelési költségek és a növekvő verseny állandó kihívást jelentenek a termelők számára világszerte. A költségnövekedés a bekövetkezett inflációnak köszönhető, drágult az üzemanyag, az energia, a munkaerő, a műtrágya és a növényvédőszerek. E tényezők miatt az áfonyatermesztés költségei nagyon magasak. Németországban 1 kg gyümölcs termesztése 3,6-4 euró, Hollandiában 4 euró, Lengyelországban 3 euró, Ukrajnában pedig 1,7-2 euró költséggel jár.

A jelenlegi gazdasági helyzetben szükséges az áfonyaültetvények korszerűsítése annak érdekében, hogy korlátozott ráfordítással maximális hozamot biztosítsanak.

Elengedhetetlen a:

  • fajtaszerkezet-átalakítás, a fogyasztók igényeihez igazodó fajták telepítése. A modern trend elsősorban nagyméretű, vonzó megjelenésű, pultálló és ropogós, kellemes ízű bogyók termesztését jelzi. A korai fajták közül a "Duke" pótolhatatlan vezető fajta. Rögtön utána a szezont az olyan fajták folytathatják, mint a 'Draper', a 'Valor', a 'Cargo' és a 'Calypso'. Mindegyikre jellemző a nagy, kemény bogyó.  Érdekes újdonságok a 'Megasblue' és a 'Titanium' fajták, valamint a Fall Creek fajtakör 4 új fajtája. Késői fajtaként gyakran választják a 'Last Call'-t, amelynek bogyói a késői szüreti időpont (szeptember) ellenére is jól néznek ki és jóízűek.
  • a növénytermesztés intenzifikálása. A tendenciák közül az egy termesztési egységre jutó növények számának növekedése a jellemző. Egyes fajtákat 0,7 méterenként ültetnek, miközben a sorok közötti 3 méteres sortávolságot megtartják (ami 4700 növény/ha sűrűséget eredményez). Ez esélyt ad arra, hogy a bokrok teljes hozamát gyorsabban elérjék, így lerövidül a befektetés megtérülési ideje. Hasonló előnyökkel járhat a konténeres termesztés is. Minden növény számára ugyanazok a növekedési feltételek biztosítottak.
  • termesztési rendszerek kialakítása. Számos új, nagy növekedési eréllyel rendelkező és gyors termőre fordulású fajta esetében szükséges a hajtások rögzítésére megoldást találni. Ellenkező esetben erős szél esetén a hajtások letörhetnek. Az sem előnyös, ha a gyümölcsök súlya alatt elfekszenek, mert ez megnehezíti a betakarítást, valamint nagyobb a kockázata, hogy a gyümölcsöt betegségek támadják meg.
  • Célszerűnek látszik további óvintézkedéseket alkalmazni az ültetvényeken. Az ültetvények legalább egy részét (optimális esetben a felét) védeni kell az eső/jégeső ellen, hogy a termés védelme és az optimális időben történő betakarítás biztosítva legyen.
  • A szedés hatékonyságának javítása. Ez fajta kérdése, de a vágás módja is befolyásolja. Az intenzíven vágott bokrok, ahol a termés a fiatal hajtásokra és a felső részre koncentrálódik, sokkal könnyebben szüretelhetők, ugyanakkor nagy, kifejlett bogyókat adnak. Viszonylag gyorsan érnek, ami hozzájárul a betakarítási időszak intenzívebbé tételéhez és egyúttal lerövidítéséhez (3-4 szüret). Ha egy munkavállaló több kg-ot gyűjt óránként, többet fog keresni, a következő szezonban is szívesen visszatér. Ez nagy előnyökkel jár a termelő számára: egy tapasztalt alkalmazott sokkal hatékonyabban dolgozik, mint egy kezdő.
  • Az ültetvény előkészítése gépi betakarítására. Néhány nyugat-európai ültetvényt már felkészítettek gépi betakarításra. Számos fajta, például a "Duke", "Draper", "Liberty", "Valor", "Cargo" és "Calypso" esetében lehetőség van rá, hogy a gyümölcsöt kombájnnal betakarítsák, amelyek válogatás után kínálhatók friss fogyasztásra. Másik lehetőség, hogy kézi szedés után a maradék gyümölcsöt szüretelőgéppel leszüretelik és azt a feldolgozó üzemekbe küldik. Legalábbis a jelenleg kínált árak meglehetősen vonzóak az ilyen jellegű gyümölcsök számára.
  • További megoldások bevezetése a költségek csökkentése érdekében. Jó példa erre a fotovoltaikus panelek telepítése. Nyári használatuk jelentős energiamegtakarítást tesz lehetővé, amely az öntözéshez, a gyümölcsök hűtéséhez vagy a munkavállalók szociális épületeinek fenntartásához szükséges. Az ültetvények esetében a fotovoltaikus panelekből származó legnagyobb energiatermelés időszaka egyidejűleg a legnagyobb energiaigénnyel járó is. Egy ilyen befektetés nagyon gyorsan megtérülhet. Forrás: NAK, Fotó: Pixabay

Címkék: gyümölcs, áfonya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Pályázati aktualitások a mezőgazdaságban

2023. október 31-én jelent meg a KAP Stratégiai Terv Vidékfejlesztési pályázati menetrend. Ez egy útmutató arra ...