A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Hazai árakon nyugati minőséget – A Holland Alma Gyümölcsfaiskola az AGROmashEXPO-n

Hazai árakon nyugati minőséget – A Holland Alma Gyümölcsfaiskola az AGROmashEXPO-n

Kertészet - 2016.03.13

Holland Alma képviselőivel az Agromashexpo G pavilonjának 301-es standján beszélgettünk az expó harmadik napjának délelőttjén. Kérdéseimre 
dr. Csipkés József ügyvezető-helyettes, Babicz Szabolcs termelési és értékesítési vezető, valamint Uhrin Anikó és Kónya Roland tanácsadók válaszoltak.

Hazai árakon nyugati minőséget – A Holland Alma Gyümölcsfaiskola az AGROmashEXPO-n– Bár még alig vagyunk túl a kiállítás felén, mégis megkérdezem, hogyan értékelik az eddigi szereplést?
– Az előző évekhez képest magasabb látogatószámnak örülhettünk már az első két napon is. Meglepetés volt, hogy a nyitónapon is nagyon sok volt a szakmai érdeklődő, sok partnerünk keresett fel minket, és nagyon értékes információkat osztottunk meg egymással. A csütörtöki nap látogatottságára sem lehetett panasz, egészen késő délutánig élénk érdeklődés mutatkozott a Holland Alma portán.
– Hányadik alkalommal vesznek részt az Agromashon, és miért tartják fontosnak itt a megjelenést?
– A hazai agrárkiállítások közül ez a legnagyobb, bár nem erős a kertészeti oldal képviselete. Gépekre viszont mindenkinek szüksége van, ezért sokan megfordulnak itt. Remek alkalom ez a találkozásra a termelőinkkel, kicsit ünnep is számunkra. Mindig be tudjuk mutatni, milyen eredményeket értünk el az elmúlt évben, mik az újdonságok az idei szezonra. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy – évek óta immár egyedüli magyar faiskolaként – képviseljük a hazai faiskolai szektort is!
– A többi faiskolát is képviselik?
– Bár erre csak néhány kollégától kaptunk szóbeli felhatalmazást, igen, őket is képviseljük. Különösen nagy szerepe van most a hazai faiskolák összefogásának, mert az utóbbi években nagy tömegben érkeztek az országba külföldi faiskolai termékek. Nagyon sok telepítő ültetett május végén, júniusban nyugati hűtőházakból „kisepert”, sokszor megkérdőjelezhető minőségű és növény-egészségügyi állapotú anyagot, amit utólag megbántak.
– Miért vásárolnak akkor külföldről?
– Az információ hiánya miatt! Sokan azt gondolják, hogy bizonyos fajták csak külföldön hozzáférhetőek. Nem tudják, hogy sok hazai faiskola rendelkezik a legkorszerűbb világfajták szaporítási jogával. Nem tudják, hogy milyen erőfeszítéseket tett és tesz a szakma – köztük a Holland Alma is – a faiskolák technológiai korszerűsítésére. Évekkel ezelőtt egy meghatározó tanácsadó szájából elhangzott egy mondat, hogy a hazai faiskolák nem képesek megfelelő minőségű szemzett, illetve knippfát előállítani. Ezt a mondatot azóta százak szajkózzák, csakhogy közben eltelt egy fél évtized, és a vezető hazai faiskolák már képesek megfelelni a kihívásnak. Bátran kijelenthetjük, hogy tudunk itthon hazai árakon nyugati minőséget előállítani, és semmi szükségünk arra, hogy külföldi szaporítóanyag árassza el a magyar piacot.
– Mit tesznek önök azért, hogy ezt az információt eljuttassák a gazdálkodókhoz?
– Évekkel ezelőtt kinyitottuk a kapukat, Nyílt Faiskolai Programunk keretében évente sok száz termelőt fogadunk faiskolánkban, kísérleti és bemutatóültetvényünkön, illetve vezető partnereink kertjeiben. Minden héten más településen tartunk „gazdaestet”, hogy az aktuális technológiai újdonságokat megosszuk a termelőkkel, valamint ezért vagyunk most itt, az Agromashon is. Emellett gondot fordítunk az exportpiacok fejlesztésére is. Sok vásárlónk van például Olaszországból, nekik megfelel az általunk előállított minőség. Az idei vásár megerősített minket abban, hogy jó úton járunk. Új, rezisztens étkezési fajtáinkra épülő Naturalma programunkat nagy sikerrel folytatjuk. A fajtainnováció nem áll meg. A mostani kiállításon az erre vonatkozó elképzeléseinket is megosztottuk az érdeklődőkkel.


Címkék:

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...