A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Beérik a borreform – A szőlősgazdák látják a szándékot helyzetük rendezésére

Kertészet - 2015.11.13

A szőlő- és borágazat, még mielőtt erről „papírja lett volna”, nagy értékteremtő képességével a mezőgazdaság kiemelt ágazatának számított. A jelenlegi támogatási rendszer ismételten fokozott figyelmet szentel a területnek. Ennek okáról, a támogatás hozadékáról, illetve az aktuális feladatokról kérdeztük Tornai Tamást, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnökét, illetve a Földművelésügyi Minisztériumot (FM).

Beérik a borreform – A szőlősgazdák látják a szándékot helyzetük rendezésére


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


– A kora nyári prognózisok szerint a magyar szőlészet és borászat történetében sosem látott rossz időszak szakadhat meg idén. Valóban magas hozamú évet tudhatnak maguk mögött a szőlészetek?
T. T.: – Mennyiséget tekintve ennyire azért nem állunk jól! Az elmúlt négy, évenkénti termésmennyiséget és -minőséget azonban lényegesen túlszárnyalja az idei szőlőtermés. A trend tehát megfordulni látszik. Lassacskán beérik a szerkezetátalakítási, telepítési, valamint több más termeléstámogató program, így a fejlődés nem áll meg.
Értéket állítanak elő
– Kiemelt ágazat a szőlészet és a borászat. Ez miben nyilvánul meg, milyen pozitív hatásait érzik?
T. T.: – A szőlő- és borágazat jelentős és intenzív területhasználó. A területegységre vetített árbevétele 800 ezer és hárommillió forint közöttire tehető hektáronként, és a kibocsátás értéke jó minőségű borban mérve akár a negyvenmillió forintot is elérheti. Nem csoda tehát, hogy nagy értékképzőként tartják számon az ágazatot. Támogatásunk nem illeszkedik a hétéves EU-finanszírozási ciklusba, hanem a források úgynevezett „nemzeti borítékba” kerülnek, és más ágazatban nem használhatók fel. Nem kell tehát versenyeznünk a többi ágazattal a forrásokért.

 

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: