A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Virágzó alapok – 
gyümölcsöző kapcsolat – Naturalma, egy jól működő rendszer

Kertészet - 2016.06.14

Alig öt év telt el a Naturalma program színre lépése óta, máris számos termelő csatlakozott az újszerű termelési rendszerhez, és már több mint háromszáz hektár ültetvényfelület létesült országszerte.

Virágzó alapok – 
gyümölcsöző kapcsolat – Naturalma, egy jól működő rendszer


A „naturalmások” alacsony vegyszerfelhasználás mellett termelhető, varasodás-ellenálló, magas élvezeti értékű, jól tárolható fajtákat termelnek. Technológiájuk egységes, és a termesztéshez operatív szaktanácsadási segítséget is kapnak a rendszert összefogó Naturalma Zrt.-től. A tanácsadáson kívül közösen végzik a Naturalma márkanév marketingjét és részben az értékesítést is.
A 2010–2011-ben telepített ültetvények már termőre fordultak. Tavaly ősszel az első naturalmás gazdák jelentős termést szüreteltek és tároltak be. A közös piaci fellépés és marketing eredményeként az olcsó lengyel almával telített piac ellenére is kedvező áron értékesítették a Naturalma márkanév alatt sorakozó fajtákat. A Luna fajta még ezekben a hetekben is megtalálható az Interspar üzletek polcain. A magas 2015. őszi terméshozamok ellenére a Naturalma-kertekben az idén rekordterméseket várnak, ami nem meglepő, hiszen a rezisztencia, tárolhatóság és mutatós megjelenés mellett ezeket a fajtákat magas termékenységi mutatókra szelektálták.
Április 15-én meglátogattunk néhány borsodi és szabolcsi ültetvényt, hogy felmérjük és meg is mutathassuk az idei terméskilátásokat az olvasóknak. Elsőként a Holland Alma Kft. csobádi bemutatókertjét vettük szemügyre, ahol négyéves, M9-es alanyú telepítés virágzását láthattuk. Ez az ültetvény tavaly (harmadik éves korára) elérte a 40 tonna hektáronkénti fajlagos hozamot. A fejlett oltványokból telepített ültetvény hamar elérte a teljes termőfelületet, és már 2015-ben vegyszeres gyümölcsritkításra volt szükség. 
A bőséges első termés ellenére nagyon jó rügyberakódást tapasztaltunk a tél végi metszéskor, erős tehermentesítő metszésre volt szükség. A fajták közül a Red Topaz április 15-én teljes virágzásban volt, a Rozela, Orion, Sirius még a zenit előtt, a Luna fenológiája pedig még csak a virágzás elején járt. De mind az öt fajtán egyértelműen látszik, hogy ismételt és relatív korai termésritkításra van szükség. Az időjárás alakulása és a rendkívüli terhelés miatt az idén a ammónium-tioszulfát mellett a naftil-ecetsav/naftil-acetamid alapú ritkítószerek játsszák a főszerepet a virág- és gyümölcsritkításban a tavalyi benzil-adenin hatóanyagú szerekkel szemben.

A jelenleg minden natalma2Naturalma fajtán tapasztalható hatalmas virágtömeg mellett mindenképp szükséges a ritkítás a termőegyensúly fenntartása érdekében.
A bemutatókert virágmustrája után Kovács Gábor tavaly novemberben telepített M9-es Naturalma-ültetvényében fotóztunk, Encs határában. A knippfatelepítésnek köszönhetően az első éves fák már jelentős virágterhet hordoznak. Már az első évben prognosztizálható az ültetvényben az öt tonna hektáronkénti fajlagos hozam, amire nem a gazdasági haszon, hanem a generatív folyamatok beindítása érdekében van szükség. A fejlett oltványoknak, a tanácsadásnak és a tulajdonos gondosságának köszönhetően az ültetvény termőfelülete várhatóan egyéves kora végére közel teljes mértékben kialakítható lesz, és a tulajdonos befektetése hamar megtérül. Ez az alig több mint kéthektáros telepítés igazi Naturalma-ékszerdoboz a hármas főút mellett. A kertben a Naturalma mellett Topend Plusz szilvatelepítés is helyet kap. Az ültetvény a tulajdonos és a Holland Alma Kft., valamint az Agrooter Gyökéritató jóvoltából több szakmai nyílt napnak is helyt ad majd idén, a nyár folyamán.
Április 15-én délután még több Naturalma-ültetvényben is történt virágzásfelvételezés. Ez alkalommal sem maradhatott ki Durbák Ferenc nyírlövői ültetvénye, amely egyben a legnagyobb hazai MM106t9a alanyú Naturalma-ültetvény is a maga immár több mint 60 hektáros felületével.
A tavaly őszi ültetvénybejárások és nyílt napok alkalmával több mint száz termelő látta ennek az ültetvénynek az első termését, amely harmadik éves korára elérte húsz tonna/hektáros határt. A korai nagy termés ellenére ismét szépek a kilátások, holott ebben a kertben tavaly sem volt vegyszeres ritkítás, sem öntözés. Az idei virágzásról és terméskilátásokról beszéljenek inkább a képek.
Ha az idei Nyílt Napok – Nyitott Kertek programunk keretében szeretnék meglátogatni Naturalma-ültetvényeinket, regisztráljanak hírlevelünkre a www.hollandalma.hu oldalon, és időben eljuttatjuk önöknek e-mailben idei szakmai képzéseink, bemutatóink helyszíneit és időpontjait.

Ne felejtsenek el regisztrálni hírlevelünkre!


Címkék: