TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Megfelelni a zöldséghajtatás növényvédelmében jelentkező kihívásoknak? Nem lehetetlen!

Megfelelni a zöldséghajtatás növényvédelmében jelentkező kihívásoknak? Nem lehetetlen!

Kertészet - 2024.04.06

Olyan szakmai és társadalmi elvárások jelentkeznek a zöldségtermesztésben használatos növényvédő szerekkel szemben, amelyek alapján okkal gondolhatnánk, nincs készítmény, amely mindezt teljesíteni tudná. Ez azonban szerencsére nem így van – ezt Tóth János, az FMC-Agro területi szakmérnöke bizonyítja be.

Megfelelni a zöldséghajtatás növényvédelmében jelentkező kihívásoknak? Nem lehetetlen!

Elvárások a modern rovarölő szerekkel szemben

A fogyasztók joggal várják el, hogy az asztalukra kerülő élelmiszer szermaradékoktól mentes legyen, a felhasznált készítmények pedig alacsony környezeti terhelést jelentsenek. Ugyanakkor nagyon komoly szakmai kihívásoknak is meg kell felelniük ezeknek a termékeknek, hiszen károsítók széles köre ellen kell biztos hatással rendelkezniük, miközben kímélniük kell a hasznos élő szervezeteket, emellett nagy segítség, ha rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejük miatt felhasználásuk rugalmas. Az FMC-Agro innovatív rovarölő hatóanyaga, a Cyazypyr® mindezeknek egyidejűleg is képes megfelelni.

A hatóanyagról

A Cyazypyr® a szívó és rágó kártevőkkel szemben hatékony, hatását érintő- és gyomorméregként kifejtő hatóanyag, amely a célszervezetek minden fejlődési alakja (tojás, lárva, kifejlett egyed) ellen eredményesen alkalmazható. Felvételét követően a károsítás, valamint a vírusos megbetegedések átadása rövid időn belül leáll. Rendkívül jó toxikológiai és ökotoxikológiai tulajdonságokkal bír, ezért élelmezés-egészségügyi várakozási ideje rövid, ezen túl kíméli a hajtatásos zöldségtermesztésben nagy szerepet játszó hasznos élő szervezeteket.

Készítmények a zöldséghajtatásban

A hatóanyag egyik képviselője a Verimark® rovarölő szer, mely a zárt termesztőberendezésbe ültetett palánták bemártással történő kezelésére, valamint csepegtető öntözéssel történő kijuttatásra ajánlott. A kultúrnövény fejlődésének korai szakaszában történő alkalmazása a kultúra egészséges, rovarkártételtől mentes indulását teszi lehetővé, egyben megakadályozza a korai vírusfertőzés megtörténtét.

Ugyancsak Cyazypyr® hatóanyagot tartalmaz a Benevia® rovarölő szer, amely állománypermetezés formájában alkalmazható a zárt termesztőberendezésekben. Használatával hatékony védekezés valósítható meg a kertészeti kultúrák legfontosabb szívó és rágó kártevőivel szemben. Mindez a kultúrnövények életciklusának kezdetén különösen fontos, mert ilyen módon biztosítható azok gyors, korai rovarkártételtől mentes kezdeti fejlődése.

FMC-Agro kártevők elleni technológiai ajánlata hajtatásban

Az FMC-Agro hajtatásban ajánlott technológiájának az első lépése a Verimark® készítménnyel történő palántabemártás. (Helyes technikáért nézze meg a QR-kóddal elérhető videót!) Ez az eljárás, majd a kiültetést követően egy héttel e termék csepegtető öntözéssel történő ismételt kijuttatása 3-4 hétig fennálló teljes körű védelmet jelent a rovarkártétellel szemben. Ez a tartós hatás lehetőséget ad a hasznos élő szervezetek betelepítésére, ez idő alatt azok felszaporodása megkezdődhet. A későbbiekben az állományban megjelenő kártevők függvényében állománypermetezés formájában alkalmazható a Benevia®. A kezelés rövid élelmezés-egészségügyi várakozási ideje köszönhető a hatóanyag alacsony toxicitásának, valamint annak, hogy az nem tárolódik a termésben. Mindez rendkívüli rugalmasságot biztosít a zöldségtermesztők számára a kártevők elleni védekezésben. Amennyiben az állományban lepke- vagy molykártevők jelennének meg, a Coragen® 20 SC rovarölő szer (klorantraniliprol) alkalmazása jelent biztos védelmet. E készítmény a tavalyi évtől már állandó engedéllyel rendelkezik hajtatott paprikában és paradicsomban történő felhasználásra is. A fent ismertetett technológia hosszan fennálló védelmet nyújt minden fontos kertészeti kártevővel (közönséges liszteske, levéltetvek, tripszek, gyapottok-bagolylepke, paradicsommoly) szemben, ugyanakkor az abban alkalmazott készítmények – szakszerű használatuk mellett – kímélik a hasznos élő szervezeteket.

Megfelelni a zöldséghajtatás növényvédelmében jelentkező kihívásoknak? Nem lehetetlen!

FMC technológiával hatékonyan védhetők meg a hajtatott zöldségek a rovarkértevőktől

Az FMC fent bemutatott készítményei mindenben megfelelnek mind a fogyasztók, mind a zöldségtermesztők elvárásainak! Egyszerre jelentenek alacsony környezeti terhelést és magas fokú élelmiszerbiztonságot, ugyanakkor hatékony védelmet a kártevőkkel szemben. A rájuk alapozott növényvédelmi technológia pedig garantálja a rovarkártételtől mentes zöldségtermesztést.

Felhasználói vélemény a Benevia® rovarölő szer alkalmazásáról

„Nálunk az elsődleges szempont az volt, hogy a biológia mellett tudjuk használni. Ez a termék nem bánt semmilyen hasznos rovart, így bátran alkalmazzuk. Nagyon széles a spektruma, és ami nálunk kiemelten hangsúlyos szempont, hogy mindemellett nagyon rövid az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje.”
Gulyás János (szakirányító, Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete) – Szentes






Szerző: AgrárUnió

Címkék: rovarölő szer, fmc-agro hungary kft., zöldségtermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sebesség minden, csak nem állandó

Maximalizálja körforgója potenciálját