A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Korai védelem a varasodás ellen – Újdonságok a BASF alma növényvédelmi palettáján

Kertészet - 2016.04.13

A BASF Agrodivíziója az Euroinvest Kft.-vel és a Yara Hungária Kft.-vel Baktalórántházán tartott közös növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási tanácskozást almatermesztőknek. A növényvédelmi kérdések között a varasodás elleni küzdelem és a tárolási betegségek visszaszorítása kapta a fő hangsúlyt, emellett – az előzőekhez több szálon kapcsolódva – 
a növekedés- és termésszabályozás is terítékre került.

Korai védelem a varasodás ellen – Újdonságok a BASF alma növényvédelmi palettáján


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


Faban® 500 SC, Co-
 Crystal formulában

A BASF komoly munícióval rendelkezik a varasodás elleni harcban, amelyet az almatermesztők előszeretettel fel is használnak a védekezésben. Idén egy újdonsággal bővül a gazdák eszköztára, amelyet Reszkető Tibor, a BASF Agrodivízió regionális értékesítési szaktanácsadója mutatott be az összegyűlt érdeklődőknek.
reszketoReszkető Tibor

 

A kórokozóval kapcsolatos tavaszi kilátásokat latolgatva az előadó felhívta a figyelmet, hogy olyan agresszív betegségről van szó, amely minden évben megjelenik. A lehullott levelekben képződő termőtestek (pszeudotéciumok) kialakulásához az elmúlt év novemberében és decemberében is kedvezőek voltak a feltételek, hiszen a 4°C feletti hőmérséklet és a levelek tartós átnedvesedése hosszú időszakon keresztül tartott. A kialakult termőtestekben aztán már nulla fok felett megindul az aszkuszok képződése, ha naponta legalább húsz perc megvilágítás éri őket. A januári, de különösen a februári időjárás erre jó lehetőséget kínált. Mindezek alapján esély van a korai aszkospóra-szóródásra, ha a további időjárási feltételek is adottak lesznek. Az aszkospórás fertőzésnek nem nagy a hőigénye: hat fokon egynapos levélfelület-nedvesség már eredményezhet enyhébb fertőzést, de ha ez a hőmérséklet két napon át párosul nedves levélfelülettel, akkor erős fertőzés várható. Ezt követően hamar kialakul a konídiumos alak, amely a fertőzést a gyümölcsre is továbbviszi.
Ahhoz, hogy a betegséget már korai stádiumban megállíthassuk, olyan készítményre van szükség, amely alacsony hőmérsékleten is működik. Másrészt tekintettel kell lenni arra is, hogy a korai fenológiai stádiumokban néhány nap alatt is nagy felületnövekedést produkálnak a hajtások és a gyümölcsök is, így rövidebbre kell venni a permetezési fordulókat.
Már a korai, varasodás elleni védekezésre is bevethető az új Faban® 500 SC, amely két jól ismert hatóanyagot tartalmaz, formuláját tekintve pedig jelentős újítás eredménye. A készítmény felszívódó hatóanyaga a hidegben is jól működő pirimetanil, kontakt összetevője pedig a ditianon.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: