TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Uganda szegény, mint a templom egere, de van egy fantasztikus mezőgazdasági tervük

Uganda szegény, mint a templom egere, de van egy fantasztikus mezőgazdasági tervük

Kertészet - 2023.05.20

Uganda egy meglehetősen szegény, ám igen ambiciózus kelet-afrikai ország, amely néhány esztendőn belül Európa egyik legnagyobb avokádóexportőre kíván lenni.

Ugandáról sokan alighanem csak annyit tudnak (vagy sejtenek), hol valahol Afrikában található, és az emberek feltehetőleg mérhetetlen szegénységben élnek ott. Pedig ez csak félig-meddig igaz, a Magyarországnál 2,5-szer nagyobb, 45 millió lakosú kelet-afrikai államban a mezőgazdaság kifejezetten húzóágazatnak számít, ugyanakkor az egy főre jutó GDP közel huszadrésze csupán a miénknek.

Uganda viszont fejleszt, és például az avokádótermesztés terén kifejezetten ambiciózus tervei vannak. A cél az, hogy minél több kisgazdaságot állítsanak át a nálunk is kedvelt gyümölcs termesztésére, ami vidéken sokaknak jelentene kiutat a szegénységből.

Az avokádó Peruban, Kolumbiában és Kenyában is sikerterméknek számít, de a világpiac még ennél is többet fel tudna venni belőle, vagyis van tér a bővülésre, más szereplők beszállására is. Európába májustól októberig szállítanak a legtöbben, pedig igény lenne a gyümölcsre egész esztendőben.Itt lép be a képbe Uganda, amelynek a klímája kiválóan alkalmas például a lilás héjú, könnyen hámozható, és kellemes, gazdag ízzel bíró Hass avokádó termesztésére. A szomszédos Kenya már évi 322 ezer tonnát állít elő belőle, ez lehetne a példa Uganda előtt is.

A termelők még csak 2023-ban álltak át a „piacosabb” Hass avokádóra, korábban zöldes héjú, kevésbé eladható fajtákat termesztettek. A kormányzat ösztönzésére ez azonban most gyorsan megváltozhat, és a gyümölcs fontos exportcikké válhat. Rájuk is férne, hiszen a koronavírus-járvány idején mintegy 300 ezer álláshely szűnt meg a kelet-afrikai országban, és ezeket kellene most valamivel helyettesíteni.

A cél Uganda teljes exportjának megduplázása 2027-ig, vagyis 6,6 milliárd dollárról 12 milliárdra emelni a kivitelt, amiből jelentős hányadot tenne ki az avokádó is, illetve a teljes zöldség-gyümölcs szektor.

Egyelőre nehézséget jelent, hogy 50–100 hektáros termesztőktől kellene összeszedni egyenletes minőségű és nagy mennyiségű avokádót, ráadásul Ugandában márciustól májusig, valamint szeptembertől decemberig tart az esős évszak, márpedig ez a gyümölcs nagy vízigényű, így nem lehet akármikor termeszteni.

(Fotó: Hass Avocado Farming – Uganda/Facebook)

Címkék: uganda, afrika, szegénység, mezőgazdaság, koronavírus, zöldség, gyümölcs, avokádó, export
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mire figyeljenek szójatermesztéskor?

A hazai állattenyésztés fehérjeszükségletét főként az importált, GMO szójából készült extrahált szójadara ...