TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Agrárvállalkozások puszta túlélése a tét, az olaszországi áradások óriási károkat okoztak

Agrárvállalkozások puszta túlélése a tét, az olaszországi áradások óriási károkat okoztak

Kertészet - 2023.05.20

Május első felében Olaszország északi részét özönvízszerű esőzések áztatták, több folyó is megáradt, földcsuszamlások, majd jégesők pusztítottak a régióban.

A károk mértéke legalább 300 millió euróra becsülhető, az első hírek szerint elsősorban alma-, körte-, szilva- és kiviültetvények kerültek víz alá, de szántók, faiskolák és szabadföldi zöldségek is érintettek.

Nagyok az infrastrukturális károk is, gépek, épületek állnak a vízben. Az áradások Bologna, Forli-Cesena, Modena, Ravenna és Ferrara környékén a legsúlyosabbak, és bár a kormány azonnal beavatkozott, rengeteg agrárvállalkozás puszta túlélése a tét.

A Confagricoltura Emilia Romagna tartományi gazdaszervezet becslése szerint a szántóföldi kultúrák esetében hektáronként 6000 euró, a gyümölcsösök, szőlőültetvények esetében pedig hektáronként 32000 eurós kárral lehet számolni, ebben azonban még nincsenek benne a tönkrement gépek, az infrastruktúra pótlás. A hegyekben és a dombvidéken a földcsuszamlások által okozott károkat még nem lehetett felbecsülni.

A Romagna Faentinától (Faenza, Castel Bolognese, Solarolo, Brisighella, Casola Valsenio és Riolo Terme), Modigliana, Dovadola és Predappio (FC) területéig terjedő, több mint ezer hektárnyi megművelt területről van szó, amely főként gyümölcs-, szőlő- és olajfaültetvényeknek adott otthont.

Az Appenninekben Modena, Bologna és Imola tartományokban, a Santerno völgyében is regisztráltak földcsuszamlásokat. Kilépett a medréből a Savio, a Montone, a Marecchia, és a helyzetet az utóbbi napokban megérkező jégesők is súlyosbították.

Címkék: árvíz, tavasz, olaszország, kár, zöldség, gyümölcs, alma, körte, szilva, kivi, ültetvény
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Körös-Maros Nemzeti Park – Ahol a kerecsenek természetes ...

Magyarországon napjainkban a legtöbb természetes gallyfészekben költő kerecsensólyom a Körös-Maros Nemzeti Park ...