TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Időjárás: bosszankodhat, aki péntekre kinti munkát tervez, a keleti megyékben élők az eső mellé mást is kapnak hajnalra

Időjárás: bosszankodhat, aki péntekre kinti munkát tervez, a keleti megyékben élők az eső mellé mást is kapnak hajnalra

Időjárás - 2023.03.09

Szeszélyes arcát mutatja a tavasz, igazán változékony idővel kápráztat el minket március eleje. A péntek nem a kinti munkáknak fog kedvezni.

Végre jó kis ízelítőt kaptunk a tavasziasz melegből, de azért az esők sem maradtak el, amelyek csütörtökön többfelé hátráltatták a mezőgazdasági munkákat. Estére viszont már keleten is megszűnik a csapadék, így az éjszaka nagyobb részében jellemzően derült vagy gyengén felhős lehet az ég, de hajnalra a keleti megyékben foltokban köd és rétegfelhőzet képződhet. Hajnaltól délnyugat felől már megnövekedhet a felhőzet, és reggel a Dél-Dunántúlon már lehetnek záporok. A szél jobbára mérsékelt marad – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és 8 fok között valószínű, csak az északi völgyekben lehet gyenge fagy.

Pénteken délutánig közepesen felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel, délutántól már inkább erősen felhős égkép valószínű. Összességében többfelé várható zápor, emellett zivatarokra is számítani kell. A déli szél élénk lesz, kevés helyen meg is erősödik. Zivatarok környékén erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul.

Agrometeorológiai szempontból az elmúlt tíz napban főként a déli országrészben fordultak elő esők, záporok, melyek megöntözték a talajt, pedig az ország többi részén is ráférne egy jó locsolás az őszi vetésekre. A hőmérséklet jellemzően az ilyenkor szokásos értékek körül alakult, az idén a természet nem jár olyan sokkal előrébb az ilyenkor szokásosnál, mint a tavalyi évben. A folytatás is változékony, kora tavaszi időt ígér, főként csütörtökön és pénteken, majd a jövő kedden többfelé esőkkel, záporokkal.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak. Február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek, és a fagy a növények januári, túl korai fejlődésnek indulását is visszafogta. A hónap közepén azonban fejlődésnek indult a vegetáció. Már az északkeleti országrészben is virágzik a som, a kajszi, az őszibarack és a körte virágrügyei is meg vannak pattanva Miskolc térségében. Délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak, a mandula virágzása is elkezdődött. Az éjszakai fagyok és a gyakran borult idő azonban visszafogja a növények túl korai fejlődését.

(Fotó: Nicky/Pixabay)Címkék: időjárás, előrejelzés, magyarország, március 10, péntek, munka, csapadék, hajnal, köd
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Parlament előtt az agrár salátatörvény

A termőföldek fokozott védelemét, az öntözéses gazdálkodás támogatását és az adminisztrációs terhek csökkentését ...