TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,61
USD: 361,87
CHF: 398,93
GBP: 445,24
Hirdetés
Pezsgőspohár ihlette a New Holland furcsa traktorát

Pezsgőspohár ihlette a New Holland furcsa traktorát

Gépesítés - 2023.04.14

A szűk sorokkal rendelkező, meredek terepen lévő szőlőültetvénybe álmodott terpeszvázas traktort a New Holland. Koncepciógép, amely talán sohasem kerül piaci forgalomba.

Nem kifejezett újdonság a New Holland terpeszvázas traktora, hiszen a szaksajtó már 2021-ben is adott hírt róla. Az olasz Pininfarina stúdió által dizájnolt erőgép (ők a Zetorral is együttműködnek mezőgazdasági területen) most azért került elő ismét, mert elnyert egy rangos német formatervezési díjat.

A szűk (1,5 méternél kisebb) szőlősorokba fejlesztett traktornak nemcsak a kevés hellyel, de gyakran a lejtős tereppel is meg kell küzdenie, és ilyenkor nagyon jól jön az alacsonyra helyezett súlypont. Korábban a gépek számára nagy kihívást jelentő efféle területeken szinte kizárólag kézzel szüreteltek, ez a koncepció viszont alkalmas lehet a gépi betakarításra.A Pininfarina terve ötvözi az élenjáró technológiát a kényelemmel és biztonsággal. Az alakját a pezsgőspohár ihlette, vagyis magas építésű, felül kiszélesedő, lefelé pedig keskenyedő. Ez egyfajta tiszteletadás a francia Champagne, Medoc és Burgundia borkészítői előtt, de persze ugyanakkor praktikus és jól használható betakarítógépről van szó.

A fülke hatalmas üvegfelületekkel rendelkezik, és menetirányban kissé döntött, ami dinamizmust kölcsönöz a megjelenésének. A kabinban több helyen is megjelenik a fa, ami pedig a boroshordók anyagát juttathatja eszünkbe. A gép hajtása tisztán elektromos, igazodva napjaink környezetbarát trendjéhez.

A nyurga masina kimondottan koncepciótraktornak készült, vagyis egyfajta elképzelés a jövő mezőgazdasági gépéről, ám kérdés, hogy ebben a változatban valaha is tömeggyártásra kerül-e majd, de néhány elemét biztosan felhasználják a jövő traktorainál.Címkék: szőlő, ültetvény, traktor, koncepció, new holland, pininfarina, díj
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szódabikarbóna bolha ellen? Tényleg működik?

Georges Feydeau darabja, a „Bolha a fülbe” vígjáték – akinek viszont a kedvenc háziállata lesz ...