TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Így kell fejtetőre állítani egy öreg Fortschritt kombájnt, látványos videón a bukfenc

Így kell fejtetőre állítani egy öreg Fortschritt kombájnt, látványos videón a bukfenc

Gépesítés - 2023.03.24

A Fortschritt kombájnok a rendszerváltás előtti magyar mezőgazdaság népszerű gépei voltak. Látványos videón szerepel egy csúnya, bár megrendezett borulás.

A rendszerváltás előtt a keleti tömb gazdasági tömörülésének számító KGST-országokból rengeteg ikonikus mezőgazdasági gép érkezett Magyarországra. Közéjük tartoztak a keletnémet (NDK) gyártmányú Fortschritt kombájnok is, amelyek alkalmanként még ma is felbukkannak itt-ott idehaza.

Az önjáró arató-cséplő gépek gyártását a hatvanas évek elején kezdték meg, és hamarosan megjelentek a nagyobb teljesítményű, korszerűbb és komfortosabb változataik. Az egyik legnépszerűbb modellé az E-512-es vált.

Ezt 6,56 literes, négyhengeres, 105 LE-s IFA dízelmotor hajtotta, és 4,2 méteres, valamint 5,7 méteres munkaszélességű gabonavágó-asztallal voltak felszerelve. A GÉPmax újság összefoglalója szerint a nullszéria első példányai 1968-ban érkeztek meg Magyarországra.Érdekesség, hogy eleinte fülke nélküli kivitelben készültek, de hamar megjelent a kabinos változat is, sőt egy ideig még nálunk is gyártottak fülkét a gyorsan népszerűvé vált E-512-eshez. Olyan nagy volt iránta a kereslet a magyar mezőgazdasági nagyvállalatok, téeszek körében, hogy a megrendeléseket lényegében sosem tudták maradéktalanul kielégíteni.

Ki gondolná, hogy a Fortschritt kombájn még a filmeseket is megihlette, és egy alkalommal szinte krimibe illő munkavédelmi rövidfilmet készítettek róla. Az alábbi videó a lejtős terepen végzett munka veszélyeire hívja fel a figyelmet, és a látványosság érdekében még egy E-512-est sem sajnáltak felborítani.

A baj a film szerint egy merészebb forduló után következik be, a feje tetejére állt kombájnból látványos csörrenéssel törnek ki az üvegek, az ürítőcsiga viszont szépen megóvja a gépet a további bukfencezéstől.(Fotó: MDW/Fortschritt traktor és kombájn tulajdonosok oldala/Facebook)

Címkék: kombájn, fortschritt, magyarország, baleset, borulás, video, munkavédelem, veszély
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkoztak a CLAAS kistraktorok a XXXI. Alföldi ...

31. alkalommal került megrendezésre az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, Hódmezővásárhelyen. Az ...