TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Se magyar cukor, se Herriau: nosztalgiázás egy nyúlánk cukorrépa-betakarító gépről

Se magyar cukor, se Herriau: nosztalgiázás egy nyúlánk cukorrépa-betakarító gépről

Gépesítés - 2023.03.23

A 2000-es évek elején sorra zártak be a magyarországi cukorgyárak, és ez a folyamat éppen egybeesett a hajdani legendás Herriau önjáró cukorrépa-betakarítógépek eltűnésével.

A cukor és a só története az emberiség életében számtalan hasonlóságot mutat. Eleinte mindegyik a királyi, nemesi udvarok drága ritkaságának számított, idővel aztán alapvető élelmiszeripari és háztartási alapanyagokká váltak.

A kristálycukor napjainkra ismét felértékelődött valamelyest idehaza, hiszen ársapkás termékként néhány hétig még vadászni kell rá a boltokban. Gyártása jelentős múltra tekint vissza Magyarországon, és a mi klímánkon a cukorrépából való kinyerése honosodott meg. Hihetetlen, de bő két évszázad alatt összesen 122 cukorgyár működött hazánk területén, ám ebből most csak a kaposvári termel – az osztrák Agrana tulajdonlása mellett.

A helyzet a 2004-es uniós csatlakozásunk után vett gyökeres fordulatot. A rendszerváltás előtt még 12 cukorgyár működött Magyarországon, az EU-s termeléscsökkentési célok következtében azonban sorra bezártak, 2004-ben Hatvanban, 2006-ban Kabán, aztán Szolnokon, Szerencsen, és sorra a többi.A fénykorban a cukorgyárak rengeteg embernek nyújtottak megélhetést. Közvetlen környezetükben a termelőszövetkezetek nagy volumenben termesztettek cukorrépát, amelynek természetesen a betakarítását is meg kellett oldani, mégpedig gépesítve. Így bukkantak fel a legkisebb falvakban is a francia Herriau önjáró cukorrépa-betakarítógépek, amelyekről a GÉPmax írt nosztalgikus visszatekintő cikket.

A gyártó rengeteg gépe dolgozott hajdan Franciaország északi részén, de rengeteg ilyen nyúlánk masina eljutott hozzánk is. A Herriau ma már szintén nem létezik, az ötvenes években indult története a 2000-es évek elején ért véget.

Magyarországra a hatvanas évek legvégén jutottak el, és kétmenetes technológiát képviseltek, a fejezéstől és kiszedéstől a tisztításig és rakodásig mindent elvégeztek. A hajtás eleinte a Renault-tól származott, aztán ezt hathengeres Rába-Man motorokkal próbálták minél nagyobb számban kiváltani, és ez a lépés a masinák rohamos hazai elterjedéséhez vezetett.

További részletek ITT. KATT!

Címkék: cukorrépa, betakarítás, magyarország, nosztalgia, francia, herriau, cukorgyár, bezárás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Pályázati aktualitások a mezőgazdaságban

2023. október 31-én jelent meg a KAP Stratégiai Terv Vidékfejlesztési pályázati menetrend. Ez egy útmutató arra ...