A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Terragro Klima febr
Zöld Zetor született, amikor a cseh gyártó házasságra lépett a John Deere-rel

Zöld Zetor született, amikor a cseh gyártó házasságra lépett a John Deere-rel

Gépesítés - 2023.03.18

Érdekes öszvér traktorok találhatók Lengyelországban, ahol a gazdák ma is szívesen vásárolják a Zetor és a John Deere együttműködésében az 1990-es években született erőgépeket.

Zöld Zetor született, amikor a cseh gyártó házasságra lépett a John Deere-rel


Az amerikai John Deere óriásvállalatnak volt egy olyan időszaka, amikor a cseh Zetorral lépett együttműködésre. Így jelentek meg az 1990-es években például Dél-Amerikában azok a zöld-sárga traktorok, amelyeken a John Deere márkanév díszelgett, ám egyértelműen a cseh gyártó készítette őket.

Ez nem volt szokatlan eljárás, az amerikaiak kooperáltak a francia Renault-val, valamint az olasz Carraróval és Goldonival is, aztán rátaláltak a Zetorra, hogy olcsóbb, de jó minőségű erőgépeket kínáljanak a feltörekvő piacok számára. Így született meg tehát a John Deere 2000-es sorozat, amelynek háromhengeres, 3,9 literes motorjai a 49–106 LE-s teljesítménytartományt ölelték át.

A zöld Zetorokból mintegy 6500 darab készült, és néhány még Kelet-Európába is eljutott belőlük. A farmer.pl nevű lengyel szaklap Lublin környékén talált rá egyre, amely igen jó állapotnak örvend, így természetesen ma is használják. A hivatalos neve John Deere 2300, de Zetor 6340-esnek is mondhatjuk. Alig különbözött az eredeti cseh géptől, amerikai fülkét kapott, illetve némileg módosított hidraulikát.Ahol a John Deere megjelent az öszvér masinákkal, onnan a Zetornak ki kellett vonulnia. Sokat nem vesztettek vele, mert Latin-Amerika, Dél-Afrika vagy Ausztrália, illetve Spanyolország és Portugália amúgy sem voltak nagy piacaik. Lengyelországban viszont mindig is a Top5-ben szerepelt, ma is népszerű, ezért nem csoda, hogy náluk is megjelent néhány a zöld változatból, elsősorban az Ibériai-félszigetről behozva.

A lengyel gazdák főleg azért kedvelik, mert a John Deere/Zetor valamivel magasabb műszaki színvonalat képvisel, a kabinja pedig csendesebb, kényelmesebb. A gép homlokrakodóval is felszerelhető, ez bővíti a használati lehetőségeket.(Fotó: Tomasz Kuchta/farmer.pl)


Címkék: zetor, john deere, együttműködés, dél-amerika, lengyel, piac, traktor

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...