TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Kicselezik az oroszok a nyugati szigorításokat, a Rostselmash is új piacokra lelt

Kicselezik az oroszok a nyugati szigorításokat, a Rostselmash is új piacokra lelt

Gépesítés - 2023.03.06

Nyugat-Európa és Észak-Amerika alighanem hosszú időre elveszett az orosz mezőgépgyártók számára, amelyek új piacokat bevonva próbálnak talpon maradni.

Nem hittük volna tavaly ilyenkor, de egy év elteltével még mindig, változatlan hevességgel folyik az orosz-ukrán háború a szomszédunkban. A harcok már több százezer emberéletet követeltek, és persze a gazdasági kár is példátlanul jelentős.

A globális piacon ráadásul néha kacifántos helyzetet teremt a fegyveres konfliktus, a kanadai Buhler Industries például igen kellemetlen harapófogóba került az invázió megindítását követően. A patinás vállalatba ugyanis még 2007-ben vásárolta be magát az orosz Rostselmash, amely mára 97 százalékos tulajdonossá vált. Miközben Kanada NATO-tagállam, Oroszországot nyugati szankciók sújtják, ettől pedig a Buhler „skizofrén” helyzetbe került.

A kanadai cég – amely a Versatile traktormárkáról ismert leginkább – rögtön a harcok megkezdése után elhatárolódott az ukrajnai inváziótól, ez azonban nem sokat segített rajta, hiszen az anyacég Rostselmasht egyre komolyabban érintették a szigorítások.

Kicselezik az oroszok a nyugati szigorításokat, a Rostselmash is új piacokra lelt

Fotók: Versatile/Rostselmash

Mára azonban az orosz óriásvállalat összekapta magát, és március elején már arról adhatott hírt, hogy a gyártást 90–95 százalékban képesek Oroszországban megoldani. A legfőbb termékeknek számító traktorok és kombájnok alkatrészeinek 75–80 százaléka már odahaza, illetve „baráti” államokban készül, így a bizonyos modelleknél tavaly előfordult, másfél-két hónapos termelési szünet a reményeik szerint idén nem fog megismétlődni.

„Az alkatrészek 20 százaléka esetében kellett másik gyártási megoldást találunk, ez közel 3500 komponenst jelent. De találtunk új előállítókat Oroszországban, illetve az ázsiai régióban, vagy pedig egyszerűen mi magunk kezdtük meg a szóban forgó alkatrészek gyártását”

– nyilatkozta a Rostselmash egyik vezetője. Azt is elárulta, hogy az elvesztett nyugati piacokat Afrikában próbálják pótolni. Egyiptom megfelelő partnernek ígérkezik, miközben a törökországi és kínai forgalmazás is zavartalan, tehát két óriási piacot sikerült megtartaniuk.

Így kell felszántani 1000 hektárt 2 hét alatt:Címkék: orosz, ukrán, háború, szigorítás, rostselmash, versatile
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva a fenntartható védelmet kereső gazdák számára ...

A növénytermesztők sikere nagyban függhet a vetőmagok megfelelő, hatékony védelmétől már a vetés pillanatában. ...