A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Nagyot ugrott 2022-ben az Amazone

Nagyot ugrott 2022-ben az Amazone

Gépesítés - 2023.01.15

A világszerte elismert vállalat új termékekkel törne még magasabbra

Nagyot ugrott 2022-ben az Amazone


Jó évet zár idén a német Amazone és vele együtt a magyarországi képviselete, amely 2022-ben nem is számított ekkora előrelépésre, hiszen jócskán túlszárnyalta előzetes várakozásait. Ez derült ki a cég évzáró rendezvényén, amelyre novemberben került sor a debreceni központban.

Az 1883-ban alapított Amazone-t a mezőgépgyártó vállalat exportmenedzsere, Josef Hirtler mutatta be a gazdáknak, illetve a sajtó megjelent munkatársainak. A 2000 alkalmazottat foglalkoztató hasbergeni gyártócég a termékei 80 százalékát exportra értékesíti, a fennmaradó részt pedig Németországban, ahol a DLG és az Agrarheute felmérése szerint is a legismertebb és legmegbízhatóbb agrármárkák közé tartozik. Forgalma a 2020-as 537 millió euróról tavaly 655 millióra emelkedett, ami 22 százalékos növekedést jelent.

A debreceni székhelyű Amazonen-Werke Kft., vagyis a hazai leányvállalat 2007-ben jött létre, és másfél évtized alatt nagy utat járt be. A 2022-es esztendőre 4,8 milliárd forintos forgalmat terveztek, ám ezt sikerült jócskán felülteljesíteniük (jórészt a pályázatoknak köszönhetően), hiszen meg fogja haladni a 7,2 milliárd forintot, és ebből az alkatrészforgalom közel 350 millió forintot tesz ki – tudtuk meg Kovács Tamás ügyvezetőtől.

Az Amazone a közelmúltban elindította használtgép-kereskedését is, legfőképpen Európára koncentrálva, de erőteljesen fejlesztik a szerviz és alkatrész üzletágakat is, Debrecenben például bővíteni fogják a raktárt, ami szintén azt jelzi, hogy a német vállalat számára a vevőszolgálat és ügyfél-elégedettség kiemelt fontosságú.

A rendezvényről természetesen az újdonságok sem maradhattak el, ezek közé tartozik a 6 és 7 méteres munkaszélességben kapható, 6 gerendelyes Cobra 2TX vontatott sekély kultivátor is, amelynek a pontos beállítása a traktorfülkéből elvégezhető. A hidraulikus mélységállításért felelős elemek közt összekötő rúd található, a tömörítő henger (amely egyébként el is hagyható, vagy kettős pálcás elmunkálóval helyettesíthető) pedig paralelogrammával kapcsolódik, így dupla tömörítő henger esetén is egységes talajnyomás biztosítható. A munkagép 4–13 cm közötti sekély és közepesen mély művelésre alkalmas. A nagyméretű (380/55-17), offset elrendezésű támasztókerekek a kapaszekció hátsó felében kaptak helyet.

A nagy átfedéssel dolgozó lúdtalp alakú kapák (45 vagy 53 db) sekély munkavégzésnél is teljes felületű vágást végeznek. Elérhetők keskeny kapák is, illetve mindkét változatból HD (hosszabb élettartamú) verziók. Az elöl futó késhenger gondozásmentes csapágyazással rendelkezik, az edzett acélból készült kések megfordíthatók. Opcióként Crushboard simító is kérhető.

Az Amazone-nak már eddig is volt saját ekeszériája, a 2–6 fejes függesztett váltvaforgató Cayros, ám most két új családdal rukkolt elő. A Teres 300-as (szintén függesztett váltvaforgató) ekéket Mosonmagyaróváron gyártják, mégpedig 4–6 ekefejes kivitelben, a 290 LE-s traktorosztályig. Egy jól átgondolt, profi munkagépről van szó, amelynél az első ekefej állítása hidraulikusan, fokozatmentesen történik. Az AutoAdapt állandó felfekvő nyomást biztosít, ezáltal nincs oldalra húzás. Nemcsak hátsó, de oldalsó támkerék is választható az ekéhez, így a tábla széle is kiszántható vele.

Az eltérő talajtípusokhoz többféle kormánylemezzel kapható. A saját szabadalmú SpeedBlade ekefej növelt méretű kormánylemez-előrésszel és speciális edzési eljárással készül, ami nagyobb sebességet enged meg, kisebb kopás mellett.

A SmartTurn gerendelyfordító munkahenger gyors és anyagkímélő forgatást tesz lehetővé nagy munkaszélességeknél is.

Az integrált csapágyakkal rendelkező ProtectShaft függesztőtengely a fordulókban jelentkező lökések csillapítását végzi.

A SmartCenter révén a fontos funkciók elöl, könnyen hozzáférhetők. Az ekefejosztás 100 cm, a gerendelymagasság 80 vagy 85 cm, maga a gerendely 150×150×8,8 mm keresztmetszetű.

A Tyrok 400 félig függesztett váltvaforgató eke már sokkal robusztusabb, így akár 400 LE-s traktorokhoz is kiváló választás. A 6–9 ekefejes munkagép szintén hidraulikus első ekefejállítással rendelkezik, valamint többféle kormánylemezzel az eltérő talajtípusokra.

Az ekefejosztás 100 cm, a gerendelymagasság 80 vagy 85 cm, ugyanakkor a gerendely itt már 200×150×10 mm keresztmetszetű. Mivel állított téglalap alakú, nem hajlik meg. A torony megfordítható, ezáltal hosszabbá vagy rövidebbé válhat a traktor–munkagép kapcsolat, ami a nagyobb kerekű traktoroknál érdekes.

Az AutoAdapt és SmartTurn itt is rendelkezésre áll, akárcsak a SpeedBlade ekefej, valamint a SmartCenter, amellyel a vonóerő-növelés is állítható.

           

Az Amazone termékkínálatának Achilles-sarkát egy ideig a szemenkénti vetőgépek jelentették, a függesztett Precea 4 évvel ezelőtti érkezésével azonban ez a gond is megoldódott. A gazdák egy gyors, precíz, felhasználóbarát vetőgéphez jutottak hozzá, amely jelenleg 3–6 méteres munkaszélességben érhető el, 4–12 sor (55 vagy 70 literes) vetőegységgel, valamint 950 és 1250 literes műtrágyatartállyal. Pneumatikus vetőgépek terén a Primera DMC direktvető gépet kínálja a gyártó, 3–12 méteres munkaszélességgel, illetve 4200-tól 13 ezer literig terjedő tartálytérfogattal.

A vontatott permetezőgépek terén az Amazone egyre komolyabb piaci részesedéssel bír, ezen a téren az UX 11201-es modell (11 200 literes tartály, 24–42 méteres szórókeret) és az UX Super (4200–8600 literes tartály, 21–42 méteres keret) szerepelnek a kínálatban. A BASF és Bosch cégekkel közös fejlesztésnek számító SmartSprayer rendszer jelenleg tesztelés alatt áll, ám máris ígéretes eredményeket mutat, hiszen 50-70 százalékos permetszermegtakarítás érhető el általa. A 25 cm-es fúvókatávolság, valamint a ContourControl és a SwingStop révén pontosan célzott kijuttatásra képes, és a szórókeretre szerelt érzékelő a gyomokat akár éjszaka is felismeri.

A Pantera 4504 önjáró permetezőgépek közül egy még a debreceni előadásra is bekukkantott, így a gazdák testközelből szemlélhették meg a 4500 literes tartállyal és 21–42 méteres kerettel ellátott masinát. Létezik H, W és HW verziója is, amelynél a H a hasmagasság-állítást jelöli (akár 170 cm-ig emelhető), míg a W a nyomtávállítást (2,25–3 méter között).

Meg kell említenünk még az EasyCheck műtrágyaszóró applikációt, amely egy digitális, mobil ellenőrző állomás a keresztirányú eloszlás egyszerű optimalizálásához. Ez csupán 16 könnyű, gumiból készült ellenőrző szőnyegből áll, amelyeket a művelőút mellé kell kihelyezni. A rajtuk felfogott műtrágyát kell okostelefonnal lefényképezni, és ezután az EasyCheck alkalmazás már automatikusan összehasonlítja, hogy mennyi műtrágyát fogtak fel egyenként a szőnyegek, és az egyes sorok eredményeit egymáshoz viszonyítja.

Az Amazone ezenfelül is számtalan applikációt és szoftvert kínál a különböző adatgyűjtésekhez és adatfeldolgozásokhoz, ezek a precíziós gazdálkodást segítik. A myAMAZONE digitális ügyfélportál ingyenes szolgáltatásokkal áll a gazdálkodók rendelkezésére, akiknek csak regisztrálniuk kell a gépüket ezek igénybevételéhez. A gyártói segítség hozzájárul a gépek jobb, okosabb üzemeltetéséhez, ráadásul a regisztrálók 1 év pluszgaranciát kapnak.

Szintén a jövőbe mutató fejlemény, hogy az Amazone beszállt az AgXeed autonóm traktorok fejlesztésébe. Az önvezető gépek platformjai ideálisan illeszkednek a gyártó termékpalettájához, így a partnerek kölcsönösen profitálnak az együttműködésből.


Címkék: amazone, easycheck, cobra, tyrok, pantera

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...