TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
A termést is elemzi az autonóm traktor

A termést is elemzi az autonóm traktor

Gépesítés - 2022.12.11

A Monarch Tractor nevű startup cég MK-V típusú traktora mesterséges intelligenciát alkalmaz. A gépet az nVidia chipgyártó hat Jetson Edge mesterséges intelligencia moduljával szerelték fel.

A Monarch Tractor nevű startup cég MK-V típusú traktora mesterséges intelligenciát alkalmaz. A gépet az nVidia chipgyártó hat Jetson Edge mesterséges intelligencia moduljával szerelték fel. A jármű önállóan, elektromos hajtással halad a szántóföldeken és elemzi a betakarítást. Az MK-V a remények szerint megoldhatja az Amerikai Egyesült Államokban a traktorvezetők hiányának problematikáját is.

A kaliforniai Livermore-ban működő Monarch Tractor gépe képes önmagát irányítani, adatokat gyűjteni és elemezni. A jármű a szántóföldeken való végigguruláshoz kamerákra támaszkodik, tehát akkor is képes közlekedni, ha nincs GPS-jel. Az MK-V-t két 3D- és hat hagyományos kamerával van szerelték fel. Természetesen eszközöket is lehet csatlakoztatni a traktorhoz.

Lehetőség van arra, hogy egy személy több gépet is vezéreljen. Az előre beállított feladatokat anélkül is el lehet végezni, hogy valaki irányítaná a járművet. A startup a szoftver, mint szolgáltatás modellre épít és ennek a modellnek a részeként különböző funkciókat kínál, amelyek az MK-V-vel együtt használhatók. Az utóbbiak közé tartozik például az emberek felismerése, amire a kamerákat használják. A gép figyelmeztetéseket is küldhet, ha nem ismer fel valamit az útjában, vagy ha az akkumulátor töltöttségi szintje túl alacsony. Képfeldolgozó programokat is lehet használni a mezőgazdasági feladatok javítására. A jármű képes a termésadatok gyűjtésére és elemzésére, valamint más munkagépek adatainak felhasználására, de ezeknek érzékelőkkel és képfeldolgozási képességekkel kell rendelkezniük.

A traktort úgy tervezték, hogy csökkentse a dízelkibocsátást és energiaköltségeket takarítson meg. Az első hat MK-V-t az amerikai Constellation Brands bortermelő és sörimportőr társaság kapja, ezeket a szőlőültetvényekre optimalizálták. A Monarch Tractor 2021 nyarán egy szőlőültetvényen végzett tesztet. Kimutatták, hogy egy normál géphez képest az új modell segítségével évente 2600 dollár energiaköltséget lehet megtakarítani. A közelmúltban a startup megállapodást kötött a tajvani székhelyű Hon Hai Precision Industryvel (Foxconn Technology Group) az MK-V és az abban használt akkumulátor gyártásáról. ;t=1s
Forrás: SG.hu

Címkék: autonóm traktor, termés, mk-v, monarch tractor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Őszi alapművelés Lemken-eszközökkel

A kiváló minőségben elvégzett talajmunkák erős alapot biztosítanak a következő évi termésnek