TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Párizsban parádézott a New Holland, tengernyi újdonsággal jelentkezett a SIMA kiállításon

Párizsban parádézott a New Holland, tengernyi újdonsággal jelentkezett a SIMA kiállításon

Gépesítés - 2022.11.14

Az agrárium egyik világméretű ünnepe a párizsi SIMA szakkiállítás, amelyre a New Holland is számos új termék bemutatóját időzítette. A traktorok és bálázógépek terén egészen izgalmas hírekkel szolgáltak.

Az 1922 óta több-kevesebb rendszerességgel megtartott párizsi SIMA kiállítás a globális mezőgazdaság egyik legfontosabb szakrendezvénye. A centenáriumi eseményre november 6–10. között került sor, és erre a CNH Industrial csoporthoz tartozó New Holland is rengeteg újdonsággal készült. Franciaországban ünnepelték a 20 éve piacra dobott CX kombájncsaládot is, amely az elmúlt két évtizedben folyamatos fejlesztéseken esett át, nem véletlenül értékesítettek belőle eddig több mint 20 ezer darabot világszerte. Mostantól a vadonatúj FD2 FlexDraper vágóasztallal is elérhető, amely elképesztő kapacitással és rugalmassággal, valamint kiemelkedő talajkövetéssel jellemezhető.

A New Holland a 2022-es SIMA kiállítás zsűrijétől két innovációs díjban is részesült. Bronzéremmel jutalmazták a Grain Cam mobilos applikációt, amely egyszerűen és pontosan kalkulálja a szántóföldön elszenvedett szemveszteséget, ezáltal segítséget nyújt a kombájn minél hatékonyabb beállításához. Minimalizálni lehet általa a törtszemeket és szennyező anyagokat, ami elengedhetetlen feltétele a gazdaságos termelésnek és betakarításnak. A New Holland szintén bronzérmet kapott a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért tett erőfeszítéseiért. 2021-ben beruházott a Bennamann angol start-up cégbe, amely a metángáz előállításának és tárolásának folyamatát próbálja megújítani. Ez szolgál üzemanyagként az ugyancsak tavaly kereskedelmi forgalomba került T6.180 ElectroCommand Methane Power traktornál, amely fontos lépést jelent az alternatív üzemanyagok mezőgazdaságban való elterjesztésében.

A fenntarthatóság jegyében fejlesztették ki a T6.180 Methane Power Dynamic Command traktort is. A névadó itt a 24×24-es Dynamic Command csoport PowerShift-váltó, amely révén minden korábbinál nagyobb hatékonyság, ezáltal pedig csökkentett szén-dioxid-kibocsátás érhető el. Az erőgép 2,6 méteres tengelytávval és 10,5 tonnás tömeggel rendelkezik, a meghajtásról pedig a jól bevált, hathengeres NEF természetes gázüzemű motor gondoskodik. A gyártó szerint akár 9 százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető vele a „klasszikus” T6.180 Methane Power traktorhoz képest.

Párizsban parádézott a New Holland, tengernyi újdonsággal jelentkezett a SIMA kiállításon

A SIMA nagy dobásának számított a New Holland vezető nélküli T8-as traktorának bemutatása, amelyet az AgrárUnió is végigkísérhetett egy online sajtókonferencia keretében, a márka hivatalos hazai importőrének számító AGROTEC Magyarország Kft. jóvoltából. A humán kezelő nélküli erőgépet Raven Autonomy technológiával szerelték fel, amely magában foglalja az OMNiDRIVE rendszert is – ez teszi lehetővé, hogy a kombájnkezelő a fülkéből felügyelje és működtesse a vezető nélküli pótkocsis traktort, végrehajtva a menet közbeni átrakodást.

Párizsban parádézott a New Holland, tengernyi újdonsággal jelentkezett a SIMA kiállításon

Új zászlóshajót kapott a New Holland hosszú tengelytávú T7 traktorcsaládja, a T7.300-as modell PLM Intelligence rendszerrel van felszerelve. Ez úgy segíti a kezelő munkáját, hogy azt az egyes gépekbe való átszálláskor ugyanaz a logikai elrendezés fogadja, és könnyen hozzáférjen az adatokhoz a munka hatékonyabb elvégzéséhez. A T7.300 traktor 6,7 literes, hathengeres FPT motorral működik, amely 280 LE maximális teljesítményt biztosít, a TLT-vel végzett munkákhoz és vontatáshoz pedig 300 LE áll rendelkezésre. Az erőforrás High e-SCR kipufogógáz-utánkezelő rendszer segítségével teljesíti a Stage V emissziós normákat. Az üzemanyagtank kapacitását 18 százalékkal növelték, a szervizidőt pedig 50 százalékkal megnyújtották a még hosszabb folyamatos munkavégzés érdekében. Az új modellt a New Holland népszerű Auto Command fokozatmentes váltójával szerelték fel. A kezelő maximális kényelméről a Horizon Ultra fülke gondoskodik, amely a piacon a legcsendesebbnek számít (66 dBA). A Comfort Ride rugózott kabin a gépkezelőt érő rázkódást a töredékére csökkenti.

Párizsban parádézott a New Holland, tengernyi újdonsággal jelentkezett a SIMA kiállításon

A New Holland kisebb kategóriájában is van újdonság, mégpedig a T5S traktorcsalád, amely egy 90, illetve 100 LE-s modellt foglal magában. A középméretű mindenesek 12×12-es vagy 20×20-as, teljesen mechanikus, illetve powershuttle váltóval érhetők el. A könnyen kezelhető, robusztus erőgépek tengelytávja 2,35 méter, a tömegük 4 tonna, így az állattartásban és növénytermesztésben is hasznos kisegítők lehetnek, különösen azért, mert előre és hátra is szinte bármilyen munkaeszköz rájuk szerelhető. A meghajtásról négyhengeres, 3,6 literes, Stage V emissziós szintű motor gondoskodik, amely már 1900-as fordulatszámnál leadja a maximális teljesítményt, míg a nagyobbik változat (T5.100S) a 450 Nm-es maximális nyomatékot már 1300-as fordulatszámnál biztosítja. Alighanem sokaknak vonzó lehet, hogy a kötelező szervizt 600 üzemóra után kell csupán elvégezni. A hidraulikaszivattyú teljesítménye 82 l/min, a hátsó emelési kapacitás 4,4 tonna. Az új, tágas, négyoszlopos fülke csaknem teljesen körkörös (320 fokos) kilátást biztosít.

Párizsban parádézott a New Holland, tengernyi újdonsággal jelentkezett a SIMA kiállításon

A gyártó felfrissítette a T4 F/N/V és TK4 ültetvénytraktorait is. Az előbbiek VisionView fülkéje csendesebb munkakörnyezetet (71 dBA), ugyanakkor nagyobb biztonságot és jobb kilátást garantál. Az FPT motor már 1300-as fordulatnál leadja az 518 Nm maximális nyomatékot. A TK4-es lánctalpas erőgép pedig erősebb, Stage V emissziós szintű motort kapott (85–109 LE), és az újításai, műszaki megoldásai miatt kategóriájában az Év traktora díjat szerezte meg a SIMA kiállításon.

Párizsban parádézott a New Holland, tengernyi újdonsággal jelentkezett a SIMA kiállításon

Ki kell még emelnünk a BigBaler 1270 Plus Density szögletes bálázót, illetve a prémium kategóriát képviselő Pro-Belt körbálázót is. A szögletes bálázó megerősített és felfrissített komponenseket kapott, amelyek által 10 százalékkal nagyobb tömörségű, 120×70 centiméteres végtermékek készítésére alkalmas. Természetesen a 1270 Plus Density is megkapta a díjnyertes LoopMaster kötözőrendszert, mint a korábbi BigBaler modellek. A változókamrás Pro-Belt körbálázó terménytől függetlenül kiváló formájú és kiemelkedő tömörségű bálákat állít elő, és a bérmunkát végzők, valamint a nagygazdaságok számára is ideális választás lehet. Az 520 mm átmérőjű, strapabíró rotor, illetve az eltömődésgátló (Drop Floor) rendszer segít maximalizálni a termelékenységet, amely óránként akár 30 tonnás kapacitást jelent.

Párizsban parádézott a New Holland, tengernyi újdonsággal jelentkezett a SIMA kiállításon

Végezetül szót kell ejtenünk a CNH Industrialhoz tartozó AGXTEND és a svájci ZASSO által közösen kifejlesztett XPower XPR koncepcióról is, amely lényegében egy elektromos gyomszabályozó megoldás kapásnövények részére. A vegyszermentes eljárás akár 3,7 méteres munkaszélességig alkalmazható, és mivel a beavatkozás során a gyomok gyökérzetéig lehatolnak, így a hosszan tartó hatás is garantált. A XPR jövőre még szántóföldi tesztelésen vesz részt, így a piacon a 2024-es szezonban válik elérhetővé.

Címkék: sima, new holland, újdonságok, traktor, bálázógép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Európai cirokkongresszus: 2025, Magyarország

Magyarországon rendezik 2025 szeptemberében a negyedik európai cirokkongresszust – adta hírül honlapján a ...