TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Kicsiben nagy! – Weidemann teleszkópos rakodógépek Nagykökényesen

Kicsiben nagy! – Weidemann teleszkópos rakodógépek Nagykökényesen

Gépesítés - 2022.11.14

Szűk a hely, nem férne be egy átlagos méretű rakodógép, de teljes értékű munkát szeretnénk. A megoldás egy pöttöm Weidemann, amelyik mindent tud, komoly teljesítményű, precíz és strapabíró.

Betoppanva, körülnézve a Heréd-Nagykökényesi Mezőgazdasági Szövetkezet telephelyén, pozitív az első benyomásom. Nem mintha modern épületeket és csupa korszerű gépet látnék, egy téeszközpontra hasonlít a miliő, vannak egyszerűbb feladatokra verhetetlen gazdaságosságú MTZ-k, és üzemképes egy harminc év körüli Fiat traktor is. Mindez azt súgja nekem, hogy nem a csillogásra költenek, hanem józan szempontok alapján döntenek. Persze azért a géppark gerincét korszerű John Deere erőgépek, kombájnok, önjáró és vontatott permetezőgépek adják, a régi és az új technika optimális mixét sejtem.

Megerősít beszélgetésem az őshonos herédi, 37 éves Tóth Zoltán műszaki vezetővel, aki Gödöllőn diplomázott gépészmérnökként, három gyereket nevel, és a mindennapi munka után gyalogtúrázással, autós utazásokkal – szenvedélyes vezető, jól ismeri és becsüli a legújabb gépjárműtechnikai fejlesztéseket – regenerálja magát. Mit szól az idei súlyos aszályhoz? „Ahogy mi bánunk a természettel, úgy bánik ő is velünk!” – megszívlelni való gondolat! A talaj nedvességének megőrzésére célszerűen kombinálják a forgatásos és a forgatás nélküli művelést.

Kicsiben nagy! – Weidemann teleszkópos rakodógépek Nagykökényesen2019-ben vásárolták a T6027-est, de az állapota még mindig makulátlan

A Weidemann alapítója 50 éve kezdett el szűk helyhez adaptált gépeket fejleszteni.

Kicsiben nagy! – Weidemann teleszkópos rakodógépek NagykökényesenA Weidemann T4027-es gond nélkül befér a gabonatároló kapuján

A megismerkedés után ráterelem a szót riportom fő témájára, a Weidemann teleszkópos rakodógépekre. Több márka kínál ilyeneket hazánkban, miért pont ennél kötöttek ki? Mivel a 2013-as első vásárlásban Tóth Zoltán még nem játszott szerepet, a márkát hazánkban húsz éve képviselő Dairy Service Kft. szintén jelen levő mérnök-közgazdász márkamenedzsere, Bajnóczi Péter rukkol ki magyarázattal. Elsőnek azt kérdezem, hogy miben emelkedik ki a többi közül az észak-németországi üzem. Határozott a válasz: alapítója erősen kötődött a mezőgazdasághoz, az állattartáshoz, a régi, szűkös istállókban dolgozni képes, ügyes gépeket kezdett fejleszteni. Mivel akkoriban nem léteztek ilyen gépek, ötven éve létrehozta kicsiny méretű, de képességeiben nagyszerű típusválasztékát. Nagykökényesen is ez a szempont győzött!

Kicsiben nagy! – Weidemann teleszkópos rakodógépek NagykökényesenA T6027-es nagyobb méretű márkatársánál, és a gabona mozgatásában játszik fontos szerepet

Kiemelkedő teljesítmény, precíz munkavégzés, hosszú élettartam – ez a Weidemann.

További érv a márka mellett, hogy tudatosan igazítja gépeit az agresszív vegyi környezethez (trágya, trágyalé, permetezőszerek), az időjárási viszonyokhoz és a fokozottan megterhelő munka elviseléséhez. A legjobb minőségű szerkezeti anyagokat használják fel, az átlagosnál jobban megerősítik a teherhordó szerkezeti egységeket, egyszerű dukkózás helyett védik a gépeket porfestéssel védenek korrózió ellen, ennek megfelelően tartós minden.

A szövetkezetnél kicsi, alacsony volt a gabonatároló, szalaggal tárolták be, a kapun át sem fért volna John Deere rakodógépük, nemhogy dolgozni tudott volna odabent. Egyedül a Weidemann kínált alkalmas méretű gépet, 2,0 méter alatti magassággal és 1,55 méter szélességgel, valamint 4,5 méteres emelési magassággal, 1,2 tonna teherbírással – ilyen esetben szinte automatikus a döntés.

Kicsiben nagy! – Weidemann teleszkópos rakodógépek NagykökényesenHáromféle kormányzási mód és összkerékhajtás segíti a manőverezést

Tóth Zoltán elmondja, hogy régi Weidemann T4512 típust általános feladatokra használják, mindenre, amikor emelni kell valamit. Kerékcserék traktorokon, kombájnokon, szivattyú felszerelése lajtos kocsira, tárcsalapok mozgatása, mindenféle gépjavítás. Nagyon bevált, kis helyen fordul, háromféle kormányzási módjával (első, összkerék, oldalazó), összkerékhajtásával ügyesen mozog más gépek között és szűkös helyiségekben. A kezelőszervei finoman, precízen reagálnak, magam is kipróbáltam, úgy találtam, hogy a nappaliban fel lehetne akasztani vele a falra egy súlyosabb képet vagy lapos képernyőt…

Kicsiben nagy! – Weidemann teleszkópos rakodógépek NagykökényesenA kilencéves T4512-es esetében igaz a mondás, hogy kicsi a bors, de erős

A munka dandárja idején, közúti forgalomra levizsgáztatva, rendszámmal és előírt tartozékokkal kirobog a szövetkezet 2700 hektárnyi földterületének tíz kilométeres körben elhelyezkedő tábláira, hogy big-bag zsákokból töltsön fel vetőgépeket, műtrágyaszórókat. Profilos gumiabroncsaival nem akad el földutakon sem. Noha már kilencéves, mivel csak alkalmanként használják, nincs túl sok üzemóra benne, 4540-et mutat a műszerfali számláló. Látszik a gépen a használat, de tökéletesen fitt állapotban van.

Mivel jelentős a gazdaság búza-, árpa-, kukorica-, napraforgó- és olajretektermése, kellett a nagy mennyiségű szemes termény kezelésére, a kisöreg és a nagy teljesítményű John Deere teleszkópos rakodó mellé egy erősebb kiegészítő rakodógép. A Weidemann-nal szerzett jó tapasztalatok után nem is volt kérdés, milyen márkától válasszanak. A T6027-es mellett döntöttek, 2019-ben érkezett meg. Részt vesz a gabonarakás feltúrásában jó magasra (6 méterig), raktéri be- és kitárazásban, kamionba rakásban, ez utóbbi alkalmával összetúrja az anyagot, hogy nagyobbat meríthessen a John Deere, fokozza annak hatékonyságát. Noha nagyobb méretű márkatársánál, ez is ügyesen mozog kis helyeken, és lehet vele aprólékos, nagy pontosságot kívánó munkákat is végezni.

Mindkettő fülkéje ergonomikus, az alacsony építés jóvoltából könnyű beszállni. A régi gépben nincs légkondicionáló, de az újabbakban már van. Beszéltem a kezelőkkel, szeretnek a Weidemannokkal dolgozni. Ez nemcsak puszta szólamnak tűnt: csak rá kellett nézni a gabonaraktárban ügyködő ember arcára, látszott rajta az elégedettség és a jól végzett munka öröme.

Konklúzió: az elnyűhetetlenül robusztus Weidemann teleszkópos rakodógépek elvégzik egy méretesebb gyártmány munkáját, de beférnek oda is, ahová az nem. Egyszerűen kicsiben nagyok!

Kicsiben nagy! – Weidemann teleszkópos rakodógépek Nagykökényesen
Szerző: Karlovitz Kristóf

Címkék: rakodógép, weidemann, teleszkópos
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Becőritkító kártevők repcében – Védekezés a fénybogarak, ...

A repce a kártevők közismerten kedvelt célpontja, ezért termesztését a rovarkártétellel szembeni védekezések sora ...