TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A Lemken leleplezte a nagy titkot, így lesz az acélból eke

A Lemken leleplezte a nagy titkot, így lesz az acélból eke

Gépesítés - 2022.11.12

Hogyan gyárthat egy cég közel negyed évezrede ekét? A titok a megfelelő alapanyagban és a magas szintű gyártástechnológiában rejlik, ami kiváló végterméket eredményez.

A német Lemken neve Magyarországon is egyet jelent az ekével. A kék színre fújt eszközeiről ismert gyártót 1780-ban alapították, és az „ősatyának” számító Wilhelminus Lemken már akkor ekékkel látta el a környékbeli gazdákat. A márkának később köze lett a váltvaforgató eke kifejlesztéséhez is, vagyis aligha tud bárki is többet náluk erről a munkagépről.

De hogyan lesz az acélból eke? A Lemken most erről is fellebbentette a fátylat egy látványos videóban. Megtudhatjuk belőle, hogy mindennek a kiindulópontja a megfelelő alapanyag, az acélt németországi, illetve más nyugat-európai gyártóktól szerzik be, és több lépésben ellenőrzik a minőségét. Csak akkor használják fel a gyártásban, ha a kémiai összetétele megfelel a Lemken magas elvárásainak.

Természetesen az egyes alkatrészek előállításában is a prémium nívóra törekednek, hiszen csak olyan részegységekből lehet kiváló végterméket összeszerelni. Pontosan tudják, hogy nagyon könnyű elveszteni a vásárlók, gazdálkodók bizalmát, ezért nem köthetnek kompromisszumokat. A hevítés, formázás és visszahűtés során számtalan hibázásra adódik lehetőség, ezeket azonban mind el tudják kerülni a kiforrott gyártási folyamat eredményeként.

Az acél edzését lényegében ugyanazzal a technológiával végzik, amit az autógyártásban is használnak. Az alkatrészek így maximális keménységgel, ugyanakkor megfelelő rugalmassággal rendelkeznek. A szerszám nélkül, gyorsan cserélhető DuraMaxx ekefejek például akár 50 százalékkal hosszabb élettartammal rendelkeznek, elsősorban azért, mert sokkal keményebb acélból készülnek, mint a korábbiak, ráadásul az anyagot fúrás és lyukasztás sem gyengíti.

Még arra is ügyelnek, hogy a gyártórobot olyan irányba sorjázza a majdnem kész kormánylemezeket, ahogyan majd a föld is áramlik rajta, ettől még könnyebbé válik az eke húzása. Az előállítás során ezredmilliméteres pontosságára törekszenek. A festésnél szintén az autóiparban alkalmazott technológia köszön vissza. A jellegzetes kék akrilfesték az anyag pórusaiba is behatol, ettől válik igazán tartóssá. A festőtartályba akár egy 6 méteres váz is egyben belefér, tehát annak a megfelelő kezelése sem maradhat el.

Címkék: lemken, eke, gyártás, acél, duramaxx
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés, a napraforgó-termesztés növényvédelmi ...

Fontos szántóföldi növényünk a napraforgó, jelentősége egyaránt alapul a vetésterülete méretén, valamint azon, ...