TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Nagyobb erő és több intelligens megoldás a CLAAS LEXION kombájncsaládban

Nagyobb erő és több intelligens megoldás a CLAAS LEXION kombájncsaládban

Gépesítés - 2022.08.17

Megújult fülkével és nagyobb teljesítménnyel kínál új funkciókat a CEMOS kezelőtámogató automatikában a CLAAS LEXION.

Jelentős technológiai fejlesztést kap a három évvel ezelőtt bevezetett CLAAS LEXION kombájnsorozat. A 2023-as modellévtől kezdve az új LEXION 8600 típus egy erőteljes, 1700 mm széles cséplőszerkezetű hibrid gép formájában egészíti ki a palettát, amihez a szintén új LEXION 5500 MONTANA és LEXION 7700 MONTANA modellek is csatlakoznak. Emellett minden LEXION típus új fülkét kap, valamint bizonyos típusoknál nagyobb motorteljesítmény és megnövelt méretű magtartály is érkezik.

A CLAAS LEXION sorozatot 1995-ben történt első bemutatása óta a teljesítmény, hatékonyság és sokoldalúság mércéjének tekintik. Az APS SYNFLOW WALKER és APS SYNFLOW HYBRID cséplőrendszerrel szerelt új széria 2019 nyarán mutatkozott be, újra megerősítve a CLAAS úttörő szerepét a betakarítógépek gyártásában. Most pedig a négyes sorozatot tovább bővítik, miközben új funkciókkal és teljesítményparaméterekkel erősítik meg a csúcsteljesítményű betakarítógépek pozícióját.

Belépés a királykategóriába, az új LEXION 8600-as típussal

A 2023-as modellévtől kezdődően a CLAAS hibrid kombájnok szegmensében az új LEXION 8600 és LEXION 8600 TERRA TRAC típusok egészítik ki az Európában elérhető palettát. Az 1700 mm széles terményárammal és az 549 lóerő teljesítményű, nagy hatékonyságú és STAGE V normának megfelelő MAN D26 típusú, hathengeres, 12.4 liter lökettérfogatú motorral rendelkező gépeket közvetlenül az 1420 mm széles terményáramú LEXION 7700 típus fölé pozícionálja a gyártó. A DYNAMIC POWER funkciónak köszönhetően a motor teljesítménye automatikusan igazodik a munka során tapasztalt aktuális igényekhez. A többi LEXION modellben is elérhető megoldással 10% megtakarítás érhető el a fogyasztás terén részterhelésen, például rendre rakás során. Az Észak-Amerikában 2019-ben sikeresen debütáló LEXION 8600 remekül szerepelt az európai belsős teljesítménytesztek során 2021-ben és 2022-ben, ahol a kategóriájában páratlannak tekinthető hatékonyságot mutatott. Ehhez kiváló áteresztőképesség társult a széles cséplőszerkezetnek és a nagyteljesítményű tisztítórendszernek

köszönhetően. A LEXION 8600 magtartály kapacitása 12 500 liter, illetve 13 500 liter a LEXION 8600 TERRA TRAC esetében.

Nagyobb teljesítmény a LEXION 8800 és LEXION 8700 típusok számára

Ugyanezzel a lendülettel fejlődnek a LEXION 8800 és LEXION 8700 modellek is, melyek több motorlóerővel büszkélkedhetnek. A LEXION 8700 esetében ez 41 lóerőnyi plusznak köszönhetően 626 lóerős teljesítményt jelent, a LEXION 8800 esetében pedig 47 extra lóerővel érik el a 700 lóerős teljesítményt. A LEXION 8800 mostantól a 8900-as típusból ismert 16.2 literes, hathengeres MAN D42 erőforrást használja. A teljesítménynövekedés és az optimalizált nyomatékgörbék további erőtartalékot jelentenek a gépeknek, így a munkavégzés sebessége konstans marad még kivételesen nehéz betakarítási körülmények között is.

Nagyobb vezetőfülke, forgatható üléssel

lexion1

A CLAAS újgenerációs fülkét mutatott be TRION betakarítógépek 2021-es bevezetése során, melyek a következő szezonra már valamennyi LEXION kombájnban is elérhetők lesznek. Megkülönböztetett figyelmet érdemel többek között a tágas fej- és lábtér, valamint az opcionális bőrülés, ami 30 fokban forgatható mindkét irányban a mindig tökéletes üléshelyzet eléréséhez. Szintén kérhetőek a kényelmet növelő lábtartók. A szélesebb vezérlőfülke kivételes rálátást biztosít a vágóasztalra és annak környezetére, ami a nagyobb első és oldalsó szélvédőnek, valamint a vékonyabb A-oszlopoknak és a javított kialakítású tükröknek is köszönhető.

A 360 fokos szélvődómosó lapátja széles látószöget biztosít esős vagy poros körülmények között is. A 12 colos CEBIS terminál nagyfelbontású és magas kontrasztarányú HD kijelzője első osztályú olvashatóságot biztosít bármilyen fényviszonyok mellett, miközben 3 különállóan konfigurálható főképernyőt kínál a kezelőnek. A CEMOS DIALOG és CEMOS AUTOMATIC funkciók szintén teljeskörűen integráltak a terminálon. A vezérlés érintéssel vagy forgatható és megnyomható kezelőgombbal lehetséges. Emellett valamennyi cséplőrendszert és tisztítórendszert érintő beállítás könnyen elérhető közvetlen gombok segítségével a jobb oldalon található vezérlőpulton. A CEBIS terminál és a vezérlőpult egymástól függetlenül mozgatható a sofőr számára kényelmes pozícióba. A CMOTION multifunkciós menetkar segítségével a gépkezelő mindig kézben tarthatja a legfontosabb funkciókat, ráadásul akár 7 különálló beállítási lehetőség mentésére is van lehetőség rajta. Egy 30 literes hűtő, valamint a 360 fokos LED-csomag opcióként elérhető a fülkéhez, akárcsak a multimédia-csomag részét képző mélynyomó és állítható mikrofon.

Amennyiben a betakarítógép GPS PILOT funkcióval rendelkezik, akkor a CEMIS 1200 terminál a fülke jobb oldali részén helyezkedik el. Az automatikus kormányzás mellett a kijelző segítségével online

dokumentációra és munkautasítások küldésére is van lehetőség. A kijelző a CEBIS működési koncepcióját követi, ezért a gépkezelő könnyen elsajátíthatja a különböző funkciók használatát.

További komforttényező a DYNAMIC STEERING funkció, ami az ARION és AXION traktorokon és a JAGUAR önjáró szecskázókon évek óta elérhető. A feláras opció csökkenti a szükséges kormányfordulatok számát a táblavégi fordulók során, kényelmesebbé téve így a munkát.

Hatékony optimalizálás a terményáramban

Egy szegmensekre osztott oszlatódobot vezet be a CLAAS a LEXION 7000 és 8000 sorozatokon, annak érdekében, hogy a terményátadás a cséplőrendszer és a rotorok között még hatékonyabb legyen. Az új kialakítás, az oldalsó és középső terelőlemezekkel kombinálva még jobban elosztja a terményt a két rotor között. Ráadásul a töltőegységek megnövelt száma egyenletesebb terményáramlást eredményez, egyúttal csökkentve a dugulások lehetőségét sűrű szalma vagy extrém betakarítási körülmények esetén.

A 2023-as modellévtől a visszaforgató rendszer minden LEXION betakarítógépen egy „lassú töltés” funkcióval kiegészítve érkezik. Visszaforgatás során a visszaforgató hajtás egyetlen gombnyomással könnyen visszaállítható, így a termény lassabban és egyenletesebben indul meg újra a cséplőrendszer felé. Ezáltal a csúcsterhelések elkerülhetővé válnak a visszaforgatást követően.

Nagyobb magtartály és mozgatható surrantó minden modellhez

Valamennyi LEXION modell esetében növelte a magtartály kapacitását a CLAAS. A LEXION 6600 esetében mostantól opcionálisan elérhető a 11 000 literes tartály, valamint a LEXION 6700 esetében 12 500 literes, a LEXION 7600 esetében pedig 13 500 literes magtartály-térfogat érhető el. A LEXION 8800 típus opcionálisan 18 000 literes magtartállyal is választható, ami korában csak a 8900-as csúcsmodellben volt elérhető. Egyúttal 15 000 literes tartály lett elérhető a LEXION 8700 modellhez, míg a korábbi 12 500 és 13 500 literes opciók a LEXION 7700 típustól lefelé kezdődő típusokra kerültek.

Az ürítési folyamat még pontosabb irányításához a 330 és 420 mm átmérőjű ürítőcsigák egyaránt felszerelhetők mozgatható surrantóval. A jobban irányított kifolyás és a fokozatmentesen állítható ürítési szög a terménysugár pontos irányítását teszi lehetővé 60 cm távolságig. A surrantó a CMOTION menetkaron kiválasztható kedvencek funkcióval irányítható. A mozgatható surrantó egy beépített elzáróval is rendelkezik, így megelőzhető a magok kipergése.

Három új funkció a CEMOS kezelőtámogató rendszerben

A 2023-as modellévtől kezdődően három új funkcióval bővíti a CEMOS rendszert a CLAAS. Az új párbeszéd-alapú veszteségmérés a CEMOS DIALOG segítségével segít a méréshez használt szenzorok még pontosabb kalibrálásában. A CEMOS DIALOG lépésről lépésre végigvezeti a kezelőt a teljes kalibrálási folyamaton, megelőzve a mérési és beállítási hibákat. A kalibráláshoz bármilyen veszteségmérő-tálca használható.

A flottában való használathoz a CLAAS kibővíti a CEMOS funkciókat a CEMOS CONNECT segítségével. Az adó-vevő alapelvet követve a CEMOS beállítási-adatai átküldhetők egyik kombájnról akár több másik betakarítógépre is, de az adatok a TELEMATICS applikáció segítségével mobileszközön, például okostelefonon is mozgathatók. Így a sikeresen megtalált jó beállítások akár az egész flottára szétküldhetők igény szerint. A CEMOS CONNECT a 2023-as modellévtől érhető el valamennyi CEMOS funkcióval rendelkező LEXION és TRION betakarítógéphez.

A CEMOS AUTO HEADER szintén egy új funkció a LEXION és a TRION számára, mely teljesen automatikusan optimalizálja a vágóasztal mélységét, a motolla magasságát és vízszintes pozícióját a fülke tetejére szerelt FIELD SCANNER által mért terménymagasság függvényében. Emellett a szenzor az állomány sűrűségét is rögzíti a ferdefelhordó előtt. Ezáltal a gépkezelő teljes mértékben a CEBIS rendszerben leolvasható paraméterek és minőségmutatók követésére koncentrálhat, miközben a gép előtti állományt is figyelni tudja, illetve több figyelmet szentelhet a menet közbeni ürítési folyamatra. A FIELD SCANNER egy további tisztítási funkcióval is gazdagszik, ami kifejezetten extrém betakarítási körülmények során garantálja az állomány pontos lekövetését az automatikus kormányzás és a CEMOS AUTO HEADER funkció számára is.

lexion2

Két új Montana modell dőléskompenzációval

Az eddig elérhető LEXION és TRION típusok mellett a LEXION 5500 és LEXION 7700 szintén választható lesz MONTANA dőléskompenzációval szerelt kivitelben a 2023-as modellévtől kezdődően. Az ötládás szegmens 258 lóerős gépétől kezdődően a középkategóriás hibrid kategória 549 lóerős típusig a CLAAS mostantól 8 MONTANA típust kínál, páratlan palettát felvonultatva a lejtős területeken dolgozó gazdálkodók és bérvállalkozók számára. A hidraulikusan működő kiegyenlítés a kasztni mozgását teljes mértékben ellentételezi az oldalirányú lejtők esetében 18 fokig, a hosszanti lejtők esetében pedig 6 fokig. A POWER TRAC összkerékhajtással és az első tengelyen elektronikusan zárható differenciálművel, valamint az AUTO SLOPE funkcióval ellátott tisztítórendszer segítségével a hajtásrendszer és a tisztítás teljesítménye is jelentősen javul, a lejtőkhöz alkalmazkodó automatikus beállítások segítségével. 

Minden újdonság egyetlen gyorsan áttekinthető kivonatban:

  • Az új LEXION 8600 és 8600 TERRA TRAC kiegészíti az európai kínálatot.
  • Több motorlóerő és optimalizált nyomatékgörbe a LEXION 8700 és 8800 számára. A LEXION 8800 mostantól a 8900-as típus 16.2 literes MAN D42 erőforrásával érkezik.
  • A LEXION 5500 és 7700 a 2023-as modellévtől MONTANA kivitelben dőléskompenzációval is elérhető.
  • Szegmensekre osztott oszlatódob az APS SYNFLOW HYBRID cséplőrendszerhez (LEXION 7000 and 8000).
  • Optimalizált 18 000 literes magtartály és megnövelt magtartály-kapacitás a LEXION 6600,6700,7600 és 8700 modellekhez.
  • Mozgatható surrantóval szerelt ürítőcsiga a precíz ürítéshez, különösen gyors ürítésnél (180 liter/másodperc értékig.)
  • Új fülke tágas helykínálattal, optimalizált látótérrel és opcionális forgatható üléssel
  • új GPS PILOT a CEMIS 1200 terminállal az automatikus kormányzáshoz és online dokumentációhoz. Egyszerű kezelés a CEBIS rendszertől átvett logikának köszönhetően.
  • Opcionális CEMOS CONNECT funkció a flottában való használathoz és CEMOS AUTO HEADER funkció a VARIO vágóasztalok automatikus beállításához üzem közben.
Címkék: CLAAS kombájn, kombájn, CLAAS, Axiál Kft., Lexion, CEMOS, CLAAS LEXION
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja az 50/80 mm-es Marathon Edge kopóhegyet

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártója bemutatja az új Marathon Edge 50/80 mm-es ...