TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Örök vasak, mulandó szoftverek

Örök vasak, mulandó szoftverek

Gépesítés - 2022.06.17

Kérdéses, hogy a gyártók mennyi ideig vállalják a használt gépek informatikai frissítését.

Elgondolkodtató a mezőgazdasági gépek számítógépesítése, informatikai rendszerbe illesztése. Ennek nagyon sok előnye van, de vajon ugyanannyi ideig lesz használható egy-egy mikroprocesszor, érintőképernyő és a rajtuk futó szoftver, mint a traktor, kombájn „vas” része? Ki ad erre garanciát?

Első tapasztalataimat az ötvenes évek elején szereztem a mezőgazdaságban. A faluban, ahol nyaralgattam, a módosabb gazdák szekerét, ekéjét ló húzta, a többiekét tehénke. Még Hoffherr traktor sem volt arrafelé, amelynek összes elektromos berendezése szerény világításból állt, beindítani a lendkereket kézzel megforgatva kellett. Azóta nagyobbat változott az agrárium, mint a honfoglalástól addig tartó több mint ezer évben.

Egyszerű vezetni, bonyolult kezelni

Hol tartunk ma? A több száz lóerős, modern nagytraktor automatikusan szabályozott, egyenletes sebességgel halad a földterületen, műholdas navigáció irányítja centiméteres pontossággal, hogy egyetlen kultúrnövényt se taposson el, precízen, a sorok között húzza a kultivátort. Kezelője a klimatizált fülke légrugós ülésén, zenét hallgatva ül, ölbe tett kézzel, legfeljebb a táblavégi fordulóknál kell ügyeskednie. Így teljes figyelmét összpontosíthatja a traktor saját monitorára, illetve a GPS-ére és a munkagépére. Azokról mindent leolvashat: a motor fordulatszámát, a menetsebességet, az aktuális sebességfokozatot, látja munkájának előrehaladását a szántón, a vetőgép szakaszolását és sok egyebet. De nemcsak ő látja ezeket, hanem valós időben a gazdaság agronómusa, vezetője, tulajdonosa is a telefonján, irodai számítógépén. Ezenkívül online adatkapcsolattal a releváns információk a eljutnak a gépet gyártó céghez.

ovck min 

A modern traktorok, kombájnok vezetése gyerekjáték, minden automatizálva van, annál nagyobb szakértelem kell viszont a beállításokhoz
az érintőképernyőkön és a munkafolyamatok ellenőrzéséhez

Amikor autós újságíróból mezőgépes is lettem, kukoricát arattam, egy szuper kombájnnal. Büszkén húztam ki magam, hogy milyen jól megy! Mire mellettem a gazda: Minap ugyanilyen jól csinálta a hétéves kislányom! Hát ez az, egy ennyire automatizált gépnek nem a vezetése boszorkányság, hanem a sok-sok paraméter helyes beállítása az érintőképernyőn és a folyamat ellenőrzése ugyanott.

Természetes, hogy egy ilyen traktor, kombájn nagyon költséges, százmillió forint körül és felett kóstál. Tele van érzékelővel, kamerás megfigyelőrendszerrel, antennákkal, mikroszámítógépekkel, érintőképernyőkkel, kifinomult kezelőszervekkel (joystick), elektronikus utasításokat végrehajtó tempomattal, szervokormánnyal és az ezeket összekötő kábelekkel, sokpólusú csatlakozókkal. Szoftverei önmagukban is magas szintű szellemi termékek, különösen, ha mesterséges intelligenciát is plántáltak beléjük, de hálózatba kapcsolva már szinte egy élőlény idegrendszerével vetekednek.

ov2

Az automatizált gépnek nem a vezetése boszorkányság, hanem a sok-sok paraméter helyes beállítása az érintőképernyőn és a folyamat ellenőrzése.

Hét mérföldes léptekkel

Éppen ez ütött szöget a fejembe. Végigéltem a kezdetleges PC-k megjelenését, óriási fejlődését, az egyszerű, ma már butatelefonnak minősülő mobil betoppanását, majd az okostelefon diadalútját. Nagy újdonságok tűntek el nyomtalanul: eleinte zakózsebnyi floppyn hoztuk-vittük az adatokat, majd kisebben és pendrive-on, de ma már az online kapcsolat a menő, Bluetooth továbbítja az adatokat, és a „felhőben” tárolunk mindent. Oly gyorsan, hét mérföldes léptekkel halad az informatika, hogy sok az elnagyolt, hibás fejlesztés, de nem is ez a legnagyobb baj, hanem hogy nagyon gyorsan avulnak el, kopnak ki a használatból hardverek és szoftverek.

 ov4

Szédítő távlatokat nyitott meg az elektronika és az informatika, ugyanakkor kérdéseket vet fel, hogy mennyi lesz a mikroprocesszorok, monitorok, kábelcsatlakozások és szoftverek élettartama

Tessék mondani, kinek van tízéves okostelefonja? Szinte senkinek! Miért? Egyrészt mert mégiscsak egy zanzásított számítógépről van szó, amely érzékeny ütésre, leejtésre, vízre, másrészt és főképp az erkölcsi elavulás miatt. Egyre újabb funkciók jönnek be, válnak általánosan használttá, akinek kimarad egy ilyen, az lemarad. Bizonyos appok nagyobb számítástechnikai teljesítményt kívánnak a korábban elegendőnél. Aki annak idején két okostelefont vásárolt egyszerre, és az egyiket eltette biztonsági tartalékként a fiókba, kérdéses, hogy ma elővéve tudná-e jól használni.

Néhány tízezer forintos telefonnal ez még elviselhető, akár azt is mondhatjuk, hogy rendben van, hiszen lényegesen többet kapunk az áráért. De hogy áll ez az akár tíz nagyon rendes autó árába kerülő mezőgép esetében? Hány éves használatot tervezve vásárolja meg a gazdaság? Egy traktor, kombájn mechanikus része nagyon tartós lehet, vezettem ötvenéves Lanz Bulldogot, ősöreg Landinit, kiválóan működtek, és nem egy helyen látni matuzsálemi korú Fortschritt vagy CLAAS kombájnt. Persze már nem lenne gazdaságos ezekre alapozni, mert csekély a hatékonyságuk, csökkenhetne a terméshozam, tehát kifizetődik a modern technológia, technika. De biztosak lehetünk ebben a szeszélyes időjárás, járványos és háborús helyzet, gyors szabály- és árváltozások korában? Nem kell félni, hogy előbb adja fel a poros környezetben, mostoha viszonyok között dolgozó hardver, illetve váltja le új szoftver az eddigit, amikor még jól használható lenne maga a „vas”?

Ma egy modern gép karbantartása azzal kezdődik, hogy rácsatlakoztatják a laptopot a diagnosztikai aljzatra, lekérdezik a hibakódokat, betáplálják a szervizmunkákat, például az olajcserét. Enélkül egyszerűen letilthat a komputer, vége a dalnak, legalábbis a hivatalos szerviz kihívásáig. És mi lesz, ha egy gyártó bejelenti, hogy valamelyik gépe szoftverjét nem frissíti többé, talán mert a hardver nem alkalmas az új verzió futtatására? Lehet kivonni a munkából egy termelékenyen dolgozó gépet, amely még nem kereste meg az árát? Ha valósággá válik e borúlátó sejtés, befolyásolhatja a használt gépek piaci árát, nehezebb lesz eladni vagy az új árába beszámíttatni a végelgyengüléstől még messze álló idősebb masinát.

Kérdéseimre nem ismerem a választ, és ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül. Jó lenne, ha ennyi-annyi évig garantálnák gépeik informatikai üzemképességét a gyártók, szükség szerinti hardvercserével vagy szoftverfrissítéssel. Nagy értékű gép vásárlása előtt biztos rákérdeznék erre a megversenyeztetett forgalmazók területi képviselőjénél. Mindenkinek kívánom, hogy ne váljanak valóra balsejtelmeim!

Jó lenne, ha meghatározott ideig garantálnák gépeik informatikai üzemképességét a gyártók, szükség szerinti hardvercserével vagy szoftverfrissítéssel.
Szerző: Karlovitz Kristóf

Címkék: traktor, kombájn, automatizálás, szoftver
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Indulnak az agrár pályázatok, mezőgazdasági beruházási ...

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv mentén elindult az mezőgazdasági pályázatok társadalmi egyeztetése, ...