TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Magyarországnak traktorgyártásban is önellátásra kell berendezkednie

Magyarországnak traktorgyártásban is önellátásra kell berendezkednie

Traktorok - 2022.04.24

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) azzal is segíti a magyar traktorgyártás feltámasztását, hogy Szent István Biztonságkutató Központ kihelyezett innovációs műhelyét a Renner Bt. központi telephelyén alakította ki.

Utóbbi műszaki igazgatója, fejlesztési vezetője, Dr. Renner Tamás és Dr. Gyuricza Csaba rektor együttműködési megállapodást is aláírt az innovatív kutatásokban való közös részvételre.

Dr. Renner Tamás Gödöllőn, a MATE jogelődjén szerzett diplomát, majd doktori fokozatot. Az 1991-ben alapított Renner Bt. meghatározó szerepet tölt be műszaki gumiáruk, ezen belül prés-vulkanizált gumi-fém-termékek gyártásában. A cég 320 dolgozója két műszakban hetente 800 ezer alkatrészt készít, amiket sífelvonóktól az Air France légitársaságig elsősorban Nyugat-Európában használnak fel. A cég árbevétele tavaly elérte a 4 milliárd forintot.

A cég a legendás Dutra traktorok sikerességéhez hasonló népszerűség elérését célul kitűző Renner-50 univerzális összkerékhajtású erőgép projektjével a magyarországi traktorgyártás újraindítására készül. A fejlesztés révén kertészetek, állattartó telepek és kommunális üzemek számára gyárthat elérhető árú, magas minőségű, de alacsony üzemeltetési költségű erőgépeket. A műszaki igazgató szerint a gazdasági fejlődés kulcsa az egyetemek, a kutatóintézetek és a magántőke összefogása.

Dr. Gyuricza Csaba szerint a járvány és a háború ráirányítja a figyelmet a nemzeti önrendelkezés erősítésére az élelmiszeriparban és a szolgáltatások területén; ennek jegyében saját erőgépek gyártására is szükség van. A MATE rektora a traktorgyártásban nemzetközi kitörési lehetőségeket is lát, akár tudásexportban, akár további kutatásban és fejlesztésben.

Címkék: traktor, MATE, Renner
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.