TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Elkezdődött a jövő, már önműködő traktorokat is lehet bérelni

Elkezdődött a jövő, már önműködő traktorokat is lehet bérelni

Traktorok - 2022.01.29

Már nemcsak felokosított traktorok léteznek, de olyan vállalkozások is, amelyektől bérelni lehet az emberi kezelő nélküli erőgépeket. Az égető munkaerőhiány miatt ez lehet a jövő trendje.

A traktorok automatizálása, önműködővé tétele nemcsak gyárilag lehetséges. Ma már vannak olyan specializálódott cégek, amelyek kifejezetten ezzel foglalkoznak, közéjük tartozik például az amerikai Sabanto is. Mivel a munkaerőhiány szinte mindenhol a világon égető probléma, ezért egyre nagyobb az igény a szolgáltatásuk iránt.

A 2018-ban alapított Sabanto legfőbb profilja azonban az, hogy a saját autonóm gépeikből álló flottájuk tagjait kölcsönzik ki azon gazdálkodóknak, akik híján vannak az emberi munkaerőnek. A robotokká átalakított traktorok a talajműveléstől a vetésen át a betakarításig bármilyen munkafolyamatban nagy segítséget jelentenek. A termelőknek így nincs szükségük alkalmazottra, bár egy személy azért szükséges a tankoláshoz, valamint a vetőmag, műtrágya feltöltéséhez.

„Néha az emberek ráhívják a gépeimre a rendőröket, mert azt hiszik, hogy a kezelő kiesett a traktorból, és a gép elszabadult” – mutatott rá egy meghökkentő dologra Craig Rupp, a Sabanto alapítója, utalva arra, hogy a laikus szemlélőknek ez a technológia még túlságosan futurisztikus.

A cég flottája négy-négy darab 60, illetve 90 LE-s Kubota traktorból áll, természetesen a hozzájuk kapcsolható munkaeszközökkel együtt. A Sabanto persze ennél nagyobb erőgépeket is fel tud okosítani, ha éppen arra van szükség. A cég emellett képzéseket is tart a gazdálkodóknak, alkalmazottaknak arról, hogyan lehet távolról, biztonságosan és szakszerűen irányítani az önműködő gépeket. Szoros együttműködésben dolgoznak a harvardi Geils Farms céggel, ahol november közepén már önműködően, emberi beavatkozás nélkül tudtak megművelni egy közel 50 hektáros területet. A következő cél az, hogy a felokosított Challenger traktorral a vetést is autonóm módon tudják majd elvégezni.

 

Címkék: traktor, munkaerőhiány, önműködő, önműködő traktor, szolgáltatás, bérlés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Azálea (Rhododendron spp.) - A kerti ékszer

Az azálea, amely a Rhododendron nemzetség tagja, az egyik legkedveltebb dísznövény a kertészek körében. Gyönyörű ...