TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
MachineryGuide – AutoSteer Automata kormányzási rendszer

MachineryGuide – AutoSteer Automata kormányzási rendszer

Gépesítés - 2021.12.09

Idén elindult a MachineryGuide termékcsalád saját, hazai fejlesztésű automata kormányzási rendszerének gyártása és forgalmazása. A termék már országszerte rendelkezik felhasználókkal, de nemcsak a hazai piacon kerül értékesítésre, vannak már felhasználók Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Brazí­liában és Japánban is.

Milyen traktorokkal kompatibilis a rendszer?

agrarunio machineryguide1Hónapok óta végzünk telepítéseket, egyelőre főként Közép- és Kelet-Magyarországon, de az elmúlt hetekben lettek ügyfeleink a Dunántúlról is. Számos különböző típusú traktorba került beszerelésre 
a rendszer, korra és márkára való tekintet nélkül. A legtöbbjük John Deere és Case IH erőgépbe került, de működik Claas, Fiat, Fendt, Kubota, Renault, Massey Ferguson, New Holland, Zetor és Valmet traktorokon is.

Van olyan gazdaság, ahol már több rendszerünk is működik különböző gépeken. A legidősebb traktor, amire telepítettük, közel 30 éves. Amennyiben az erőgép kormányszervó-hidraulikája rendben van, úgy a telepítésnek nincs akadálya.

Milyen gyakorlati haszna van a rendszer használatának?

Több visszajelzést kaptunk már arra vonatkozóan, hogy a rendszerünk használatával mennyi időt spóroltak a felhasználóink. Sok esetben az mondható el, hogy a munkavégzések ideje körülbelül kétharmadára csökken. Ez jelentős időmegtakarítás, ami a mai munkaerőhiány mellett elég nyomós érv egy ilyen rendszer mellett.

Gyakorlati haszonként említhető még, hogy az automata kormányzás használata közben a traktor vezetőjének van ideje a munkagépet nézni, így sokkal könnyebben elkerülhető, hogy például föld torlódjon fel a munkagépre. Emellett rossz látási körülmények közt, például ködben is könnyen használható, és sötétedés miatt sem kell félbehagyni a munkát.

Vetésnél centiméteres pontosságú sorcsatlakozással, talajmunkáknál pedig sokkal kisebb ráhagyásokkal lehet dolgozni, ami sok szempontból megtérülő haszon. Egy szimpla sorvezető rendszer esetén gyakran elhangzó marketingszöveg, hogy az input anyagok költsége csökkenhet vele. Azaz többek között kevesebb permetezőszer, műtrágya vagy gázolaj kell egy-egy tábla megműveléséhez. Mindez egy ilyen kormányzási rendszer esetén sokszorosan igaz.

 

 

Mikor érdemes használni a kormányzási rendszert?

Gyakran találkozunk olyan megkereséssel, hogy valaki csak vetésre szeretné használni a rendszert, és csak arra az időre tervez előfizetni a RTK korrekciós szolgáltatásra. Az eddigi tapasztalat viszont azt mutatja, hogy miután telepítésre kerül a rendszer, gyakorlatilag minden munka közben használják. Nem csak vetéskor mutatkozik meg az előnye egy ilyen automatikának, a permetezés, talajlazítás, tarlóhántás stb., mind sokkal eredményesebben és gyorsabban elvégezhető vele. A robotkormány segítségével úgy tud nagyobb területteljesítménnyel dolgozni a traktor vezetője, hogy sokkal kevésbé fárad el munka közben, mert nem kell annyit koncentrálnia. Nem kell figyelni, hogy érintőleg kormányozzon az előző sorokra, vagy hogy pontosan a nyomjelző mentén haladjon vetésnél vagy a művelőúton permetezésnél/műtrágyázásnál stb. A munkavégzés tehát ezáltal is jelentősen egyszerűsödik.

Rendszeresen kérdezik az érdeklődők, hogy miért ilyen olcsó és hogy ennyiből tényleg ki lehet hozni?

agrarunio machineryguide 2A válaszunk minden alkalommal az, hogy a rendszer tervezésekor, három évvel ezelőtt azt tűztük ki célul, hogy egy korszerű technológiára épülő, megfizethető árú rendszert fejlesszünk. Nem spóroltunk ki semmit a termékből, nagy figyelmet fordítunk alapanyagaink minőségére, és főképp magyarországi alapanyag-beszállítókkal dolgozunk.

A hazai árunk azért is kedvező, mert közvetlenül tőlünk, a gyártótól lehet megvásárolni a rendszert, többkörös forgalmazói árrés nélkül.

Mivel jobb a MachineryGuide termék a konkurenciánál hazai viszonylatban?

A piacon pillanatnyilag szinte csak amerikai gyártmányú kormányzási rendszereket lehet megtalálni, valamint elterjedőben van még egy újabb kínai rendszer is. Felhasználás és pontosság szempontjából sem lehet jelentős különbséget találni a mi termékünk és a konkurencia termékei közt. Egy további nyomós érv a mi robotkormányzásunk mellett a kedvező áron túl mindenképpen az, hogy mi magyar fejlesztő- és gyártócég vagyunk. Ebből fakadóan amennyiben egy-egy felhasználónknak valamilyen fejlesztési vagy módosítási igénye van a termékkel kapcsolatban, akkor ezt a szándékát könnyen jelezheti, és a legtöbb esetben ezeket az ötleteket be is emeljük a program funkciói közé. Technikai kérdés esetén is közvetlenül minket, a fejlesztő céget tudják megkeresni a hazai gazdák. Egy amerikai vagy kínai termék esetében aligha van erre lehetőség. Egy kínai rendszer esetében a terméktámogatás, cserealkatrész-ellátottság többéves távlatban egyébként is kérdéses.

Mit tud pontosan a MachineryGuide automata kormányzási rendszere?

Az automatika centiméteres pontossággal vezeti végig a traktort a sorvezető által kiszámított útvonalakon, mindezt széles sebességtartományban, egészen 20 km/h-ig. Jó talajkörülmények között például vetésnél +/–3 cm-en belül, egyéb munkáknál legtöbb esetben +/–5 cm-es pontossággal.

A kormánymozgatás kézzel bármikor megszakítható, a kormánykerék megfogását 
a rendszer érzékeli és automatikusan leáll. Újraindítani a kijelzőre kattintva lehet, vagy opcionálisan megvásárolható külső kapcsolóval, amely lehet kézi kapcsoló vagy pedál.

Az automatika külön kapcsolóval áramtalanítható, így vonulás esetén biztosított, hogy semmilyen körülmények között ne lehessen elindítani.

 

machuneryguide

Címkék: MachineryGuide, AutoSteer, automata kormányzási rendszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Gazdálkodási Napló – meghosszabbított feltöltési határidő

Két héttel, 2024. február 15-ig meghosszabbította a Gazdálkodási Naplók elektronikus feltöltésének határidejét ...