TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Precízen a FENDT traktorral

Precízen a FENDT traktorral

Traktorok - 2021.07.24

Hatékony munkára vágyik? Engedje át az irányítást! Szinte minden, ami precíziós a mezőgazdaság terén, 
az gyárilag hozzáférhető a FENDT traktorokban a magyar gazdák számára is. Legyen szó a traktor elejére vagy hátuljára felszerelt ISOBUS-os munkagépvezérlésről, 2 cm pontosságú automata kormányzásról, munkaszélesség-szakaszolásról vagy térképalapú inputanyag-kijuttatásról és még sok másról is.

fck

A 12 colos terminál különféle traktor- és nyomvonalvezetési funkciókat, ISOBUS-funkciókat és az éppen használt munkagépek funkcióit képes megjeleníteni. A gépkezelő a saját igényeihez igazíthatja a kijelzőn megjelenített adatokat.

Speciális növénykultúrák esetében, mint például szőlőkben, gyümölcsösökben vagy komlóültetvényekben a traktoron vagy a munkagépeken található automata kormányzási rendszerek jelentősen megkönnyítik a munkát, különösen az új telepítésű ültetvények esetében. Ily módon az oszlopok vagy az egyes növények centiméteres pontossággal helyezhetők el a sorokban, és ezáltal minden későbbi munka könnyebben és hatékonyabban elvégezhetővé válik.

f01

Akár 3 munkagép kezelhető egyszerre

Az ISOBUS-os munkagépek vezérlése már rég alapfelszereltség a FENDT traktorokban. Immár elöl és hátul egyszerre akár három munkagép is vezérelhető egyidejűleg a FENDT traktorok­ról. A munkagépek saját mo­­nitorjára nincs is szükség, hisz a FENDT-ekben immár 3 darab saját terminál is lehet, amelyek a munkagépek valamennyi funkcióit képesek átvenni. A 3L joystickkal akár munkagépkapcsolatok is hatékonyan – egy kézzel – vezérelhetők, hisz 27 különböző funkciót képes kezelni egy joystickról a kezelő.

Az egyszerű és intuitívan kezelhető Fendt GUIDE automata kormányzás pirkadattól napnyugtáig, de akár éjszakai munkavégzés során is akár +/– 2 cm pontossággal képes az átfedések csökkentésére a csatlakozó menetek során. A kettős kezelések elkerülésével és a szántóföldhatárok pontos betartásával nő a termelékenység és hatékonyabb lesz az üzemanyag- és inputanyag-felhasználás.

A nyomvonalakat a FENDT traktorok automatikusan képesek a rendelkezésre álló táblahatárokból legenerálni – kontúrasszisztenssel –, nincs szükség A–B egyenes felvételére. 
A traktor szintén automatikusan képes mű­velőutak meghatározására, például permetezéshez.

A gépkezelő a traktor álló helyzetében vagy munkavégzés közben rögzítheti a tábla végén elvégzendő munkaműveleteket, ezek sorrendjét, indítási módját és esetleg időtartamát. Ezt követően optimalizálhatja a lefutást. Végül 
a teljes munkaműveletsort a traktor automatikájára bízhatja. A munka minősége javulhat a fordulóautomatika következetes használatával. A munkagépfunkciók automatikus használata mellett a FENDT traktor képes önállóan – a kezelő aktív kormányzása nélkül – a tábla végén megfordítani a járműszerelvényt és a csatlakozósorra beállva folytatni a munkát vagy éppen a térképen jelölt akadályokat kikerülni. A fordulóautomatika az eltelt idő, a megtett út vagy épp az emelőmű pozíciója alapján is képes kapcsolni a következő munkaműveletet.

A gépkezelő rögzítheti a tábla végén elvégzendő munkaműveleteket, ezek sorrendjét, indítási módját és esetleg időtartamát, optimalizálhatja a lefutást, végül a teljes munkaműveletsort a traktor automatikájára bízhatja.

f05

Automata szakaszolás

Az automata részmunkaszélesség-kapcsolás (Section Control) a munkagép műszaki paramétereit, például a munkaszélességeket és a szakaszok számát (36 szakaszig) ISOBUS-munkagép esetén automatikusan átveszi a traktor, és azt automatikusan kapcsolja. Így takarékoskodik a vetőmaggal, növényvédő szerekkel, trágyával és megkönnyíti a munkavégzést. A VariableRate Controllal a traktor pozíciójától függően alkalmazott különböző mennyiségű vetőmagot, növényvédő szert, műtrágyát képes a traktor kijuttatni a terület­re. 
A működtetéshez ISO-XML vagy Shape formátumú térképeket használ 
a FENDT. Egyszerre akár 5 alkalmazási térkép feldolgozására (ha a csatlakoztatott eszköz ezt támogatja) képes a FENDT traktor. Ez segít a nagyobb jövedelmezőség elérésében és a hatékonyabb környezetmegóvásban.

A FENDT is támogatja, illetve használja a webalapú agrirouter adatcsereplatformot, amelynek segítségével a különböző gyártók gépei (vegyes gépparkok) közötti adatátvitel válik lehetővé. Agronómiai adatokat lehet vezeték nélkül átküldeni egy táblatörzskönyvről a Fendt Varioterminalra és fordítva, szabványosított formátumban.

A FendtConnect flottakövető rendszerrel és az ingyenes 3 éves licensszel akár mobileszközön keresztül is felügyelheti a traktor műszaki paramétereit, információt kaphat az esedékes szervizekről, meghibásodásokról, és ezen információk birtokában szervezheti 
a traktor munkáját.

Az állási idők csökkentésével – a hibakód korai azonosításával – hatékonyabbá válik a munka.

A FENDT prémiumtraktorként képes a munkagép parancsait is fogadni, és akár 
a haladási sebességét a munkagéptől érkező vezérlőjel alapján menet közben állítani. (TIM) Az egész munkagépkapcsolatnak és gépkezelőnek jelentősen megnő ezáltal 
a hatékonysága.

A Fendt GUIDE automata akár +/– 2 cm pontossággal képes 
az átfedések csökkentésére 
a csatlakozó menetek során.

f02

Minden adat rögzíthető

A Smart Connect technológia segítségével a tábla szélén állva egy tableten keresztül nyomon követhető a traktor működése (műszaki paraméterei) és elvégezhető a traktor finombeállítása. Gépkezelőváltás vagy új munkagép esetén optimalizálható a gépkapcsolat működése. Rugalmasan és egyénre szabottan a mindenkori ügyfélkövetelményekhez igazítható, és azonnali önellenőrzést tesz lehetővé a gép paramétereinek egyidejű megjelenítésével.

A FendtONE operációs rendszer magában foglalja a tervezés, a kivitelezés és az ad­­­minisztráció területeit. A FENDT ötvözi a szántóföldön végzett munkát a tervezési és ad­­minisztrációs feladatokkal, ez utóbbiak klasszikusan az irodában zajlanak. A FendtONE így hozzáadott értéket kínál a családi és nagygazdaságok, valamint a bérvállalkozók számára. A fejlesztés legfontosabb szempontjai az új rendszer felhasználóbarát volta és annak gyakorlati hasznossága voltak.

A Fendt Task Doc a feladatok létrehozásának, kezelésének, végrehajtásának és dokumentálásának funkcióit tartalmazza. A munkafeladatok a fedélzeten, otthonról vagy útközben néhány kattintással elkészíthetők és közvetlenül a gépre küldhetők. Hosszú telefonos egyeztetések nem szükségesek, miközben a munkával töltött idő pontosan dokumentálható.

Az elvégzendő feladatot a traktorral végrehajtják, és a fedélzeten (onboard) dokumentálja a Fendt Task Doc. A munka befejezése után a járművezető mobiltelefonon keresztül közvetlenül visszaküldheti a jelentést az üzemeltetési vezetőnek az irodába. A jelentés elmentésre kerül 
a rendszerben, és szükség esetén PDF-kivonatként exportálható. Papírral és tollal történő (hagyományos) dokumentálásra nincs szükség, mert az összes releváns adat a feladatról a rendszerben rögzítésre kerül.

A műtrágya-kijuttatás és a növényvé­delmi munkák dokumentálásával szemben támasztott követelmé­nyek egyre széle­sebb körűek. A feladat elvégzé­sé­­­­­­­­ről ké­­szülő jelentésben táblánként a megmű­velt terület és a felhasznált input anyagok mennyisége rögzítésre kerül. 
E jelentések így jelentősen leegyszerűsítik a jogszabályi előírásoknak való megfelelést a dokumentáció szempontjából.

A precíziós gazdálkodásba beletartozik a talajvédelem és így a talajtaposásból eredő károk csökkentése is. E téren a FENDT gyári megoldást kínál. A traktorba integrált abroncsnyomás-szabályzás menet közben gombnyomásra (de akár a traktor pozíciójától függően automatikusan is) képes a kerekekben a nyomást az eltárolt értékre beállítani. A nyomásváltozás hatására változik az abroncs felfekvőfelülete, csökken a taposási kár, 
a szlip és az üzemanyag-fogyasztás. Ezzel párhuzamosan nő a vonóerő és a területteljesítmény. Nincs kieső idő, amíg a gépkezelő átállítja a nyomást, és legfőképp nem marad el a nyomásállítás.

A Fendt Task Doc a feladatok létrehozásának, kezelésének, végrehajtásának és dokumentálásának funkcióit tartalmazza. A munkafeladatok a gépre küldhetők, a munkával töltött idő pontosan dokumentálható, nincs szükség papírra és tollra.

f04

 

A Fendt képviseletében a cikket írta:
Kresz Gábor cégcsoportreferens
06 30 227 8547

 

axialhirdetes
Nagyítás a képre kattintva!

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: traktor, Fendt, Axiál Kft., precízós gazdálkodás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újra érték a minőség – Diskurzus Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. ...

A kalászosok, különösen a lágybúza tekintetében Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a ...